Sosyal Medya

Kürsü

İsmail Kılıçarslan- Emir Sultan isimli çocukların kuracağı dünya

İsmail Kılıçarslan- Yeni Şafak



Hidayet Peker imzalı bilgi notunu inceliyorum. Son derece ciddi bir meselede hazırlanmış, son derece ciddi bir not. Tam o esnada gülümsememi salıverdiÄŸim o satır çıkıyor karşıma: “Konuk öÄŸrencilerimizin 53 tanesi evlidir ve bunların 35 çocukları vardır. Bu çocuklardan erkek olanlarının isimlerinin çoÄŸu Emir Sultan’dır.”
 
“Demek Bilal Kemikli hocamın ‘torunlara da bakıyoruz’ dediÄŸi çocuklar bunlarmış” diye düÅŸünüyorum.
 
En iyisi meseleyi baÅŸtan almak… GeçtiÄŸimiz hafta içi bir televizyon programı çekmek amacıyla Bursa’da idim. Diyanet TV’ye hazırlanan ve benim sunuculuÄŸunu üstlendiÄŸim programın adı “Gençlerle Dinden KonuÅŸalım.” Programın formatı gereÄŸi genç insanlarla hocalarımızı bir araya getirip onlarla dinin önemli baÅŸlıklarını konuÅŸuyoruz.
 
Bursa’da çok kıymetli bir Ä°slam tarihi hocası olan Adem Apak ile programımızı çekerken konuk olarak bulduÄŸumuz 5 gencin 4’ü misafir öÄŸrenci idi. Sonrasında, geçtiÄŸimiz günlerde UludaÄŸ Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi Dekanı olan Bilal Kemikli hocamla da bir program çektik. Orada da konuk gençlerin 3’ü misafir öÄŸrenciydi.
 
Program sonrasında ben bu misafir öÄŸrenciler konusunda sordukça Bilal hocam anlattı. Sonra da dedi ki “gel seni BÄ°LEM binasına götüreyim, gözünle gör durumu.”
 
ÖÄŸrendikçe “bunları yazmam lazım” diye geçirdim içimden.
 
30’u Türkmenistan’dan, 6’sı Makedonya’dan 36 öÄŸrenci ile 1994 yılında baÅŸlamış Bursa Ä°lahiyat’ın misafir öÄŸrenci kabulü. Seneler içerisinde hem öÄŸrenci sayıları artmış hem de ülke çeÅŸitliliÄŸi. Åžu an, fakültenin 4.000 öÄŸrencisinin 940 tanesi misafir öÄŸrenci. Kırgızistan’dan Burkina Faso’ya, Bosna Hersek’ten DoÄŸu Türkistan’a, Kongo’dan Gürcistan’a kadar geniÅŸ bir coÄŸrafyadan söz ediyoruz.
 
Sadece 500 Müslüman’ın yaÅŸadığı Ekvador’un ilahiyat eÄŸitimi alan ilk delikanlısı da burada, MoÄŸolistan’da Åžamanizm ile karışık bir Ä°slam yaÅŸayan Hoton Türklerinden öÄŸrenciler de burada.
 
Bursa Ä°lahiyat’tan ÅŸu ana kadar 750 misafir öÄŸrenci mezun olmuÅŸ ve tamamına yakını ülkelerinde dini irÅŸada baÅŸlamış. Dünyanın dört bir yanında Türkiye’de öÄŸrendikleri sahih Ä°slam anlayışını yaygınlaÅŸtırıyorlar.
 
Mevcut 940 öÄŸrencinin yarısı Yurtdışı Türkler BaÅŸkanlığı üzerinden Diyanet Vakfı Bursu ile gelmiÅŸ ülkemize. Kalan öÄŸrencilerin tüm masrafları ise Bursalı kahraman insanların omuz verdiÄŸi Bursa Ä°lahiyat Vakfı’nın himayesiyle karşılanıyor.
 
“Bize bir kahramanlık öyküsü anlatsana” dediklerinde anlatabileceÄŸim türden bir hikâye Bursa Ä°lahiyat Vakfı hikâyesi. En nihayet Özbekistan’dan gelip burada ilim tahsil eden bir yüksek lisans öÄŸrencisinin küçük bebeÄŸinin mamasını da gözetmek ancak kahramanlıkla olur çünkü.
 
Bu öÄŸrencilerin tamamının “kurda kuÅŸa, Fetö’ye metöye yem edilmeden” Türkiye ve Türk dostu olarak sahih Ä°slam akidesini öÄŸrenmeleri büyük deÄŸil, çok büyük proje. Bu öÄŸrencilerin erkek çocuklarına Bursa’nın manevi sahibi Emir Sultan’ın ismini vermeleri ise muazzam bir güzellik… Altında çok büyük emeklerin yattığı bir güzellik.
 
Gelelim BÄ°LEM meselesine. Binası bitmeye yaklaÅŸmış Bursa Ä°lahiyat EÄŸitim Merkezi’nde tabiri caizse “ilahiyat mezunu” öÄŸrencilerin aynı zamanda birer “âlim” olarak yetiÅŸmesini saÄŸlayacak bir müfredat hayata geçirilecek. Bir bakıma Ä°LEM, Ä°SAM gibi yüz akı kurumlarımızın Bursa’da hayata geçirilecek ÅŸekli BÄ°LEM. Ancak tabii Bursa Ä°lahiyat’taki misafir öÄŸrenci ağırlığını hesaba kattığımızda BÄ°LEM’in derhal “uluslararası bir hüviyet” kazanacağını ve burada yetiÅŸen âlimlerin dünyanın dört bir yanında ilim ve irÅŸat ile meÅŸgul olacaklarını söylemek mümkün.
 
Burada çocuklar hem “derin bir dini birikim” elde edecekler hem de “modern sosyal bilimlerin tüm meselelerine vakıf insanlar” haline gelecekler. Hedef bu. Bu hedef gerçekleÅŸirse benim ısrarla söylediÄŸim “güncellenmesi gereken din deÄŸildir, âlimlerimizdir” cümlesi tahakkuk etmiÅŸ olacak. Ä°nancım bu yöndedir.
 
Bilal Kemikli hocaya heyecanla “hocam, BÄ°LEM için ne yapabilirim?” diye sorduÄŸumda aldığım cevapla bitireyim. Hoca özetle ÅŸu sorumluluÄŸu bıraktı omuzlarımıza: “BÄ°LEM’in binasının bitirilmesi bir mesele, o binada verilecek eÄŸitimin sürdürülebilir olması bir baÅŸka mesele. Bursa Ä°lahiyat Vakfı’mız olaÄŸanüstü bir gayret ortaya koyuyor ama zaten 500’ü aÅŸkın misafir öÄŸrencinin, bir o kadar Türk talebenin sorumluluÄŸu da vakfın sırtında. BaÅŸta Bursa olmak üzere tüm Türkiye’den kahramanlar bekliyoruz. Buraya omuz versinler, destek olsunlar. Bu çok önemli projenin hayata geçmesi için sorumluluk alsınlar.”
 
Özetle mesele ÅŸudur: Çocuklarına Emir Sultan adını veren öÄŸrencilerin kahramanı olmak ister misiniz?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.