Sosyal Medya

Doların seyri ne olacak? Piyasalara Yön Veren 7 Yeni Gelişme

Küresel piyasalar ve İstanbul Borsaı, hâttâ Dolar/TL kuru ne seyir izleyecek? Herkes bu sorunun cevabını arıyor. Cevap ise hepsi de son 1-2 gün içinde kendini gösteren 7 ayrı etkene bağlı. En az birinde mutlak bir iyi haber gelmezse haftalardır süren yükseliş devam eder mi? Orası çok şüpheli. Peki o 7 etken ne ve nereye evriliyor?



Ä°ÅŸte o etkenler:

  1. Fed BaÅŸkanı Powell’ın konuÅŸması: Fed BaÅŸkanı Jerome Powell dün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde konuÅŸtu. Türk basınında daha çok “Fed bilançosu hakkında bir duyuruyu çok yakında yapacağız” gibi oldukça belirsiz bir sözü baÅŸlıklara çıktıysa da Powell önemli 2 ÅŸey söyledi aslında. Neydi bu iki önemli tespit: 1. Powell, ABD hükümetinin mali politikasının ve dolayısıyla bütçe açığının bu ÅŸekilde sürdürülemez olduÄŸunu söyledi. Ve daha önemlisi 2. Bugünlerde 4 triyon dolar seviyesinde olan Fed bilanço büyüklüÄŸünü küçültme operasyonunu durdurmaya yönelik bir planı çok yakında açıklayacağını ifade etti. Yani her ne kadar belirsiz bir ifade olsa da bahsedilen plan bilanço küçültmenin durdurulması yönünde bir plan… Yani para politikasında bir sıkılaÅŸma beklenmiyor. Özetle Powell para politikasında bir gevÅŸeme hedefliyor ama bunun için maliye politikasında da hükümetin bir sıkılaÅŸma adımı atmasını umuyor. Yani bir cins politika “mix”i (bileÅŸimi) arzuluyor. Piyasalar bu konuÅŸmaya ne tepki gösterdi derseniz? Daha çok bekle ve gör tepkisi… En bariz tepki daha doÄŸrusu tepkisizlik ABD dolarından geldi ve hemen hiç hareket olmadı. Yine de önümüzdeki günlerde bir plan açıklanırsa özellikle bizim gibi geliÅŸen piyasalar ülkeleri borsaları için olumlu olabilir.
  2. Çin-ABD Ticaret GörüÅŸmeleri: ABD ile Çin arasında uzun süredir devam eden ticaret görüÅŸmelerinde son haber akışı görüÅŸmelerde ABD’yi temsil eden ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’dan geldi. Amerikalı yetkili “Çin’in daha fazla ABD ürünü alması anlaÅŸma için yeterli deÄŸil” yorumunu yaptı. Lighthizer ayrıca, “Çin ile gerçekleÅŸen müzakerelerin sonuçlarını tahmin etmek için henüz erken. ABD teknoloji transferinde ve fikri haklarda yeni kurallar istiyor. Çin’le anlaÅŸma imzalandıktan sonra bile çok uzun bir süreç olacak. Ve bu anlaÅŸma tüm sorunları çözmeyecektir.” dedi. Özetle bu cephede de borsalar için yakın planda belirgin bir ümit, belirgin bir iyimser vaat yok. Gerçi bu açıklama daha çok bir pazarlık unsuru olarak görüldü ve son dönem borsaları yukarı çeken en önemli geliÅŸmelerden biri olan Çin-ABD ticaret savaÅŸlarının anlaÅŸmayla biteceÄŸi beklentisi ÅŸimdilik fazla zarar görmedi. Nitekim New York Borsası karışık seyirle kapandı. ABD’de endeksler yoÄŸun gündemin ardından günü karma seyirde tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,28 düÅŸerek 25.985,16 puanda seyretti. S&P 500 Endeksi yüzde 0,05 azalarak 2.792,38 puanda, Nasdaq endeksi yüzde 0,07 yükselerek 7.554,51 puanda seyretti. Velhasıl borsalar da Powell ve Lighthizer’ın konuÅŸmalarından net bir yön tayine edemedi ve “bekle gör”ü tercih etti.
  3. Dış politika gerginlikleri: BaÅŸ merak unsuru ABD-K. Kore gerginliÄŸinin nereye doÄŸru seyredeceÄŸi… ABD BaÅŸkanı Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Yong Un arasında Hanoi’de gerçekleÅŸtirilen görüÅŸmeler sürerken Trump, “Kuzey Kore ile nükleer anlaÅŸma yapma konusunda acele etmeyeceÄŸim. Önemli olan doÄŸru bir anlaÅŸma yapmak” dedi. Ä°kili bugün ortak bir imza töreni düzenleyecek. Åžimdilik ABD’nin taktiÄŸi Çin ile ticaret anlaÅŸmalarındaki taktik ile aynı. GörüÅŸmelerin yapıldığı Hanoi’den gelen son açıklama ise  Piyasalar için biraz ümit kırıcı: “ABD yönetimi, BaÅŸkan Trump ve Kuzey Kore lideri Kim arasında Vietnam’da yapılan görüÅŸmelerde anlaÅŸma saÄŸlanamadığını açıkladı.” Üstelik bir de ortaya