Sosyal Medya

Güncel

Habertürk yazarı: Amerika Suriye'de kendisini köşeye sıkıştırıyor

Serdar Turgut- Habertürk



Kısa süreliÄŸine Ä°stanbul’daydım. Gerçi teknolojinin verdiÄŸi imkanlarla Washington’daki kaynaklar ile her gün konuÅŸtuk görüÅŸtük. Ama hiç bir ÅŸey yüz yüze konuÅŸmanın, anlatanın vücut diline, yüz ifadelerine de bakmanın yerini tutamıyor. Bu gazeteciliÄŸin genelinde böyle ama özellikle bizim gibi ulusal güvenlik camiası ile konuÅŸmak durumunda olan gazeteciler açısından daha da geçerli olan bir kural bu.

Çünkü üzerinde durulan tüm konular çok hassas. Oyuncular doÄŸal olarak kendi ülke çıkarları açısından sürekli yalanlar da söyleyebiliyorlar. Bunları görebilmek ve doÄŸruyu yalandan ayırabilmek ülke çıkarlarımızı zedelemeden en gerçekçi resmi çizebilmek için oyuncuları birebir görmek ve konuÅŸmak hayati önemde.

Haftanın ilk iÅŸ gününde Washington’da bir dizi görüÅŸme yaptım. Konu özellikle Suriye’deki durum ile ilgiliydi. Türkiye karşıtları ve konulara daha objektif bakmaya çalışanlar da kendilerinden beklenileni yaptılar. Sonunda oturdum hepsinin bir muhasebesini yaptım.

Ve ortaya çıkan sonuç ÅŸuydu:

Amerika’nın Suriye’den çıkış stratejisi yok. Bu olmadığı için attığı her adımda Suriye’de kendisini köÅŸeye sıkıştırmakta.

Bu sonuca neden vardığımı ve buradaki insanların konuyu düÅŸünce biçimlerini size tam aktarabilmem için ÅŸu andaki durumu ÅŸöyle özetleyim: 

1- Amerikan askerlerinin bölgeden çekilme süreci sürecek. Fakat Pentagon’a yakın kaynaklar bölgede mutlaka bir miktar asker bırakılacağını bunun stratejik öneminin olduÄŸunu söylüyorlar. Bırakılacak asker sayısı daha henüz net deÄŸil. "200 ile 400 arasında" diyen de var 800 ile 1500 arası askerden bahseden de.

2- Bu asker sayısının ne düzeyde tutulacağı çekilme sonrasında YPG/PYD güçleri ile ne yapılacağı ile ilgili.

3- Amerika henüz çekilme sonrasında YPG/PYD ile neler yapılacağı konusunda netleÅŸmiÅŸ deÄŸil.

4- Åžimdilik sadece ÅŸurası net. Ä°ran’ın Akdeniz'e asker ve malzeme yollama yolu üzerinde hayati bir geçiÅŸ yolu olan El-Tanf bölgesindeki askeri üste asker bırakılacak ve burada YPG/PYD güçlerinden de destek istenileceÄŸi kesinleÅŸti. Bu Washington’ın YPG’yi Ä°ran'a yakın milislere karşı uzun vadede kullanma stratejisi doÄŸrultusunda bir karar.

5- Amerika ayrıca Kuzey Suriye’de, Türkiye sınırına yakın bölgede de asker bulundurmayı sürdürmeyi düÅŸünüyor.

YAZININ TAMAMI Ä°ÇÄ°N TIKLAYIN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.