Sosyal Medya

Güncel

Üniversite öğrencilerine sigorta ve erken emeklilik

18 yaşını dolduran öğrenciler isterlerse sigortalı olup prim ödeyebilecek ve bu yatan primlerle de erken emeklilik imkanına kavuşabilecekler.



ÖÄŸrenciler de artık çalışanlar gibi sigortalı olabiliyor. Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre mevzuatımız sigortalılığı genel anlamda fiilen çalışma ve prim ödeme ÅŸartlarına baÄŸlamış durumda. Ancak bunun yanında çalışmadan sigortalılık ve emeklilik imkânları da bulunuyor. Çalışmadan sigortalılık öÄŸrenciler için de geçerli oluyor. En önemli ÅŸart ise 18 yaşını tamamlamış olmak. Bunun yanında sigortalı olmayı gerektirecek ÅŸekilde çalışmamak, emekli olmamak ÅŸartları da aranıyor. Bu arada ay içinde 30 günden az çalışan gençler de isteÄŸe baÄŸlı adı verilen bu sigortadan faydalanabiliyor.

ÖÄžRENCÄ°LÄ°ÄžE ENGEL DEĞİL

18 yaşını doldurmak ÅŸartıyla lise ya da üniversitede okuyan gençler de bu imkândan yararlanarak iÅŸ hayatına baÅŸlamadan sigortalılık hakkı kazanabiliyorlar. Böylece emeklilik tarihlerini öne çekme imkânına da kavuÅŸuyorlar. Ä°steÄŸe baÄŸlı sigortada çalışma zorunluluÄŸu olmadığı için öÄŸrenciliÄŸe de engel teÅŸkil etmiyor.

ÖDEME MÄ°KTARI SÄ°ZE BAÄžLI

Sigortalılığınız baÅŸladıktan sonra aylık olarak prim yatırmanız isteniyor. Bu prim miktarını ise kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Tabi burada bir alt ve üst sınır bulunuyor. Alt sınır geçerli asgari ücret oluyor. Bu yıl için alt sınır 2.558,40 TL olarak belirleniyor. Üst sınır ise bunun 7.5 katı kadar oluyor. Yani 19.188 lirayı geçemiyor. Bu iki rakam arasında bir rakam belirleyip bunun yüzde 32'sini prim olarak ödüyorsunuz. Bu yıl için ödenecek prim miktarı 818 lira 68 kuruÅŸ ile 6.140 lira 16 kuruÅŸ arasında deÄŸiÅŸiyor. Rakam yükseldikçe alacağınız emekli maaşı da o oranda artış gösteriyor. Primlerinizi ait olduÄŸu ayı takip eden ayın sonuna kadar yatırma imkânınız bulunuyor.

SAÄžLIK HÄ°ZMETÄ° ÜCRETSÄ°Z

Ä°steÄŸe baÄŸlı sigortanız baÅŸladığında Genel SaÄŸlık Sigortası primleriniz de ödendiÄŸinden çalışanlar gibi saÄŸlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyorsunuz. Yatırdığınız primlerin yüzde 20'si emeklilik yüzde 12'si ise saÄŸlık primleri oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.