Sosyal Medya

Güncel

Netanyahu 'katillerin avukatına' meclis yolunu açtı

İsrail Başbakanı Netanyahu, 'katillerin avukatı' olarak bilinen ve aşırı sağcı görüşleriyle öne çıkan Itamar Ben Gvir'in milletvekili olarak meclise girebilmesinin önünü açtı. Aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilerin desteklediği için 'katillerin avukatı' ve 'şeytanın avukatı' şeklinde anılan Gvir, işgal altındaki Kudüs'te Yahudi yerleşimcilerin eylemlerini haklı çıkarmaya çalışıyor.



Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, 9 Nisan'da yapılacak erken seçimde meclisteki çoÄŸunluÄŸun saÄŸ partilerin elinde bulunması için "katillerin avukatı" olarak bilinen ve aşırı saÄŸcı görüÅŸleriyle öne çıkan Itamar Ben Gvir'in milletvekili olarak meclise girebilmesinin yolunu açtı.
 
Son kamuoyu yoklamalarına göre, Netanyahu'nun partisi Likud'un seçimde ikinci sıraya düÅŸmesi öngörülüyor. Buna raÄŸmen Netanyahu, meclisteki saÄŸ partilerin çoÄŸunluÄŸu saÄŸlaması için bazı giriÅŸmelerde bulundu. KoltuÄŸunu kaybetmek istemeyen Ä°srail BaÅŸbakanı, yüzde 3,25'lik seçim barajını aÅŸamayacağı tahmin edilen saÄŸ partilere birleÅŸme çaÄŸrısı yaptı. Hatta bunu bir adım öteye taşıyan Netanyahu, muhtemel saÄŸ ittifaka, seçimi kazanması halinde kuracağı hükümette iki bakanlık sözü verdi.
 
Bu çaÄŸrının ardından aşırı saÄŸ görüÅŸleriyle öne çıkan ve barajı aÅŸamayacağı öngörülen Yahudi Evi ve Yahudi Gücü Partisi seçime ortak listeyle girme kararı aldı.
 
Böylece Netanyahu'nun, Arap karşıtlığı ile öne çıkan ve kurduÄŸu parti 1998'de Ä°srail'de yasa dışı ilan edilen Haham Meir Kahane'nin müritlerinin partisi Yahudi Gücü'ne meclisin yolunu açtığı ifade ediliyor.
 
AÅžIRILIK YANLISI YAHUDÄ°LERÄ°N DESTEKÇÄ°SÄ° GVIR
 
Netanyahu'nun aşırı saÄŸcı Ä°srail Gücü Partisine meclis yolunu açması tepkiyle karşılanırken, partinin milletvekili adaylarından Ä°tamar Bin Gvir ismi öne çıkıyor.
 
Aşırılık yanlısı Yahudi yerleÅŸimcilerin desteklediÄŸi için 'katillerin avukatı' ve 'ÅŸeytanın avukatı' ÅŸeklinde anılan Gvir, iÅŸgal altındaki Kudüs'te Yahudi yerleÅŸimcilerin eylemlerini haklı çıkarmaya çalışıyor. Gvir, 2018'de baÅŸsavcıdan, ırkçılığı yaydığı gerekçesiyle 1988 yılında yasa dışı ilan edilen Kach'ın bir terör hareketi olarak kabul edilmesine yönelik kararın iptal edilmesini istemiÅŸti.
 
Gvir'in, seçimleri kazanması halinde de Filistin'e onlarca saldırı gerçekleÅŸtiren "daÄŸ çocuÄŸu" gruplarında aktif olan Yahudi yerleÅŸimcileri savunmayı bırakmayacağı belirtiliyor.
 
Bin Gvir, 21 Åžubat'ta Yedioth Ahronot gazetesine verdiÄŸi röportajda, Kach'ın kurucusu Ä°srailli aşırı saÄŸcı Meir Kahane'nin fikirlerine hala inandığını ancak farklı bir rota izlediÄŸini, gösterilere katılmak yerine gerçeÄŸi deÄŸiÅŸtirmek için yargıya döndüÄŸünü ifade etmiÅŸti.
 
Haaretz gazetesi ise 20 Şubat'taki haberinde, Gvir'in Milli Eğitim Bakanlığına gelebileceği uyarısında bulunmuştu.
 
"NETANYAHU'NUN Ä°DEOLOJÄ°SÄ° GVIR Ä°LE AYNI"
 
Ä°srailli uzman Ä°smet Mansur, yaptığı deÄŸerlendirmede, "Netanyahu, saÄŸ partileri Yahudi güçleriyle ittifak yapmaya itti. BaÅŸbakanın, yargılama süreci ve hapis cezası alma korkusu, görevde kalmak için sarf ettiÄŸi çabaları açıklar nitelikte. Bu nedenle yaptıkları hiç ÅŸaşırtıcı deÄŸil." dedi. Ä°ttifakın zamanlamasının arkasında seçimlerin olduÄŸunu dile getiren Mansur, Netanyahu'nun ideolojisinin aşırılık yanlısı Gvir ve diÄŸerlerinin ideolojilerinden farklı olmadığını, iki devletli çözüme inanmadığını ve Araplara karşı Yahudileri kışkırtarak yerleÅŸim yerlerini boÅŸalttırdığını ifade etti.
 
Mansur, "Likud ve diÄŸer saÄŸcı partiler, ideolojik amaçları ve Gvir'in aşırılık yanlısı fikirleriyle örtüÅŸen birçok ırkçı yasa çıkardı." diye konuÅŸtu.
 
GOLDSTEIN VE KACH TERÖR ÖRGÜTÜ
 
Ä°srail'in 1967 yılından bu yana iÅŸgal altında tuttuÄŸu Batı Åžeria'da bulunan Harem-i Ä°brahim Camisi, 25 Åžubat 1994'te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateÅŸ açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiÄŸin eyleminden sonra kapatılmış ve yeniden açıldığında ise yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiÅŸ ÅŸekilde ikiye bölünmüÅŸtü.
 
Tarihe "El Halil Camisi (Harem-i Ä°brahim) Katliamı" olarak geçen saldırıda 29 Filistinli ÅŸehit olmuÅŸ, 150'den fazla kiÅŸi yaralanmıştı. Olayın ardından aşırı saÄŸcı görüÅŸleriyle öne çıkan Ä°tamar Bin Gvir, Goldstein'a destek vermiÅŸti.
 
Goldstein, Müslümanlara karşı eylemleriyle bilinen ve Ä°srailli aşırı saÄŸcı Meir Kahane önderliÄŸindeki Kach terör örgütünde 1990'a kadar aktif olarak bulunmuÅŸtu.
 
ABD doÄŸumlu Kahane'nin Ä°srail'de kurduÄŸu Kach partisi, Avrupa BirliÄŸi (AB), ABD ve hatta Ä°srail tarafından terör hareketi olarak kabul edilmesinin ardından ırkçılığı yaydığı gerekçesiyle 1988 yılında yasa dışı ilan edilmiÅŸti.
 
Yahudi ÅŸeriatının uygulanmasını savunan Kahane, tüm Filistin topraklarını Ä°srail olarak tanımlayarak burada yaÅŸayan Yahudi olmayanlara üç seçenek sunulmasını istiyordu. Bunlardan ilk ikisi Ä°srail'de "yabancı vatandaÅŸlar" olarak birçok haktan mahrum yaÅŸamak veya Ä°srail'i terk etmeyi kabul ederek geride kalan malları için tazminat almak. Üçüncü seçenek ise ilk iki seçeneÄŸi reddedenlerin tazminat verilmeden zorla sürülmesi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.