Sosyal Medya

BM'den BAE'ye 'işkence ve kötü muamele' suçlaması

BM, gözaltında 'işkence ve kötü muameleye' maruz kaldığı belirtilen Alia Abdulnoor'un serbest bırakılması için Birleşik Arap Emirlikleri'ne çağrı yaptı.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), "ölümcül derecede hasta olan ve iÅŸkence ile insanlık dışı muameleye maruz kaldığı" belirtilen gözaltındaki Alia Abdulnoor'un serbest bırakılması için BirleÅŸik Arap Emirlikleri'ne (BAE) çaÄŸrıda bulundu.

BM'nin saÄŸlık konusundaki özel raportörü Dainius Puras öncülüÄŸündeki bazı insan hakları uzmanları, ortak yazılı açıklamayla BAE'yi kınadı.

Açıklamada, Abdulnoor'un, geçmiÅŸte BAE'deki muhtaç Suriyeli ailelere ve Suriye'deki savaÅŸtan etkilenen kadın ve çocuklara yönelik finansal yardım kampanyalarına yardımcı olduÄŸu, ardından 28 Temmuz 2015'te BAE Devlet Güvenlik makamları tarafından tutuklandığı ve "terörü finanse etmekle" suçlandığı aktarıldı.

BM raportörlerinin açıklamasında, ölümcül meme kanserine yakalandığı belirtilen Alia Abdulnoor'un, "son günlerini onurlu bir ÅŸekilde yaÅŸaması" için serbest bırakılması gerektiÄŸi vurgulandı.

Abdulnoor'un fiziksel ve ruhsal saÄŸlığından büyük endiÅŸe duyulduÄŸunun altı çizilen açıklamada, "Edinilen bilgilere göre, bayan Abdulnour 6 ay boyunca gizli gözaltı ve hücre hapsinde tutuldu. Ağır fiziksel ve psikolojik aÅŸağılanmalara ve tehditlere maruz kaldı. Ä°ÅŸkence altında yazılı bir itirafı imzalamak zorunda kaldı." ifadelerine yer verildi.

"Ä°ÅžKENCE ALTINDA Ä°FADE DELÄ°L KABUL EDÄ°LEMEZ"

 

Açıklamada, Alia Abdulnoor'un yaÅŸadığı meme kanserinin son evreye geldiÄŸi ve vücudunun diÄŸer organlarına da yayıldığı vurgulanarak, Mafraq Hastanesinde gözaltında tutulduÄŸu bilgisi paylaşıldı.

Abdulnoor'un ailesinin kızlarının serbest bırakılması için yaptığı çaÄŸrıların da BAE makamlarınca geri çevrildiÄŸinin aktarıldığı açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"BAE'ye iÅŸkence ve kötü muamelenin evrensel ve kesin olarak yasak olduÄŸunu ve iÅŸkence altında alınan hiçbir ifadenin delil olarak kabul edilemeyeceÄŸini hatırlatmak istiyoruz. Yetkili makamları, bayan Abdulnoor'u serbest bırakmaya ve yaÅŸamının son günlerini onurlu bir ÅŸekilde ve ailesiyle birlikte geçirmesine izin vermeye çağırıyoruz."

Açıklamada ayrıca, BAE'deki sorumlu makamların uluslararası insan hakları hukukunun gereÄŸi olarak iÅŸkence ve kötü muamele iddialarına yönelik soruÅŸturma baÅŸlatması ve sorumlulardan hesap sorulması çaÄŸrısında da bulunuldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.