Sosyal Medya

Mavi Marmara Davasını düşüren anlaşmanın 5 gizli maddesi ortaya çıktı iddiası

İsrail ile Türkiye arasındaki Mavi Marmara krizini sonlandıran anlaşmanın, her iki ülkenin de kamuoylarına açıklanmayan beş gizli maddesi olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Türkiye anlaşma kapsamında, kanlı Mavi Marmara baskınından sorumlu oldukları gerekçesiyle İsrailli yetkililer hakkında ulusal mahkemelerde açılan davaları düşürme konusunda yazılı taahhüt verdi. Tarafların ‘karşılıklı terör saldırılarının engellenmesi’ üzerinde de anlaştığı öne sürülüyor.



Ä°ddia, Ä°srail’de hukuk alanında çalışan Ä°srail Hukuk Merkezi (Israel Law Center – ILC) adlı sivil toplum kuruluÅŸu tarafından ortaya atıldı. ILC, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne 2016’da imzalanan Ä°srail-Türkiye anlaÅŸmasının tam metni olduÄŸunu iddia ettiÄŸi bir belge gönderdi. Metinde, daha önce ne Ä°srail ne de Türkiye tarafından kamuya açıklanan ek maddeler de yer alıyor. ILC’nin sunduÄŸu belgede, kamuoyuna açıklanan altı maddenin yanı sıra ÅŸu beÅŸ madde var:
 
Ä°DDÄ°A 1: YASAL Ä°ÅžLEMLER SONLANDIRILACAK
 
1-Türk hükümeti, anayasadaki güçler ayrılığı sınırları içinde, filo olayıyla alakalı olarak Türkiye’de süren tüm ulusal yasal iÅŸlemlerin hızlı ÅŸekilde sonlandırılması için çalışacak. Her ÅŸekilde, anlaÅŸmanın yürürlüÄŸe girmesiyle birlikte, filo olayıyla ilgili Türkiye’de süren her yasal iÅŸlem, ulusal yetkili mahkemelerde sonlandırılacak.
 
Ä°DDÄ°A 2: KENDÄ° VATANDAÅžLARINI KENDÄ°LERÄ° YARGILAYACAKLAR
 
2-Ä°srail ve Türkiye, anlaÅŸmanın yürürlüÄŸe girmesinin ardından her bir ülkenin, kendi vatandaÅŸları aleyhindeki suç duyurularını incelemek ve uygun olduÄŸunda dava açmak için özel yargı yetkilerine sahip olması konusunda anlaÅŸmıştır.
 
Ä°DDÄ°A 3: KARÅžILIKLI TERÖR FAALÄ°YETLERÄ° ENGELLENECEK
 
3-Türkiye ve Ä°srail, kendilerine ait topraklardan birbirlerine karşı herhangi bir terörist ya da askeri faaliyete izin vermeyeceÄŸini ya da yurt dışındaki bu tarz faaliyetleri desteklemeyeceÄŸini beyan eder. Bu maksatla, Türkiye ve Ä°srail, kendi topraklarında herhangi bir örgüt ya da kuruluÅŸun karşı tarafa karşı bu tarz faaliyetlere giriÅŸmemesi, planlamaması, yürütmemesi, yönetmemesi ya da finanse etmemesi için gereken tüm önlemleri alacağını garanti eder.
 
Ä°srailli sivil toplum kuruluÅŸunun sunduÄŸu belge.
 
Ä°DDÄ°A 4: GAZZE’YE YARDIM, ‘BÖLGEDE SÜKUNET’ ÅžARTINA BAÄžLANDI
 
4-Ä°srail, Türkiye ile Gazze ÅŸeridindeki nüfusun yararlanacağı projelerde iÅŸbirliÄŸi yapmaktan memnuniyet duyacaktır. Bu maksatla, aÅŸağıdakiler üzerinde anlaÅŸmışlardır:
 
-Türkiye’den ithal edilen sivil malların Gazze ÅŸeridine Ä°srail’den açılan kara sınırları üzerinden geçmesi, Filistin yönetiminin yerel temsilcileriyle koordinasyon da dahil olmak üzere, yürürlükte olan prosedür ve protokollere ve güvenlik kaygılarına baÄŸlıdır. Türkiye’den gelen inÅŸaat malzemelerinin Gazze ÅŸeridine giriÅŸi, Gazze Yeniden Ä°nÅŸa Mekanizması koÅŸullarına uygun ÅŸekilde yapılacaktır.
 
-Türkiye, Gazze ÅŸeridine, Ä°srail ve Filistin Yönetimi’nin Gazze’de çalışmasına onay verdiÄŸi bankalar üzerinden para gönderebilecektir, bu da Ä°srail’in güvenlik kaygılarına baÄŸlıdır.
 
-Ä°srail, Türkiye’nin Gazze ÅŸeridinde bir deniz suyu arıtma tesisi açma niyetini memnuniyetle karşılar. Türkiye, bu tesisi, tek başına ya da ilgilenen diÄŸer ülkelerle iÅŸbirliÄŸi halinde inÅŸa etme niyetini beyan etmiÅŸtir, bu da Ä°srail’in önceden vereceÄŸi onaya güvenlik kaygılarına baÄŸlıdır.
 
-Gazze ÅŸeridiyle ilgili uzlaÅŸmaya varılan yukarıdaki tüm maddelerin, bölgede sükûnet saÄŸlandığı sürece uygulanması kabul edilmiÅŸtir.
 
