Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: İran ambargosunun kalkması için yoğun çaba sarf ediyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının Türkiye'yi de etkilediğini belirterek "Amerika'nın bu kararından vazgeçmesi için de yoğun çaba sarf ediyoruz. Son derece yanlış bir karar ama bu yolda yalnız değiliz. Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa ülkeleri de bizim gibi düşünüyor" açıklamasında bulundu.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında (BTSO) düzenlenen "Dış Politika Vizyonunun Ä°hracat Hedeflerine Etkisi" konulu toplantıda yaptığı konuÅŸmada, ülkeler arasındaki ekonomik bağın önemini vurguladı.
 
Bazen ülkeler arasındaki siyasi iliÅŸkilerin kötü olabildiÄŸini, böyle durumlarda duygusal davranan ülkeler olduÄŸunu anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Biz Türkiye olarak, siyasi iliÅŸkilerimizin kötü olduÄŸu ülkelerle de ticaretimizi bozmak istemiyoruz. Bunu da doÄŸru bulmuyoruz çünkü ticaret, daha çok devletler arasında deÄŸil, firmalar arasında oluyor." ifadesini kullandı.
 
TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonunda "Mısır ile iliÅŸkiler kötü, ticaret niye artıyor?" diye soranlar olduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:
 
"Milletvekilleri bir de Bütçe Komisyonunda... Hadi o komisyonda olmayan arkadaÅŸlar sorabilir de... 'Ä°srail'e kızıyorsunuz da Ä°srail'le de ticaret artıyor' diyor. Ä°srail'e kızabiliriz, doÄŸru, haklıyız da. Ä°srail zulmüne sessiz kalamayız. Yaptıkları zulme biz sessiz kalırsak hiç kimse sesini çıkaramaz. Bunun da farkındayız ama Bursa'dan gelen bir firmaya 'Benim iliÅŸkilerim Ä°srail'le kötü, sen de ticaret yapma' diyemem. Ticaretin kurallarına aykırı. Ä°srail'in yaptıklarına karşı Kudüs'ün, Filistin'in hakkını da her türlü platformda BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi kararları dahil alıyoruz. O, baÅŸka bir ÅŸey. Siyasi iliÅŸkilerde iniÅŸ çıkış olabilir."
 
"SURÄ°YE'DEKÄ° FIRSATLARDAN EN ÇOK TÜRKÄ°YE YARARLANACAK"
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, birçok ülkenin zenginlikleri olduÄŸuna ancak kullanım kapasitesinin bulunmadığına dikkati çekti.
 
Uzmanların hesaplamasına göre, Afrika Kıtası'nın 2050 yılında dünya ekonomisine katkısının 49-50 katrilyon dolar olacağını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "Afrika'nın zenginliklerinden Afrikalılar mı faydalanacak yoksa sömürgeci anlayış mı hakim olacak ya da bizim gibi kazan kazan anlayışıyla yaklaÅŸan ülkeler mi?" ifadelerini kullandı.
 
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, bugün Afrika'da sadece Batılı ülkelerin olmadığını, Çin'in bu kıtadaki ağırlığının giderek arttığını ifade etti.
 
Türkiye'nin, ihracatını artırması ve ekonomisini büyütmesi gerektiÄŸine deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: "Var olan krizleri kriz yönetimiyle beraber çözerseniz sadece o bölgenin istikrarı ve güvenliÄŸini desteklemiÅŸ olmazsınız. Bu da Türkiye için çok önemli. O ülkede ortaya çıkacak çok önemli fırsatlar var. Onlardan da Türkiye, elbette faydalanacaktır. Bu, çıkarcılık deÄŸil. Yanı başımızda Suriye'de akan kan, gözyaşı ve dram bitsin ve Suriye'nin sınır, toprak bütünlüÄŸünü koruyan siyasi çözüme gidelim. Suriye'de ortaya çıkacak fırsatlardan en çok kim yaralanacaktır? Türkiye yararlanacaktır. Bu, fırsatçılık deÄŸil. Maalesef keÅŸke böyle olmasaydı ama 9 yıldır yıkılan bir Suriye var."
 
"ABD'NÄ°N Ä°RAN'A YÖNELÄ°K YAPTRIMLARI BÄ°ZÄ° DE ETKÄ°LÄ°YOR"
 
Irak'ın yeniden inÅŸasında Türkiye'nin de rol alacağını ve Kuveyt Konferansı'nda 5 milyar dolar kredi taahhüdünde bulunduklarını aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:
 
"Irak'a yatırım ihtiyacı var. Irak'a yatırım yapan firmalarımız da bu kredilerimizden faydalanacak. Irak da biz de bundan faydalanacağız ve ihracatımız, yatırımlarımız artacak. Orada kullanılan ürünler Türkiye'den gidecek. Büyük avantajlarımız var. Bunların hepsini öngörüp ona göre önceden tedbirleri almalıyız ki Amerika çekilirken kendi firmalarına hep bunları verdi. Biz önce oradaki firmaların altına taÅŸeron olarak gittik. Sonra sonra yer edinmeye baÅŸladık, baÅŸarılı çalışmalar sebebiyle. Åžimdi taÅŸeron olarak deÄŸil doÄŸrudan yüklenici firmalar, yatırımcı olarak bizim Irak'a da gitmemiz gerekiyor.
 
Evet bölgemizde sorunlar var. Amerika'nın Ä°ran'a yönelik yaptırımları bizi de etkiliyor fakat biz yoÄŸun çabalarımızla istisnaya tabi tutulan ülkelerden biri olduk. BaÅŸlangıçta mayısa kadar, ÅŸimdi bunu uzatmak için de çalışıyoruz. Amerika'nın bu kararından vazgeçmesi için de yoÄŸun çaba sarf ediyoruz. Son derece yanlış bir karar ama bu yolda yalnız deÄŸiliz. AB ve Avrupa ülkeleri de bizim gibi düÅŸünüyor. Åžimdi onlar da bu ambargoyu, yaptırımları delmek için ya da etkilenmemek için çeÅŸitli alternatifler üzerinde çalışıyor. Biz de çalışıyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.