Sosyal Medya

Güncel

ORC açıkladı: İstanbul ve Ankara'da kim önde?

Kaynak: Ä°ÅŸci Haber



Türkiye 31 Mart günü tarihi bir yerel seçime gidecek. Yapılacak olan seçimde ittifaklar kuruldu, siyasi çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Millet Ä°ttifakı ve Cumhur Ä°ttifakı, 24 Haziran seçimlerinde olduÄŸu gibi bu seçimde de oluÅŸturuldu...

Peki anketler ne diyor? Özellikle Ankara ve Ä°stanbul'da hangi adaylar öne çıkıyor? Kararsızlar kaç oranında? 

Tüm bu soruların cevabını ORC Anket Åžirketinin sahibi Mehmet Murat Pösteki, Ä°ÅŸçi Haber'e verdi. 

-Seçmen yerel seçimlerde nasıl bir karar verecek? Özellikle büyük ÅŸehirlerde kurulan ittifaklardan hangisini tercih edecek?

"CÄ°DDÄ° BÄ°R KARARSIZ KÄ°TLE VAR"

-Birçok büyük ÅŸehirde ciddi anlamda kararsız bir kitle olduÄŸunu söyleyebiliriz. Yine hatrı sayılır ölçüde oy kullanmayacak veya sandığa gitmeyecek olan bir kesim var. Bu kesimin içerisinde tüm siyasi partilerden insanlar mevcut. Seçimi bu kararsız kitle belirleyecektir. Ä°YÄ° Parti-CHP ittifakının olduÄŸu yerlerde de MHP-Ak Parti ittifakının olduÄŸu yerlerde de bu kararsız kesim var. Normalde de son 10 güne kadar kararını belli etmeyen bir seçmen kitlesi de hakim. Yüzde 20 civarında kararsız ve 6,5 civarında da sandığa gitmryrcrk bir kitlr var diyebiliriz.

-CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın anketlere güvenmediÄŸini açıklamasını nasıl yorumluyorsunuz? Sizce neden güvenmiyor?

"ERDOÄžAN YANLIÅž YÖNLENDÄ°RÄ°LÄ°YOR"

-Anketlerle ilgili CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın yanlış yönlendirildiÄŸini düÅŸünüyorum. Birçok büyük ÅŸehirde ciddi kamuoyu araÅŸtırmaları yapan ÅŸirketlerin hemfikir olduÄŸu bir ortam var. Sayın CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan göreve geldiÄŸi günden beri yani Ak Parti kurulduÄŸundan beri sürekli anketler yaparak bu günlere geldi. Son dönemde yanıltıcı sonuçlar götürüldüÄŸünü duyuyoruz. Birçok firma Ankara'da, Bursa'da, Denizli'de sıkıntı olduÄŸunu söylüyor ama belli ki ErdoÄŸan'a bu illerde hiçbir sıkıntı olmadığını gösteren bazı raporlar gidiyor. ErdoÄŸan da önüne gelen raporların örtüÅŸen raporlar olmadığını ve bundan dolayı güvenmediÄŸini söyledi. 

"SEÇMEN KENDÄ°NÄ° GÄ°ZLEMÄ°YOR"

Seçmen kesinlikle kendini gizlemiyor. Önceki seçimlerde anket yaparken insanlar çalıştıkları meslek gruplarından dolayı ya da birtakım paranoyalardan dolayı gerçek fikrini beyan etmeyebiliyorlardı. Ama ÅŸu an öyle bir durum yok. Ä°nsanlar hangi partili ise ona oy vereceÄŸini söylüyor. Kararsız dediÄŸim kitle son ana kadar bekleyecektir. Ayrıca kararsız kitle içinden de sandığa gitmeyecek olanlar olacaktır. Sandığa gitmeyen kitle daha önce kimin seçmeni ise ona zarar verecektir. 

-Büyük ÅŸehirlerde nasıl bir tablo var? Anketler kimleri önde gösteriyor?

ANKARA'DA MANSUR YAVAÅž ÖNDE, Ä°STANBUL'DA BÄ°NALÄ° YILDIRIM

-Yaklaşık 6 aydır Ankara'da anket yapıyoruz ve hiçbir araÅŸtırmamızda Mehmet Özhaseki'yi önde bulmadık. Bazen Özhaseki yükseliyor bazen Mansur YavaÅŸ düÅŸüyor ama bütün araÅŸtırmalarda Mansur YavaÅŸ'ın ortalama 4-5 puan bandında önde çıkıyor. Türkiye'nin kamuoyu araÅŸtırmalarının geneli bunu söylüyor. 

 

Ä°stanbul'da ise Binali Yıldırım sahaya çıkmadan önce dahi önde olduÄŸunu ama Ekrem Ä°mamoÄŸlu'nun da yakın olduÄŸunu gördük. Ama Binali Yıldırım'ın sahaya çıkmasından sonra Ankara'nın tersi bir durum ortaya çıktı. Özetle Ä°stanbul'da Cumhur Ä°ttifakı'nın Ankara'da ise Millet Ä°ttifakı'nın önde olduÄŸunu söyleyebiliriz. 

kaynak: Ä°ÅŸçi Haber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.