Sosyal Medya

Trump'ın kararının ardından Türkiye'den ilk tepki

ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'nin Gümrüksüz Ticaret Programından çıkarılmasına yönelik kararına ilk tepki Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan geldi. Bakan Pekcan, kararın 75 milyar dolarlık ticaret hedefi ile çeliştiğini ve firmaları olumsuz etkileyeceğini açıkladı.



BD BaÅŸkanı Donald Trump, Türkiye'nin geliÅŸmiÅŸ ekonomisini gerekçe göstererek, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz giriÅŸine imkan saÄŸlayan ve geliÅŸmekte olan ülkelere sunulan "GenelleÅŸtirilmiÅŸ Tercihler Sistemi (GTS) Programından Türkiye'yi çıkarmak istediÄŸini açıklamasına yönelik Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan açıklama geldi.
 
Bakan Pekcan kararın orta ölçekli üretici ve firmaları olumsuz yönde etkileyeceÄŸini belirtti.
 
Bakan Pekcan'ın açıklamaları ÅŸöyle;
 
GeçtiÄŸimiz AÄŸustos ayından itibaren devam eden gözden geçirme süreci sonrası ABD Türkiye’nin GTS programından çıkarılmasına karar verdiÄŸini açıkladı.
 
2018 yılı 11 aylık döneminde ABD’nin GTS kapsamında dünyadan yaptığı toplam 20,9 milyar dolarlık ithalatta TR 1,74 milyar dolarlık ve %8,2’lik payla 5. tedarikçi ülkedir.
 
"TÄ°CARET HEDEFÄ° Ä°LE ÇELÄ°ÅžMEKTEDÄ°R"
 
Söz konusu karar iki ülke Hükümetleri tarafından beyan edilen 75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi ile çeliÅŸmektedir. Bu karar aynı zamanda ABD’li küçük ve orta ölçekli firmalar ile üreticileri de olumsuz etkileyecektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.