Sosyal Medya

Güncel

Çelik üretiminde düşüş

Türkiye'nin ham çelik üretimi, ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,5 azalarak 2,6 milyon ton oldu.



Türkiye Çelik Üreticileri DerneÄŸinden yapılan açıklamaya göre, nihai mamul çelik tüketimi söz konusu dönemde yüzde 43,3 azaldı ve 1,7 milyon ton olarak gerçekleÅŸti. Ham çelik üretimi ise yüzde 19,5 azalışla 2,6 milyon tona geriledi.

Ä°HRACAT ARTTI, Ä°THALAT AZALDI

Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatı ocakta yıllık olarak miktar açısından yüzde 18,2 artarak 1,9 milyon tona, deÄŸer bazında da yüzde 10,1 yükseliÅŸle 1,4 milyar dolara ulaÅŸtı. Ä°thalat ise söz konusu dönemde miktar bazında yüzde 30,9 azalışla 963 bin tona, deÄŸer bazında da yüzde 29,7 azalarak 807 milyon dolara geriledi. Ä°hracatın ithalatı karşılama oranı, 2018'in ocak ayında yüzde 112 olarak hesaplanırken, bu yılın aynı ayında yüzde 174'e yükseldi.

Ä°THALAT KONTROL ALTINA ALINMALI

Sektöre iliÅŸkin geliÅŸmelerin de deÄŸerlendirildiÄŸi açıklamada, dünya ham çelik üretiminin ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1 artışla 146,7 milyon tona yükseldiÄŸi belirtildi.

Açıklamada, Çin'in, üretimini aynı dönemde yüzde 4,3 artırdığı ve dünya çelik üretiminin yüzde 51'ine karşılık gelen 75 milyon tonluk imalat gerçekleÅŸtirdiÄŸi kaydedildi.

Ä°ç piyasa ÅŸartları ve dış piyasalarda düÅŸen kar marjlarının, çelik mamulleri üretimi ve ihracatında geçen yılın seviyesine ulaşılmasını büyük ölçüde zorlaÅŸtırdığına iÅŸaret edilen açıklamada, buna karşın yılın ikinci yarısından itibaren girdilerdeki fiyatların üretimi destekleyecek seviyelere dönmesi ve dış piyasalardaki korumacı eÄŸilimlerin etkisini kaybetmesi halinde 2018'deki ihracat rakamlarının yakalanabileceÄŸi bildirildi.

Ham çelik üretimininin ocak ayında yüzde 19,5 düÅŸmesinin çelik sektörünün karşılaÅŸabileceÄŸi üretim ve ihracat kayıpları bakımından çok ciddi bir sinyal olarak görüldüÄŸü vurgulanan açıklamada, yurt içi üretimin desteklenebilmesi için pek çok ülkede olduÄŸu gibi gümrük vergisi ve ticaret politikası araçlarının etkili bir ÅŸekilde kullanılıp ithalatın kontrol altına alınmasının önemine deÄŸinildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.