Sosyal Medya

Güncel

Rus uzmanlardan Türkiye açıklaması: Ankara, Washigton'un kontrolü altından çıkmak istiyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın 'Milli uçağımızı 2023'te hangardan çıkarıyoruz, 2026'da göklerde görmek nasip olacak' açıklamasını değerlendiren Rus uzmanlar, Türkiye'nin kendi savaş uçaklarını üreterek, ABD'ye olan bağımlılığı azaltmak, sanayiyi kalkındırma çalışmalarına ivme kazandırmak ve yeni istihdam oluşturmak istediğini belirtti.



CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın "Milli uçağımızı 2023'te hangardan çıkarıyoruz, 2026'da göklerde görmek nasip olacak" açıklamasını deÄŸerlendiren Rus uzmanlar, Türkiye'nin kendi savaÅŸ uçaklarını üreterek, ABD'ye olan bağımlılığı azaltmak, sanayiyi kalkındırma çalışmalarına ivme kazandırmak ve yeni istihdam oluÅŸturmak istediÄŸini söyledi.

Russia Today'e konuÅŸan Arsenal Oteçestva dergisinin satış müdürü Aleksey Leonkov, Türkiye'nin yabancı ÅŸirketlerin yardımını alarak uçak üretme isteÄŸinin ÅŸaşırtıcı bir durum olmadığını, bu uygulamanın yaygın bir ÅŸekilde görüldüÄŸünü söyledi.

Leonkov, "Bu yaklaşım, askeri nitelikli ulusal havacılık sanayisini geliÅŸtirmenin ilk aÅŸaması. Bir sonraki adım, ithal parçaların, aksam ve tertibatın yerli ürünlerle ikame edilmesi ve sonucunda tamamen bağımsız üretime geçiÅŸtir" dedi.

Projenin baÅŸarılı olup olmayacağını öngörmenin ÅŸu anda zor olduÄŸunu kaydeden Leonkov,"Ana husus, finansman ve insan kaynağının yetip yetmeyeceÄŸi. Türkiye, kendi uçağını üretmek için büyük bir potansiyele sahip. ABD'nin lisansı dahilinde F-16 uçaklarını toplayan Türkiye, ciddi bir deneyim kazandı" diye konuÅŸtu.

Leonkov, Türkiye'nin bu alandaki politikasının F-35'lerin teslimatı konusunda birtakım ÅŸartlar koÅŸan ABD'ye olan bağımlılığı azaltma amacı taşıdığını vurguladı.

'TÜRKÄ°YE CÄ°DDÄ° BÄ°R SEVÄ°YEYE ULAÅžABÄ°LÄ°R'

Rusya Stratejik Konjonktürler Merkezi Müdürü Ä°van Konovalov, Türkiye'nin kendi silahlarını üretebileceÄŸi bir savunma sanayisi kompleksi kurmak istediÄŸini ve günümüzde buna sadece birkaç ülkenin sahip olduÄŸunu anlattı.

Sadece Rusya, ABD, Fransa, Almanya ve kısmen Ä°ngiltere'nin tüm havacılık araçlarını bizzat ürettiÄŸini kaydeden Konovalov, Türk savunma sanayisinin ciddi bir seviyeye ulaÅŸma perspektifi bulunduÄŸunu ancak bunu 2023 yılına kadar baÅŸarmanın imkansız olduÄŸunu söyledi.

'TÜRKÄ°YE ABD'YE Ä°NANMIYOR'

Ankara'nın bu projeyle savunma alanında ABD'den bağımsız olduÄŸunu kanıtlamak istediÄŸinin altını çizen Konovalov, ÅŸöyle devam etti:

"Washington, herhangi bir anlaÅŸmayı her an iptal edebilir. Türkiye, ABD'ye inanmıyor ve ihanete uÄŸrayabileceÄŸini düÅŸünüyor. Avrupalı ülkeler, savunma alanında Türkiye'nin ana partnerleri konumunda. Ancak ABD 'butona bastığında', iÅŸbirliÄŸi duruyor. Bu nedenle Ankara, Washington'un ve NATO'daki müttefiklerinin kontrolü altından çıkmak istiyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.