Sosyal Medya

Güncel

Netanyahu'nun günleri sayılı olabilir

26 Şubat 2019 tarihinde El Ayyam'da yayınlanan bir makalede, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun günlerinin sayılı olabileceği öne sürüldü. Netanyahu’nun aldığı kararlar, İsrail yanlısı ABD komitesi ile Başkan Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'ı da üzdüğü öğrenildi.



Ä°srail'de siyasi ortam her geçen gün farklı bir ivme kazanırken; BaÅŸbakan Netanyahu hükümetine destek veren bazı partilerin, ayrı ittifak kurması iÅŸbaşındaki hükümetin ömrünü azalattığı ileri sürüldü.

26 Åžubat 2019 tarihinde El Ayyam'da yayınlanan bir makalede; Ä°srail BaÅŸbakanı Benjamin Netanyahu'nun en iyi zamanlara sahip olmadığı ve geçen perÅŸembe günü kendisine sunulan aday listesindeki isimlere, kapıları kapattığı dikkat çekildi. Bu yüzden, herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yapmanın geç olduÄŸu, Netanyahu'nun partisi Likud'un, seçimi kaybetme ihtimalinin yüksek bulunduÄŸu ileri sürüldü.
Makalede, Netanyahu'nun seçimlerde kendisine büyük destek veren geleneksel saÄŸ kanatı kaybetme ihtimalinin olduÄŸu da dikkat çekildi. 
SaÄŸ kanadı kaybetme olayı akıllı bir birey tarafından yapılan en büyük hata olacağı ve bu hatının da Netanyahu'nun sonunu hazırlayacak felaketler silsilesine yol açacağı belirtildi.

Seçim aday listesi için yapılan baÅŸvuruların son gününde, BaÅŸbakan Netanyahu'nun siyasi kariyerine son verebilecek bir ÅŸey olduÄŸu dikkati çekilen makalede; kendisini Musevi Ev Partisi, Ulusal Birlik ve Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) partisindeki aşırı saÄŸcılara baÄŸladığı iÅŸaret edildi.
Ä°kinci dikkat edilmesi gereken konu ise; 1988'den bu yana Ä°srail için çok ırkçı ve aşırılık yanlısı olan parti Kach'ın siyasi mirasçıları.
BaÅŸbakan Netanyahu'nun, Naftali Bennett'in Yeni SaÄŸ partisiyle yaptığı koalisyon giriÅŸimini engellemeye çalışırken, eskiden sol ve merkez gruplar olarak adlandırılan saÄŸ olmayan kanat partileriyle olan savaşı da gözden kaçırması oldu.
Bennett, Yahudi Evi'nden ayrılarak seçimleri kazanma veya en azından koalisyon ortağı olarak cazip bir teklif olma fırsatı bulduÄŸuna inanıyor.
Netanyahu, Knesset'e ilk katıldıklarında saÄŸcı partilere bir veya iki bakanlık verirken, son parlamento seçimlerinde bunları kısmak zorunda kaldığı biliniyor. 
Eski koalisyon ortağı Avisdor Lieberman olan Yisrael Beiteinu'nun başına gelen de buydu.

