Sosyal Medya

Kürsü

Abdullah Yıldız- Mahathir Muhammed’in Malezya’sı

Abdullah Yıldız- Yeni Akit



Bir hayırlı vesileyle Malezya-Endonezya seyahatindeyiz. Önce, mahdumun yaklaşık beÅŸ aydır görev yaptığı Malezya’nın baÅŸkenti Kuala Lumpur’dayız...
 
Malezya’yı tanımak için Mahathir Muhammed’i tanımak gerektiÄŸi mülahazasıyla onun “Hatıralar”ını (Kaknüs Yayınları) gözden geçiriyorum:
 
Mahathir, öÄŸrencilik yıllarından baÅŸlayarak Malezya’nın bağımsızlığı için mücadele eden, tıp doktoru olmasına raÄŸmen siyaset merdivenlerini bir bir tırmanan, zekası, gayreti ve ilkeli duruÅŸu sayesinde 1981’de BaÅŸbakanlığa gelip 2003 yılına kadar 22 yıl bu görevde kalan ve Malezya siyasetine damgasını vuran bir siyaset adamı, bir fikir ve dava insanı. Nitekim o, siyaset ve düÅŸünce dünyasındaki vazgeçilmezliÄŸi ile 15 yıl aradan sonra 10 Mayıs 2018’de yeniden BaÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturmuÅŸ bulunuyor.
 
Mahathir, Ä°kinci Dünya Harbi sonrasında (1946) Londra’da tasarlanan MacMichael anlaÅŸmaları gereÄŸi Malaya devletlerini tek bir kolonide birleÅŸtiren ve Malay krallıklarını Britanya himayesinde olmaktan çıkararak Britanya kraliyet sömürgesi haline getiren Malaya BirliÄŸi SözleÅŸmesi’ne karşı çıkan ilk aktivistlerdendir. O ve arkadaÅŸları, çoÄŸunluÄŸu yoksun olan Malayları felakete sürükleyeceÄŸi kesin olan bu Ä°ngiliz oyununu fark ederek, “Malaya BirliÄŸi’ne Hayır!”, “EÅŸit VatandaÅŸlık Ä°stemiyoruz!” afiÅŸlerini ilkel yöntemlerle hazırlayıp sokaklara asarlar.
 
Bu giriÅŸim, Ä°ngilizlere karşı Malay uyanışının ilk kıvılcımı olur. Uysal bilinen Malaylar, Ä°ngilizleri ÅŸaÅŸkına çeviren bir tepki vermiÅŸlerdir.
 
Yüzyıllar boyu güçlü Asya ülkelerine tebaa olmalarına ve sonraki yüzyıllarda Avrupa devletlerince sömürülmelerine ve Ä°kinci Dünya Savaşı yıllarında bir ara Japonya iÅŸgaline de uÄŸramalarına raÄŸmen Malaylar, baÅŸkalarınca “zayıf, miskin ve aptal” diye eleÅŸtirilmiÅŸ olsalar da sonunda Avrupalıların boyunduruÄŸundan kurtulup kendi geleceklerini kendileri tayin etmeyi baÅŸarırlar.
 
1957’de Ä°ngiliz Milletler TopluluÄŸu’na baÄŸlı kalmak ÅŸartıyla Malezya’nın bağımsızlığını tanıyan Ä°ngilizler arkalarında yalnızca Malayların idare etmesi gereken büyük bir Çinli ve Hintli göçmen nüfusu bırakmakla kalmazlar, ülkeyi de yoksulluk içinde bırakıp giderler...
 
Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra aldığı her görevi baÅŸarıyla yürüten Mahathir 1981’te BaÅŸbakanlığa kadar yükselir...
 
Uzun aradan sonra el-ân BaÅŸbakanlık görevini deruhte eden Mahathir Muhammed, görebildiÄŸim kadarıyla Bosna’nın efsanevi lideri “bilge kral” Aliya Ä°zzetbegoviç ile “mücahid” Necmeddin Erbakan arasında bir yerde duruyor.
 
Onun en çok beÄŸendiÄŸim tespitlerinden biri ÅŸu:
 
“Ä°slâm bir ‘yaÅŸama biçimi’dir; bir inanç olmakla kalmaz, aynı zamanda Müslüman yaÅŸamına kapsamlı bir ÅŸekilde rehberlik eder. Bu ‘yaÅŸam tarzı’ ibadetlerden ibaret deÄŸildir, kiÅŸinin yaptığı her ÅŸeyi ilgilendirir.”
 
Müslümanların bölünmüÅŸlüÄŸü ve birbirleriyle çatışmalarını sert eleÅŸtirmesi de çok anlamlı: Ä°slâm Konferansı Örgütü’nün (Ä°KÖ) 10. Zirvesi’nde ÅŸöyle konuÅŸmuÅŸ: 
 
“Tek bir ümmet olmak yerine sayısız mezhebe ve tarikata bölündük. Her biri ümmetin, Müslüman cemaatinin bir parçası olduÄŸunu kabul etmek yerine Ä°slâmiyet’i asıl kendisinin temsil ettiÄŸini iddia ediyor. Karşıtlarımızın ve düÅŸmanlarımızın kimin gerçek Ä°slâmiyet’i temsil ettiÄŸini, kimin hangi mezhebe üye olduÄŸunu önemsemediÄŸini göremiyoruz. Onlar için biz sadece Müslümanız, yani terörizmi teÅŸvik ettiÄŸini söyledikleri bir dinin ve Peygamberin takipçileri, can düÅŸmanlarıyız. Ä°ster Sünni, ister Åžii, Vehhabi ya da her ne olursak olalım bize saldıracak, insanlarımızı yok edecek, yurtlarımızı iÅŸgal edecek, hükümetlerimizi devirecekler. Biz de birbirimize saldırıp birbirimizi zayıflatarak, bazen de diÄŸer Müslümanlara saldırmalarına yataklık ederek onlara yardım ediyoruz ve suç ortakları oluyoruz.”
 
Doksan üç yaşındaki dirayetli lider Mahathir’in küresel hegemonyaya, IMF’ye ve BM’nin çarpık yapılanmasına yönelik köklü eleÅŸtirileri ve direniÅŸi devam ediyor; o, bu yönleriyle de BaÅŸkan ErdoÄŸan’ı andırıyor...
 
Yakın zamanda yerini kendisine bırakacağı söylenan Enver Ä°brahim’in “iyi bir lider olmak için gerekli vasıflara sahip olduÄŸunu” söylüyor ve “zamanı gelince yerine geçecek birinin belli olmasını akıllıca bir davranış” olarak görüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.