Ä°DDÄ°A 5: ANLAÅžMA Ä°LE SORUNLAR SONLANACAK
 
5-Ä°srail ve Türkiye, 22 Mart 2013’de varılan uzlaÅŸmanın, 28 Haziran 2016’da imzalanan anlaÅŸmanın ve bu ekte belirtilen düzenlemelerin, filo olayı ve sonrasında ortaya çıkan geliÅŸmeler ve sonuçlarıyla alakalı süren tüm sorunları kapsadığı ve hepsini sonlandırdığı kabul edilir.
 
 
DIŞİŞLERİ YANIT VERMEDİ
 
Haberi duyuran BBC Türkçe, bu metnin ve ek maddelerin doÄŸruluÄŸunu teyit amaçlı temas kurduÄŸu Türkiye ve Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı yetkililerinin ‘sorulara yanıt vermemeyi ve yorum yapmamayı tercih ettiÄŸini’ duyurdu.
 
TBMM KAYITLARINDA ALTI MADDE
 
31 Mayıs 2010’da 10 Türk vatandaşının ÅŸehit olduÄŸu kanlı Mavi Marmara baskının ardından Türkiye ile Ä°srail arasındaki diplomatik iliÅŸkilerin seviyesi düÅŸürülmüÅŸtü. 28 Haziran 2016’da imzalanan anlaÅŸma ise Ä°srail ile Türkiye arasında normalleÅŸme saÄŸlamış, AÄŸustos 2016’da TBMM’de kabul edilmiÅŸti. Ancak Meclis’te kabul edilen anlaÅŸma resmi kayıtlara altı madde olarak girdi.
 
Bu altı madde, Ä°srail’in ÅŸehit yakınları için tazminat olarak Türkiye’ye 20 milyon dolar ödemesini, bunun karşılığında filo hadisesiyle ilgili Ä°srail devletine ya da vatandaÅŸlarına yönelik Türkiye’de açılacak herhangi bir davadan muaf tutulmasını öngörüyordu.
 
Türkiye ise Mavi Marmara olayı sonrasında Ä°srail ile iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi için üç ÅŸart ortaya koymuÅŸtu. Bunlardan ilki olan özür, dönemin ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın Ä°srail ziyaretinin hemen ardından, 22 Mart 2013’te Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’nun, o dönem BaÅŸbakan olan Tayyip ErdoÄŸan’la yaptığı telefon konuÅŸmasıyla geldi. KonuÅŸma, ilk olarak Beyaz Saray tarafından duyuruldu. Ardından, tazminat ve Gazze’ye yönelik ambargonun kaldırılması için görüÅŸmeler baÅŸladı. 28 Haziran 2016’da imzalanan ve ardından büyükelçilerin karşılıklı atandığı anlaÅŸmanın kamuoyuna açıklanan altı  maddesinde, sadece tazminata yönelik hükümler yer aldı.
 
ANKARA, HAMAS Ä°DDÄ°ASINI REDDETMÄ°ÅžTÄ°
 
AnlaÅŸmanın imzalandığı sırada Ä°srail basını ortaya bir dizi iddia atmıştı. Ä°srail basınına isim vermeden konuÅŸan Ä°srailli yetkililer, “en önemli konulardan birinin Türkiye – Hamas iliÅŸkileri olduÄŸunu, Hamas’ın herhangi bir üyesinin Türkiye’de bulunmasının kabul edilemeyeceÄŸini” söylemiÅŸ, Ankara bu iddiaları reddetmiÅŸti. AnlaÅŸmanın imzalanmasından yaklaşık bir hafta önce konuyla ilgili soruları yanıtlayan DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, “Ä°srail ile normalleÅŸmede Hamas ile ilgili bir sorunun olduÄŸunu düÅŸünmüyorum. GörüÅŸmelerimizde Hamas diye bir ÅŸart yoktur, olamaz da” demiÅŸti.
 
CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın da aynı günlerde verdiÄŸi bir röportajda “Türkiye’de bulunan Hamas üyeleri Ä°srail ve Filistin’in anlaÅŸması çerçevesinde Türkiye’ye geliyor. Hamas’ın Ä°stanbul’da askeri bürosu yok. Biz Hamas ile de Filistin yönetimiyle de görüÅŸmeye devam edeceÄŸiz. Ä°srail öyle bir talepte [Hamas’la iliÅŸkilerin kesilmesi] bulunacak bir konumda deÄŸil” dedi.
 
AnlaÅŸmanın imzalanmasından bir gün önce, 27 Haziran 2016’da Ä°srail gazetesi Haaretz, Türkiye’nin Ä°srail’e Gazze’yi yöneten Hamas’ın Ä°srail’e saldırı düzenlemeyeceÄŸi konusunda garanti verdiÄŸini iddia etmiÅŸti. Bu iddialar da Ankara tarafından yalanlandı.
 
ILC’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderdiÄŸi metnin maddelerinde de doÄŸrudan Hamas’a yönelik bir atıf yok. Ancak “kendilerine ait topraklardan birbirlerine karşı herhangi bir terörist ya da askeri faaliyete izin vermeyeceÄŸini ya da yurt dışındaki bu tarz faaliyetleri desteklemeyeceÄŸini beyan eder” maddesi yer alıyor. Ä°srail, Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ediyor.
 
AnlaÅŸma imzalanmadan birkaç gün önce Hamas Siyasi Büro Åžefi Halit MeÅŸal, Ä°stanbul’a gelerek ErdoÄŸan’la görüÅŸmüÅŸtü.
 
Mavi Marmara maÄŸdurlarının yakınları ise düÅŸürülen davalar nedeniyle hükümete tepki göstermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.