AMERÄ°KAN LOBÄ°SÄ° VE TRUMP'IN DAMADINI ÜZDÜ

BaÅŸbakan Netanyahu yapılacak seçimlerde; partisi Likud listesindeki 28 bakanlıktan eÄŸitim ve barınma bakanlarını Ulusal Birlik liderleri ve Yahudi Gücü partilerine tahsis edeceÄŸi açıklaması, etkili Ä°srail yanlısı lobi grubu olan Amerikan Ä°srail Halkla Ä°liÅŸkiler Komitesi AIPAC'ı kızdırdı .
Ayrıca, ABD'nin OrtadoÄŸu Özel Elçisi olan Jason Greenblatt' ile ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'ı da üzdü. Greenblatt, “Ä°srail'de ya da herhangi bir demokraside hoÅŸgörüsüzlük için yer yok” dedi.
AIPAC'ın cevabının Ä°srail'deki seçim sonuçları için çok önemli olduÄŸu dikkati çekilen makalede; lobinin, Ä°srail'i savunmasında, Ä°srail'in Orta DoÄŸu'da tek demokrasi olduÄŸu iddasında bulunduÄŸu iÅŸaret ediliyor.
Netanyahu'nun gelecek ay ABD'ye yapacağı ziyarete, seçim kampanyasını arttırmak için AIPAC'a yaptığı yıllık konuÅŸmalarına güveniyordu. Bu nedenle, yenilgisinin gerçek bir ihtimal haline geldiÄŸi için başının dertte olduÄŸu ve hatta belki de partisi Lukid'un çöküÅŸünün bir ön hazırlığı olabileceÄŸi dikkati çekilerek, seçimlerde kan kaybeden rakibi Ä°ÅŸçi Partisi'nin durumuna düÅŸeceÄŸi öne sürüldü.
BaÅŸbakanın başını aÄŸrıtacak bir geliÅŸme de BaÅŸsavcı Avichai Mandelblit'in önümüzdeki hafta, Netanyahu'ya karşı yasal suçlamalarla ilgili kararları açıklayacak olması.
Bu haber eski askeri siyasilerin ve Likud'un rakiplerinin hakim olduÄŸu listeyi canlandırdığı ve bu listedeki önde gelen Benny Gantz, Yair Lapid, Gabi Ashkenazi ve Moshe Ya'alon gibi siyasetçilerinin Netanyahu baÅŸkanlığındaki bir hükümete katılmayacaklarını söylemesi, BaÅŸbakanı daha da köÅŸeye sıkıştırdığı öne sürüldü.
Kamuoyu yoklamalarında ise, Likud karşıtı partilerin en az altı sandalye ile öne gösteriyor.

LÄ°KUD Ä°ÇÄ°N ARTIK Ä°TTÄ°FAK ZAFERÄ° KESÄ°N DEĞİL

Bir Likud-uzak saÄŸ ittifak zaferi artık kesin deÄŸil; ancak seçimlerden altı hafta önce sonuçların açıklanmasına kadar hiçbir ÅŸey kesin olmayacak. Yine de, daha önce sürpriz sonuçlar elde edildi. ÖrneÄŸin, 1996 yılında, Åžimon Peres'in önderliÄŸindeki Ä°ÅŸçi, Yitzhak Rabin'in seçim kazanımı olayını kullanma çabasıyla suikasttan sonra erken seçimler yaptığı zaman, Peres, Netanyahu'nun BaÅŸbakanlık görevinin ilk döneminin yolunu açtı.
Makalenin son bölümünde dikkat çekilen satırlarda; Netanyahu'nun pes etmeyeceÄŸi, seçimleri kazanmak için büyük mücadele edeceÄŸi dikkati çekildi ve ÅŸu cümlelere yer verildi:

“Ä°ÅŸçi Partisi'nin çöküÅŸü, Tzipi Livni'nin siyasetten emekli olması, Lieberman'ın gölgelere düÅŸmesi ve Bennett'in hırsının engellenmesi Ä°srailli seçmenlerin en üstte bir deÄŸiÅŸiklik istemesini saÄŸlayabilir. Netanyahu bu nedenle, özellikle seçiminde kazanma ÅŸansını güçlendirmek için Moshe Kahlon liderliÄŸindeki Kulanu partisini saÄŸ kanat ittifakına katılmaya çağıran Bennett'e gerçek bir taviz vermeye zorlanabilir.

Genel olarak, deÄŸiÅŸimin ufukta olduÄŸunu ve bunun ABD ve Netanyahu tarafından bir araya getirilen “yüzyılın anlaÅŸması” üzerinde büyük bir etkisi olacağı tahmin ediliyor.
AnlaÅŸmanın ÅŸartlarının uygun olması halinde, Filistinliler bile bunu kabul edebilir ve bu da Trump yönetimine kilit bir dış politika dengesizliÄŸinden kurtulmanın bir yolunu sunar.
Kim bilir? Zor günler geçiren Netanyahu'nun içinde bulunduÄŸu durumdan nasıl çıkacağı, Amerika'nın bölgedeki iliÅŸikilerine baÄŸlı.
ABD'nin giriÅŸimiyle Filistin yönetimi ile Ä°srail arasında varılabilecek bir anlaÅŸma Netanyahu'nun önünü açabilir. Tersi olursa, o zaman BaÅŸbakan Netenyahu'nun koltuÄŸu sallanmış olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.