Sosyal Medya

Güncel

Trump, Türkiye'yi vergi muafiyeti programından çıkardı

ABD Başkanı Trump, Türkiye'yi, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan programdan çıkarmak istediğini açıkladı. Trump, Türkiye'nin gelişmiş ekonomisini gerekçe göstererek söz konusu programdan çıkarmak istediğini duyurdu. Fakat bu adım, Türkiye'nin Rusya'dan bu yıl içinde S-400 alımı gerçekleştirecek olması ile ilgili olduğu değerlendiriliyor.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump, Türkiye'nin geliÅŸmiÅŸ ekonomisini gerekçe göstererek, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz giriÅŸine imkan saÄŸlayan ve geliÅŸmekte olan ülkelere sunulan "GenelleÅŸtirilmiÅŸ Tercihler Sistemi (GTS) Programından Türkiye'yi çıkarmak istediÄŸini açıkladı. Trump, Türkiye'nin geliÅŸmiÅŸ ekonomisini gerekçe göstererek söz konusu programdan çıkarmak istediÄŸini duyurdu. Fakat bu adım, Türkiye'nin Rusya'dan bu yıl içinde S-400 alımı gerçekleÅŸtirecek olması ile ilgili olduÄŸu deÄŸerlendiriliyor.
 
TRUMP'TAN KONGRE'YE TÜRKÄ°YE MEKTUBU
 
BaÅŸkan Trump'ın Kongre'ye yolladığı mektup, Beyaz Saray tarafından yayınlandı. Mektupta, 1974 Ticaret Yasası'nın 502(2) (2) maddesi referans verilerek, "Türkiye'yi geliÅŸmekte olan ülkelere sunulan GenelleÅŸtirilmiÅŸ Tercihler Sistemi (GTS) Programından çıkarmak niyetimi size bildiriyorum." ifadesi kullanıldı.
 
Trump, mektubunda ÅŸu ifadelere yer verdi: "Türkiye'nin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak artık GTS'den yararlanan geliÅŸmekte olan ülkeler listesinde olmaması gerektiÄŸini düÅŸündüÄŸüm için bu adımı atıyorum. FakirliÄŸin azalması, kiÅŸi başına düÅŸen yıllık milli hasıla ve ticaret yaptığı ülkelerle ithalatın artması ve Türkiye'deki sektörler, geliÅŸmiÅŸ ticaretinin göstergesidir. Buna ilave olarak Türkiye, geliÅŸmiÅŸ ekonomisi sayesinde ve yaptığı karşılıklı anlaÅŸmalarla diÄŸer geliÅŸmiÅŸ ülkelerin seviyesine gelerek diÄŸer ülkelerin GTS programlarından da geçmiÅŸtir."
 
Mektupta ayrıca, ABD'nin Türkiye ile adil ve mütekabiliyet esasına dayalı ticari iliÅŸkilerini sürdüreceÄŸine vurgu yapıldı.
 
HÄ°NDÄ°STAN DA PROGRAMDAN ÇIKARILIYOR
 
Öte yandan Trump, yine Kongre'ye gönderdiÄŸi ayrı bir mektupta Hindistan'ın da söz konusu GTS Programından çıkarılması niyetini ifade etti.
 
Hindistan, söz konusu programdan son yıllarda en fazla faydalanan ülkelerin başında geliyordu.
 
ABD resmi kaynaklarında yer alan bilgiye göre, 1974'te yürürlüÄŸe giren GTS programı, aralarında Türkiye'nin de bulunduÄŸu 131 geliÅŸmekte olan ülkeye toplam 3 bin 474 üründe ABD pazarına gümrüksüz giriÅŸ imkanı saÄŸlamaktaydı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.