Sosyal Medya

Güncel

KDP ve KYB arasında 'Kerkük ve Bağdat' anlaşması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bir süredir anlaşmazlık yaşanan Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), hükümetin kurulması, Kerkük meselesi ve Bağdat ile ilişkiler konusunda iş birliği için anlaştı.



Erbil kentinde iki parti arasında yapılan toplantının ardından IKBY BaÅŸbakanı ve KDP BaÅŸkan Yardımcısı Neçirvan Barzani Ä°le KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul tarafından siyasi anlaÅŸma imzalandı.

GörüÅŸmenin ardından KYB Sözcüsü Latif Åžeyh Ömer ile KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed ortak basın toplantısı düzenledi.

KYB Sözcüsü Latif Åžeyh Ömer, "Ä°ki parti (KDP ve KYB) tüm tepkilere raÄŸmen anlaÅŸmaya vardı. Bu anlaÅŸma iÅŸ birliÄŸimiz için yol gösterici olacak." diye konuÅŸtu.

AnlaÅŸmanın içeriÄŸi hakkında detay vermekten kaçınan Ömer, IKBY'de yeni hükümetin hızlı bir ÅŸekilde kurulmasının, anlaÅŸmanın maddeleri arasında yer aldığını söyledi.

KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed de iki parti arasında imzalanan anlaÅŸmaya iliÅŸkin, bu anlaÅŸma iki partiyi ve IKBY hükümetini BaÄŸdat yönetimiyle diyaloÄŸa teÅŸvik ettiÄŸini ifade etti.

Kerkük ve BaÄŸdat ile iliÅŸkiler meselesinin IKBY'de kurulacak yeni hükümetin dışında ele alınacak farklı konular olduÄŸunu belirten Muhammed, iki partinin söz konusu meselelerin çözümü hususunda belli bir mekanizma belirlediÄŸini kaydetti.

Mahmud, anlaÅŸmanın uygulamaya konulduÄŸu zaman detayların açıklanacağını kaydetti.

Öte yandan IKBY parlamentosundaki KDP Grup BaÅŸkan Vekili Hemin Havrami, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, hükümetin kurulması, BaÄŸdat ile iliÅŸkilerin düzeltilmesi, tartışmalı bölgelerin meselesinde iÅŸbirliÄŸi ve çalışmak için iki partinin anlaÅŸmaya vardığını ifade etti.

IKBY'DEKÄ° ANLAÅžMAZLIK

KDP ile KYB arasında yapılan hükümet görüÅŸmelerinde Kerkük valiliÄŸinin pazarlık konusu yapılması anlaÅŸmazlığı yaÅŸanıyordu.

IKBY'de milletvekili seçimleri 30 Eylül 2018'de yapılmasına raÄŸmen bölgede hâlâ hükümet kurulamadı. Seçimlerde KDP 45, KBY 21, Goran (DeÄŸiÅŸim) Hareketi 12, Yeni Nesil Hareketi 8, Ä°slami Toplum Partisi 7, Islah'a DoÄŸru Koalisyonu 5, Modern ve Özgürlük Listeleri de 1'er milletvekili çıkarmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.