Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet Taşgetiren- Asıl 28 Şubat'ı aşmak

Ahmet TaÅŸgetiren- Karar



“Asıl 28 Åžubat” diye bir ifade koyuyorum baÅŸlığa. Anlaşılacağı gibi bu ifadeden bir 28 Åžubat 1997 olayı anlaşılıyor bir de baÅŸkası... Üstelik o baÅŸkası iÅŸin daha da kökü.
 
Ben 28 Åžubat'ı “yerli” bir olay olarak görmedim. Yani içerde, askerlerin CumhurbaÅŸkanı Demirel ile anlaÅŸarak Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaÅŸtırıp devreye soktukları bir eylem... deÄŸildi.
 
NATO'da piÅŸen bir projenin Türkiye'yi pilot ülke olarak kullanmasıydı.
 
Sovyetler dağılmıştı, ona baÄŸlı olarak VarÅŸova Paktı'nın misyonu bitmiÅŸ, NATO'nun “Tehdit deÄŸerlendirmesi” de deÄŸiÅŸmiÅŸti. “Yeni tehdit OrtadoÄŸu'da yükselen  Ä°slam fundamantalizmi idi.” Türkiye'de siyasal Ä°slam yükselmiÅŸ, Refah iktidara gelmiÅŸti. Refah lideri “D-8” gibi Ä°slam dünyasını ve Türkiye'yi yeni bir dünya tasavvuruna yönelten bir projeyi inÅŸa etmeye çalışıyordu.
 
“Türkiye'de Ä°slam çok olmuÅŸtu.”
 
Bu konsept islami geliÅŸmelere zaten mesafeli olan askerler tarafından paylaşıldı. Onlara göre de Ä°slam, siyasette, ekonomide, bürokraside, eÄŸitimde çok olmuÅŸtu. Üniversitelerde baÅŸörtülü kız öÄŸrenciden geçilmiyordu vs.
 
28 Åžubat devreye girdi: “Ä°slam'ı azaltma projesi” çerçevesinde Refah kapatıldı, Ä°HL'lere tırpan vuruldu, Ä°lahiyatların kontenjanı düÅŸürüldü, baÅŸörtülü öÄŸrencilere ve kamu görevlilerine  karşı sürek avı gerçekleÅŸtirildi, YeÅŸil sermayeye karşı operasyon yapıldı, sivil – askeri bürokraside eÅŸi böÅŸürtülü olmak “irtica baÄŸlantısı” ile ihraç gerekçesi oldu, yargı askerlere selam durdu, Anayasa Mahkemesi baÅŸörtüsü yasağının gerekçesini yazmaya koyuldu. 
 
Bir karabasan gibi çöktü Türkiye'nin üzerine 28 Åžubat...
 
Aradan 5 yıl geçti. Refah Partisi (sonra Fazilet) bünyesinden çıkan bir kadronun partisi, kurulduktan sonraki ilk seçimde iktidara geldi. Kadro, evet, Refah – Fazilet zemininde yetiÅŸmiÅŸti, ideolojik yapıları belli idi.
 
Peki ama Refah'a yönelik “Ä°slam çok oldu” yaklaşımı bu yeni siyasi yapıya karşı sergilenmeyecek miydi? Ä°çerde ne yapılacaktı, dışarda ne yapılacaktı?
 
Ä°çerde ne yapıldığını biliyoruz: MeÅŸruiyet sorgulaması 2008'e kadar devam etti. 2008'de Ak Parti için, iktidarda iken ve yüzde 47 oy almışken, “laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmak” suçlaması ile kapatma davası açıldı. Bir oy farkıyla kapatma gerçekleÅŸmedi, ama aynı suçlama ile bu defa 1'e karşı 10 oyla hazine yardımının azaltılmasına hükmedildi. Darbeci odakların faaliyetleri de 28 Åžubat'ın ordu zeminindeki uzantısı idi.
 
Ama Ak Parti'nin öncü simaları kuruluÅŸ safhasında ABD'ye gittiler, AB merkezleriyle temas kurdular, muhtemel ki dış politika alanında Refah'tan farklılıklarını anlattılar, bu arada dini referansla hareket etmediklerini ilan ettiler, bu da Batı'da karşılık buldu. Muhtemel ki “Bir deneyelim” dediler. Ufuk Güldemir'in Teksas Malatya'da anlattığına göre tıpkı ABD'de Özal için söylendiÄŸi gibi “Bir Ä°slam ülkesinde iletiÅŸim için bundan iyisini mi bulacağız” dendi ve evet, 28 Åžubat'tan 5 yıl sonra “Refah'ın yenilikçileri”nin iktidarı baÅŸladı. 
 
Ancak, bir süredir biliyoruz ki, Washington dahil Batı baÅŸkentlerinde Tayyip ErdoÄŸan ismine, merhum Erbakan'dan daha farklı bakılmıyor.
 
HoÅŸ ErdoÄŸan da, Erbakan Hoca'dan çok daha kuvvetle dünya sistemini sorguluyor: “Dünya BeÅŸten büyük.”
 
NATO konsepti çerçevesinde yürütülen ve Türkiye'nin ilgi gösterdiÄŸi Büyük OrtadoÄŸu Projesi vardı. Kazablanka'da, Malta'da, Åžarm el Åžeyh'te toplanılmıştı. Ä°srail de iÅŸin içindeydi. Onlar çok geride kaldı. Türkiye ile Batı dünyası 28 Åžubat öncesinden daha iyi iliÅŸkiler içinde deÄŸil. Ama bereket ki, 28 Åžubat'ın iç odakları güçten yoksun hale geldi.
 
Buna karşılık, 28 Åžubat'tan sonra Ak Parti'nin ilk siyaset yolculuÄŸunda iç direniÅŸe prim vermeyen dış odaklar ÅŸimdi 28 Åžubat'ın dış ayağını tahkim etmekle meÅŸguller. Ä°slam dünyasından yeni bir dünya çıkarmayı ve onunla dünya dengesine kafa tutmayı sen mi istiyorsun, diyor ve bizzat Ä°slam dünyasının içinden karşı bloklar oluÅŸturmaya çalışıyorlar. Mısır'ın tatil merkezi Åžarm el Åžeyh'te, bütün dünyanın gözü önünde Kahire darbecisini, üstelik patır patır idam gerçekleÅŸtirdiÄŸi bir zamanda kutsarcasına AB – Arap Ligi iÅŸbirliÄŸi gösterisi yapılıyor. Daha önce VarÅŸova'da buluÅŸulmuÅŸtu. Suudlar Trump'a ev sahipliÄŸi yapmıştı vs...
 
Sonra PYD-YPG'ye Türkiye sınırında koruma saÄŸlamak...
 
BaÅŸta dedim ki, içerdeki 28 Åžubat, NATO konsepti ekseninde bir pilot uygulamaydı.
 
Asıl 28 Åžubat, küresel odakların gündeminde olandır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.