Sosyal Medya

Kürsü

İbrahim Kiras: Kendimiz entegre olamadık Suriyelileri ne yapalım

Ä°brahim Kiras- Karar



GeçtiÄŸimiz sekiz yıl boyunca hemen yanı başımızda yaÅŸanan Suriye iç savaşının ülkemiz üzerindeki etkilerinin başında sayısı yaklaşık 4 milyon olduÄŸu ifade edilen sığınmacının ülkemiz topraklarına gelmiÅŸ olması yer alıyor. Türk halkı bu insanlara kardeÅŸçe bir yaklaşımla kucak açtı, bunun vurgulanması gerekiyor. Bu kadar büyük sayıda bir sığınmacı nüfusa ev sahipliÄŸi yapacak baÅŸka bir ülke bulmak kolay deÄŸildir. Hem ekonomik imkanlar bakımından hem de doÄŸal sosyolojik direnç açısından.
 
Gerçi nüfusu ve yüzölçümü Türkiye ile mukayese edilemeyecek kadar küçük olan Ürdün de çok büyük bir topluluÄŸu topraklarına kabul etti ama bildiÄŸim kadarıyla bu insanlar için devasa kamplar kurarak yaptı bunu. Suriyelilerin orada mevcut sosyal hayatın içine dahil olmaları büyük oranda engellendi. Söz gelimi kamplarda kalanlar için ücretsiz olan bazı hizmetlerin kamplar dışında yaÅŸayan Suriyeliler için ücretli yapılması gibi önemlerle saÄŸladı bunu Ürdün hükümeti.
 
Avrupa’da ise Almanya’nın hakkını teslim etmek gerekiyor galiba. Son yıllarda yabancı düÅŸmanlığının ve ırkçılığın yükseliÅŸte olduÄŸu bir ülkede takriben yarısı Suriyeli olmak üzere 2 milyona yakın sığınmacının bulunması dikkat çekici.
 
Türkiye ise baÅŸlangıçta Ürdün gibi sığınmacı kampları kurdu ülkeye sığınan insanlar için ama bu kadar büyük bir topluluÄŸun kamplarda hayatlarını devam ettirmelerini saÄŸlamak kolay deÄŸildi. Daha doÄŸrusu, sığınmacıların önemli bir kısmının kamplarda yaÅŸamak yerine belli baÅŸlı ÅŸehirlere yerleÅŸme isteÄŸine baÅŸlangıçta karşı çıkıldıysa da bunun önlenmesi mümkün olmadı. Bugün itibarıyla Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacıların büyük çoÄŸunluÄŸu ÅŸehirlerde yaşıyor.
 
Göç Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸü’nün geçen ay açıkladığı rakamlara göre geçici barınma merkezleri denilen kamplarda kalan Suriyeliler 142 bin 676 kiÅŸi. Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli nüfusun yarıya yakını (%45,5’i) 18 yaÅŸ altında. Aynı istatistiklere göre Suriyeli erkeklerin sayısı Suriyeli kadınların sayısından 309 bin 958 kiÅŸi fazla. Erkek-kadın sayısı arasındaki en büyük fark 91 bin 131 kiÅŸi ile 19-24 yaÅŸ aralığında. YaÅŸ sayısı artıkça bu fark azalıyor. 55 üzeri yaÅŸ aralıklarında kadınların sayısının erkeklerden fazla olduÄŸu görülüyor. Toplumsal entegrasyon söz konusu olduÄŸunda problem teÅŸkil edebilecek bir detay bu.
 
***
 
Suriyeli sığınmacılar konusunda ne yazık ki vaktiyle esaslı bir ÅŸey yapamadık. Ä°ç savaşın bunca uzun süreceÄŸi hesaplanamadığı için ülkemize gelen insanların kısa zaman sonra kendi evlerine dönüp gidecekleri düÅŸünüldü. Oysa hesap edilemeyen diÄŸer konularda olduÄŸu gibi bu konuda da beklenmedik bir sonuç ortaya çıktı. Suriyeli sığınmacıların misafirliklerinin geçici olmadığı anlaşıldığında -veya öyle olduÄŸu resmen kabul edildiÄŸinde diyelim- geç kalmış olduk.
 
Suriyeliler birçok ortaklıklara ve benzerliklere raÄŸmen kültürel olarak bizden farklı bir toplum. Dolayısıyla buradaki mevcudiyetlerinin kalıcı olduÄŸu artık anlaşıldığına göre Türkiye’nin toplumsal yapısına entegre olmalarını saÄŸlayacak politikalar geliÅŸtirilmesine ihtiyaç var. Bu alanda hiçbir ÅŸey yapılmıyor diyemeyiz ama yeterli ve hızlı adımlar atılamadığı ortada. Mesela bizdeki kadar yabancı nüfusa sahip olmayan Avrupa ülkelerinde bile göç bakanlıkları varken bizde yok. Bu da konunun ne derece ciddiye alındığına dair olumsuz bir iÅŸaret.
 
Bu konuda hızlı ve yeterli adımlar atılmayışının bedeli önümüzdeki yerel seçimin en önemli konu baÅŸlıklarından biri olarak “Suriyeliler meselesi”nin ortaya çıkışı oldu. Özellikle Ä°stanbul’da adayların önüne getirilen en önemli ÅŸikâyetler bu meseleye iliÅŸkin görünüyor.
 
Ancak siyasetin ödeyeceÄŸinin yanısıra toplum olarak hep beraber ödememiz gereken baÅŸka bedeller olacağı da bir gerçek. Buna raÄŸmen devletten beklediklerimiz konusunda sivil toplum örgütlerinin, medyanın, üniversitelerin, aydınların, kanaat önderlerinin vs. bir çözüm üretmeye yönelik çaba içinde olduklarını, hatta ülkeyi yönetenlerden bu konuda talepkâr olduklarını bile söyleyebilecek durumda deÄŸiliz maalesef.
 
Gerçekçi olmak gerekirse, toplam nüfusunun -resmi rakamlara bakarsanız- yüzde yirmisi tek bir ÅŸehirde -Ä°stanbul’da- her biri baÅŸka bir ÅŸehirde yaşıyormuÅŸ gibi yaÅŸayan bir ülkenin Suriyelilerin topluma entegrasyonu konusunda etkili bir çözüm üretebilmesi büyük baÅŸarı olur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.