Sosyal Medya

Güncel

DEAŞ, Irak-Suriye sınırında iddiası

Irak Cumhurbaşkanı, "Şu ana kadar DEAŞ'a karşı köklü bir temizlik yapılamadı. DEAŞ unsurları, Irak-Suriye sınırında yer yer varlık göstermeye devam ediyor" dedi.



Irak CumhurbaÅŸkanı Berhem Salih, terör örgütü DEAÅž'ın ortaya çıkmasında küresel geliÅŸmelerin tetikleyici rol oynadığını belirterek, baÅŸarılı askeri mücadelelere raÄŸmen örgütün halen Irak-Suriye sınırında varlık gösterdiÄŸini söyledi. 

Salih, Süleymaniye'deki Amerikan Süleymaniye Üniversitesi tarafından düzenlenen 6. Süleymaniye Forum'unda yaptığı konuÅŸmada, Irak'taki güvenlik durumuna iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. 

Irak güçlerinin DEAÅž'a karşı elde ettiÄŸi zaferlerin inkar edilemez bir gerçek olduÄŸunu ve sahada örgüte karşı askeri olarak önemli baÅŸarılar elde edildiÄŸini ifade eden Salih, "Ancak ÅŸu ana kadar DEAÅž'a karşı köklü bir temizlik yapılamadı. DEAÅž unsurları, Irak-Suriye sınırında yer yer varlık göstermeye devam ediyor." dedi.

Radikal suç örgütünün ortaya çıkmasında küresel geliÅŸmelerin de tetikleyici olduÄŸunu hatırlatan Salih, DEAÅž'tan kurtulmanın uzun soluklu bir mücadele olduÄŸunu belirterek, terörün bir daha baÅŸ göstermemesi için çatışmalarda yıkılan bölgelerin yeninden imar edilmesi ve orada yaÅŸayan insanlara iÅŸ fırsatı sunulması gerektiÄŸinin altını çizdi. 

Irak'ta terörden sonra en önemli sorun yolsuzluk

Irak CumhurbaÅŸkanı, terörün yanı sıra baÅŸa çıkmaları gereken bir diÄŸer önemli sorunun da yolsuzluk olduÄŸuna dikkati çekerek, "Yolsuzluk devlet kurumlarının bozulmasına sebebiyet veriyor. Åžiddet, sorun ve krizlerin ortadan kaldırılması için ilk önce yolsuzlukla mücadele edilmesi lazım. EÄŸer yolsuzlukla mücadele edebilirsek, halkına hizmet götüren baÅŸarılı bir ülke oluruz." diye konuÅŸtu.  

Salih, "Irak son 40 yıldır istikrar yüzü görmedi ve dünyada böyle bir durumda olan baÅŸka bir ülke neredeyse yok." ifadelerini kullandı.  

"Irak'ın durumu iyi mi? Elbette istenilen düzeyde deÄŸil" diyen Salih, ÅŸunları kaydetti:

"Ä°nsanların büyük sorunları var ancak iyiye doÄŸru bir gidiÅŸat söz konusu. Sahada da bu yönde iyi geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. ÖrneÄŸin Basra'daki Åžii vatandaÅŸlar Åžii BaÅŸbakanı hizmet yoksunluÄŸu nedeniyle eleÅŸtirebiliyor." 

Irak "Ä°ran- Körfez" hattındaki çekiÅŸmenin parçası olmak istemiyor

Son olarak Ä°ran- Körfez hattında yaÅŸanan gerilime iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Salih, Ä°ran ile Körfez ülkeleri arasında bir çekiÅŸme yaÅŸandığının farkında olduklarını ve Irak olarak bu çekiÅŸmenin bir parçası olmamak için mücadele verdiklerini ifade etti.

Salih, Irak'ın ulusal çıkarlarını korumanın en doÄŸal hakları olduÄŸunu vurguladı.  

Süleymaniye'de akademisyen, gazeteci ve Iraklı siyasetçilerin katılımıyla düzenlenen forum yarına kadar devam edecek. 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.