Sosyal Medya

'Yeni partiye yakın kaynak, 'Bu gidişle AK Parti'nin Akdeniz'den İstanbul'a kadar belediyesi kalmayacak' iddiası

BBC Türkçe'de yer alan haberde, yerel seçim sonrası kurulacağı iddia edilen yeni partiye yakın bir kaynağın ifadelerine yer verildi. Buna göre kaynak, "Sahada ekonominin yansıması seçimlere yansıyacaktır. Ayrıca ittifaklar da sahada tam kabul görmüyor. Bu gidişle, AK Parti'nin Akdeniz'den İstanbul'a kadar belediyesi kalmayacak" dedi.



Son dönemde 11. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül ve eski BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun parti kuracağı yönündeki iddiaların yer aldığı haberlerin sayısı arttı.
 
Buna iliÅŸkin olarak BBC Türkçe'den AyÅŸe Sayın da bir haber hazırladı. "Eski AK Parti'lilerin yeni parti giriÅŸimi: 31 Mart'tan çıkacak tabloyu bekliyorlar" baÅŸlığıyla yayımlanan haberde, ÅŸu ifadeler yer aldı:
 
"BBC Türkçe'ye konuÅŸan, yeni oluÅŸum hareketi içinde yer alan bir kaynak, yeni harekete neden gereksinim duyulduÄŸu ve hedeflerini ÅŸöyle anlattı:
 
'DavutoÄŸlu ve Babacan ayrı ayrı çalışıyor. Abdullah Gül, doÄŸrudan bu oluÅŸumun içinde yer almayacak. Ali Babacan'a çok büyük haksızlık yapıldı. Adı faizciye çıktı. Åžimdi faiz yüzde 25'lere dayanıyor ama faizler gündemde deÄŸil. Bunun gibi bir sürü örnek gösterilebilir. Ayrıca sistem yürümüyor. Ya tam baÅŸkanlık sistemine geçilmeli, ya da güçlü parlamento-güçlü baÅŸbakanlık sistemine dönülmeli. Sahada ekonominin yansıması seçimlere yansıyacaktır. Ayrıca ittifaklar da sahada tam kabul görmüyor. Bu gidiÅŸle, AK Parti'nin Akdeniz'den Ä°stanbul'a kadar belediyesi kalmayacak. Sadece Ä°stanbul'da yarış baÅŸa baÅŸ görünüyor. Ankara'da açık ara fark görünüyor. Tabii aynı kökten çıkmış iki partinin yaÅŸaması zor. Sonuçta aynı kökten geliyoruz, zaman zaman istiÅŸareler de oluyor. Duruma göre, birlikte hareket edilebilir.'
 
'Ä°KÄ° AYRI OLUÅžUM VAR, BÄ°RLEÅžEBÄ°LÄ°RLER'
 
Yeni parti oluÅŸumuna iliÅŸkin tartışmalara katılan bir baÅŸka isim ise Twitter hesabından yaptığı 'iki farklı parti olacak' açıklamalarıyla dikkat çeken MAK Danışmanlık BaÅŸkanı Mehmet Ali Kulat oldu.
 
OluÅŸum içinde yer alan isimlerle temas halinde olduÄŸunu belirten Kulat, BBC Türkçe'nin konuya iliÅŸkin sorularını yanıtladı.
 
Kulat'a göre gerek DavutoÄŸlu ve gerekse Gül'ün destek verdiÄŸi Ali Babacan liderliÄŸindeki giriÅŸimler, ÅŸu anda 'partileÅŸebilecek' durumda. OluÅŸum sahiplerinin baÅŸlangıçta bu iddiaları doÄŸrulamadığına dikkat çeken Kulat, 'Her iki tarafta da, parti giriÅŸimlerinin içinde yer alan isimlerle görüÅŸtüm, birden fazla kiÅŸiyle istiÅŸare ettim. Åžu anda iki farklı oluÅŸum var, ama ileride birleÅŸecekler diye düÅŸünüyorum' diyor. Kulat'ın verdiÄŸi bilgiye göre asıl amaç yeni bir parti ismi altında örgütlenmek. Ancak yeni parti kuruluÅŸuna engel olunması olasılığına karşı da, halen seçime girme yeterliliÄŸi olan iki parti ile de temasa geçilmesi planlanıyor.
Kulat bu partilerin hangileri olduÄŸu konusunda isim vermedi. Ancak kulislerde birinci seçenek olarak, genel baÅŸkanı Temel KaramollaoÄŸlu'nun, Gül ekibini çeÅŸitli kereler 'davet ettiÄŸi' Saadet Partisi gösteriliyor. DiÄŸer partinin ise, genel baÅŸkanıyla parlamentoda temsil edilen Demokrat Parti olabileceÄŸi ifade ediliyor. Eski BaÅŸbakan Necmettin Erbakan'ın oÄŸlu Fatih Erbakan'ın 'Yeniden Refah Partisi'nin de bir seçenek olarak düÅŸünüldüÄŸü, iddialar arasında.
 