Pakistan-Hindistan gerginliÄŸi çıktı. Hindistan’ın tam seçimleri öncesi Pakistan’ı bombalaması, Pakistan’ın da iki Hint savaÅŸ uçağını düÅŸürmesi iki ülkeyi savaşın eÅŸiÄŸine getirdi. Dünyayı endiÅŸelendiren temel gerçek ise her iki ülkenin de nükleer silah sahibi oluÅŸu. Pakistan BaÅŸbakanı Ä°mran Han’ın dün Hindistan’a yönelik ılımlı bir konuÅŸma yapması ümit verici oldu Ä°mran Han “Sizin ve bizim elimizdeki silahlar dikkate alındığında, yanlış hesaplamaların altından kalkabilecek durumda mıyız? Tansiyon yükselmeye devam ederse ne olur? Oradan sonrası BaÅŸbakan Modi ve benim elimde deÄŸil. Sizi bir kere daha diyaloÄŸa davet ediyorum. SaÄŸduyu hakim olmalı. Sorunlarımızı diyalog yoluyla çözmeliyiz.” Dedi. Fakat geçmiÅŸte birkaç kez sıcak savaÅŸan ve kanlı çatışmalara imza atan bu iki ülkenin savaÅŸ geçmiÅŸi de ortada.
  4. Brexit: Bir diÄŸer dış belirsizlik Ä°ngiltere ve Berxit’ten kaynaklanıyor. Burada ufak da olsa olumlu geliÅŸmeler var. Ya da piyasa öyle algılıyor. Ä°ngiliz parlamentosu dün yaptığı oylamada May’in Brexit takvimine destek verdi. Sürçten haklı olarak kafası karışanlara kısa özet verecek olursak, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May, evvelki gün yaptığı konuÅŸmada, revize edilmiÅŸ Brexit anlaÅŸmasının 12 Mart’ta sunulacağı parlamentoda reddedilmesi halinde 13 Mart’ta “anlaÅŸmasız ayrılık” seçeneÄŸinin milletvekillerinin onayına sunulacağını belirtmiÅŸti. May, “Ä°ngiltere AB’den 29 Mart’ta anlaÅŸmasız olarak ancak parlamentonun açık onayı olursa ayrılacak.” açıklamasını yapmıştı. May, bunun da reddedilmesi halinde 14 Mart’ta “Brexit’in ertelenmesi” seçeneÄŸini parlamentoya sunacağını söylemiÅŸti. Bu ertelemenin kısa süreli ve bir defaya mahsus olması gerektiÄŸini belirten May, bunun için de haziran ayının sonunu iÅŸaret etmiÅŸti. “Erteleme, anlaÅŸmasız ayrılığı masadan kaldırmamalı.” ifadesini kullanan May, “Bu ancak bir anlaÅŸma saÄŸlanmasıyla veya 50. maddenin iptaliyle mümkün olur ki bunu yapmayacağım.” deÄŸerlendirmesini yapmıştı. Hatırlanacağı üzere May’in AB ile vardığı Brexit anlaÅŸması 15 Ocak’ta parlamentoda “tarihi” diye nitelendirilen oylamada ezici bir çoÄŸunlukla reddedilmiÅŸti. Özetleyecek olursak bu cephede de belirsizlik sürüyor ama en azından 15 gün sonra Ä°ngiltere kendini pat diye anlaÅŸmasız olarak dışarıda bulmayacak. Nitekim Pound da bunu ehveni ÅŸer görmüÅŸ olacak ki % 0,4 puan yükseldi dolara karşı.
  5. Çin Üretimindeki DüÅŸüÅŸ EndiÅŸesi: Çin’de resmi (bir de özel sektör ölçümü var) imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Åžubat ayında 2016’dan bu yana en düÅŸük seviyesine geriledi. Ä°nÅŸaat ve hizmet sektörü faaliyetlerini gösteren imalat dışı PMI da, Ocak ayındaki seviyesi olan 54,7’den 54,3’e geriledi. Çinli ekonomistler ekonominin iyi durumda olmadığı ve daha fazla mali ve parasal geniÅŸlemeye ihtiyaç duyulduÄŸu yolunda beyanatlar verdiler. Yukarıdan bu yana saydığımız geliÅŸmeler dışında özellikle Asya piyasalarını ve Asya kurlarını en fazla etkileyen geliÅŸme Çin ekonomisindeki sallantılar. Nitekim PMI ile birlikte Asya hisseleri düÅŸtü. Tokyo’da Japon Topix endeksi gün ortası % 0,3 düÅŸtü. Güney Kore Kospi endeksi % 0,5 ve Åžangay BileÅŸik Endeks % 0,4 düÅŸtü. Japon Yeni çok hafif (binde 1 oranında) yükseldi.
  6. Petrol fiyatı: Petrol fiyatı yaklaşık 1 aydır yükseliÅŸini kararlı ÅŸekilde sürdürüyor. Dün de Teksas hafif petrolü % 2,6’lık yükseliÅŸinden sonra yerini korudu. Sebep ise OPEC üyeleri ve müttefiklerinin arzı kısıtlı tutacaklarına olan inanç ve ABD petrol stokları rakamında açıklanan düÅŸüÅŸ.
  7. Tahvil fiyatları: Çin ekonomisinde durgunluk ve yukarıda saydığımız belirsizlikler güvenli liman tahvillerine yarıyor. ABD 10 yıllık tahvil fiyatları yükseliyor ve bunun sonucu getiriler düÅŸüyor. ABD 10 yıllıkların getirisi 2,67’ye kadar düÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.