Çin imalat sanayi son 3 yılın en zor döneminde
Ticaret savaşının gölgesindeki Çin ekonomisine dair açıklanan veriler yavaşlamayı net biçimde gösteriyor. ABD ile müzakerelerin sürüyor olması ve anlaşmaya yaklaşıldığına…
Bu sabah açıklanan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri Åžubat ayında hizmet sektöründen imalata geniÅŸ bir gerilemeyi gösterdi.
Çin’de resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Åžubat ayında çok fazla tatil, küresel yavaÅŸlama ve ticaret savaşına iliÅŸkin belirsizliÄŸin etkisiyle, faaliyetin daha da daraldığını iÅŸaret etti ve 2016’dan bu yana en düÅŸük seviyesine geriledi.
3 aydır 50 seviyesinin altında yer alan imalat PMI verisi Åžubat ayında 49.2’ye geriledi.
Ä°nÅŸaat ve hizmet sektörü faaliyetlerini gösteren imalat dışı PMI da, Ocak ayındaki seviyesi olan 54.7’den 54.3’e geriledi.
GCM Yatırım ekonomisti Enver Erkan veriye dair paylaÅŸtığı notunda “(Verinin) Piyasanın genel beklentisinin altında kalması ve büyümedeki vime kaybının derinleÅŸtiÄŸini göstermesi açısından olumsuz, buna karşılık mevsimsel faktörler de göz önüne alındığında görülenden daha az kötü nitelikte bir veri. Yeni sipariÅŸler ve iÅŸ beklentileri, hükümetin destekleyici politikalarının bazı etkileriyle belirgin artışlar göstermiÅŸ görünüyorlar. Ä°leriye dönük ihracat göstergesinde ise büyük bir düÅŸüÅŸ var. Bu tabii yüksek oranda Çin ve ABD’nin ticaret görüÅŸmelerinin sonuçlarına baÄŸlı olacak. Ancak bundan bağımsız olarak, zayıf küresel talep görünümü de Çin’in imalat sanayii görüntüsü açısından çok olumlu sinyal vermemektedir.” dedi.
Veriye baÄŸlı önümüzdeki döneme dair beklentilerde de Erkan “Ekonomiye politika desteklerinin devamını bekleriz. Altyapı projeleri hızlanmakta, Komünist Parti bu kanalla mali desteÄŸe devam etmekte, aynı zamanda talep artırıcı önlemler de alınmaktadır. Bu yılın başında uygulanan vergi indirimlerinin yanı sıra, ÅŸirketler için de daha fazla vergi indirimi yapılabilir, böylece ÅŸirketlerin yatırım ve istihdam kapasiteleri artırılmak ve harcanabilir gelirdeki artış üzerinden de iç talep daha da canlandırılabilir. Aynı zamanda PBOC kanadında da parasal desteklerin devamını bekleriz. Bunlar da daha fazla munzam indirimi ve likidite operasyonları ÅŸeklinde yansıma bulabilir, böylece Çin bankalarının borç verme kapasiteleri artırılarak kredi büyümesi desteklenebilir.” diye ekledi.
Commerzbank AG kıdemli geliÅŸen piyasalar ekonomisti Zhou Hao, “Bu ayın verisin uzun tatilden etkilenmesinden dolayı, sonraki ayın rakamını beklemenin daha dorÄŸu olacağını düÅŸünüyorum,” dedi ve “Ayrıca ekonomi de bu ay istikrar kazanabilir. Yükselen girdi fiyatları, deflasyon için endiÅŸelenmeye gerek olmadığını gösterdi. Bu nedenle ÅŸimdi soru, ekonominin yeterli itici güce sahip olup olmadığı ÅŸeklinde ” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Henüz yorum yapılmamış.