Kulat, yeni oluÅŸumlara iÅŸ dünyasından bir meslek örgütü ile bir düÅŸünce kuruluÅŸu içinden de destek verenler olduÄŸunu belirtirken, isim vermekten kaçındı.
 
'PARTÄ° KURULUÅžU SEÇÄ°M SONUCUNA BAÄžLI'

 

Kulat, yeni oluÅŸumların ne zaman partileÅŸeceÄŸi konusunda ise '31 Mart yerel seçim sonuçlarını' iÅŸaret etti:
'Öncelikle ÅŸunu söyleyeyim. Bu oluÅŸumların partileÅŸip partileÅŸmeyeceÄŸi seçim sonuçlarına baÄŸlı. Yani 31 Mart'da çıkacak tabloyu bekliyorlar. Çünkü Türkiye'de bir kırılma hissediliyor. AK Parti'nin büyükÅŸehirlerde, baÅŸta Ankara olmak üzere kayıplar yaÅŸayacağı düÅŸünülüyor. Bu konuda da farklı hesaplar var. EÄŸer, Ankara gibi büyükÅŸehirlerde seçim kaybedilirse, Cumhur Ä°ttifakı'nın toplam oyu yüzde 52'nin altında kalırsa, erken genel seçim gündeme gelebilir, deniliyor. MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'nin, geçmiÅŸte çıkan sonuçlara göre erken seçim çaÄŸrısı yapmasından yola çıkılarak, yine böyle bir çaÄŸrının gündeme gelebileceÄŸi hesabı yapılıyor. Muhalefetin de böyle bir durumda 3, 4 yıl beklemek yerine erken seçim isteyebileceÄŸi konuÅŸuluyor. Yeni partilerin kuruluÅŸu da o nedenle 1 Nisan'dan sonra ÅŸekillenir.'
 
'RÜZGARIN DEĞİŞMESÄ°NE BAÄžLI GÄ°RİŞİMLER'
 
Sağ siyasette AKP, MHP gibi dominant partiler varken, AK Parti'den ayrılan isimlerin yeni parti kurma girişiminin başarı şansı var mı?
 
Kulat, yeni oluÅŸumlara sadece 'AK Parti'den dışlananlar' giriÅŸimi olarak bakılmaması gerektiÄŸini belirtiyor. Eski ve mevcut AK Parti'lilerin yanısıra Ä°YÄ° Parti, CHP içinde kendisine yer bulamayan ya da 1 Nisan'dan sonra yaÅŸanacak iç tartışma sonucunda partilerinden kopacak olanların yanı sıra, eski ANAP ve DYP kökenli isimlerin de bu hareketin içinde yer alacağını belirten Kulat, bu oluÅŸumların baÅŸarı ÅŸansını, yine 31 Mart seçim sonuçlarına baÄŸlıyor:
'Bugün iktidardaki baskın siyasi partinin olduÄŸu bir ortamda kimse baÅŸarı beklemesin. Aslında bunlar, siyasette bir ÅŸekilde rüzgarın deÄŸiÅŸmesi, siyasetteki boÅŸluk anına yönelik çalışmalar. Ä°YÄ° Parti belki bakıldığında, diÄŸer partilere kıyasla daha geride görünüyor. Ama sonuçta 6 aylık bir partiyken yüzde 7 oy aldı. Åžimdi de belediye baÅŸkanlığını alabileceÄŸi yerler konuÅŸuluyor. O nedenle ben bu parti giriÅŸimlerini, ÅŸimdiye göre deÄŸil, seçimlerden sonraki bir hamle olarak görüyorum. ÖrneÄŸin Ankara'da kaybedilirse bu önemli. CumhurbaÅŸkanı Ankara'da 6 kez miting yaptı. Bu farkın kapanmadığını gösteriyor. Aslında Ankara'daki durum Millet Ä°ttifakı adayının çok iyi olmasından kaynaklanmıyor. Belli kesimlerde iktidar politikalarından rahatsızlık var.'"
 

1 Yorum

  1. ismet soner

    Mart 03, 2019 Pazar 01:51

    Kaynak diyor. Kim o kaynak? Böyle büyük iddiaları olan biri kendini gizlesin? Bana kalırsa BBC kaynağın ta kendisi ve özlemlerini "tahmin" adıyla pazarlıyor. "Sahada ekonominin yansıması seçimlere yansıyacaktır" derken aslında "yansısın" demek istiyor. "İttifaklar da sahada tam kabul görmüyor" derken aslında "kabul görmesin" dileğini izhar ediyor. "Akparti'nin Akdeniz'den İstanbul'a kadar belediyesi kalmayacak" derken de "kalmasın" temennisini dile getiriyor. Bir de kafasında kurduğu partinin yapısına bakar mısınız; Akpartinin küskünleri, CHP'nin küskünleri, İyipartinin kaçkınları. Ha bir de ikisi toplamda % yarım oy alamayan Anap ve DYP. Bunların hepsini toplayıp sağdan saysan %2 eder, soldan saysan %3. Biz de ciddi bir yazı zannedip okuduk, iyi mi.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.