Sosyal Medya

Güncel

İhvan silahlı direnişe mi gidiyor?

Mısır'da Müslüman Kardeşler örgütüne karşı hukuksuz yargılamlar ve idam cezaları sürerken Müslüman Kardeşler örgütü ilk defa ''silahlı direniş'' ifadeleri kullandı. Müslüman Kardeşler örgütü sözcüsü Talaat Fahmi ''Halkı silah kullanmaya'' zorluyorlar dedi.



Mısır'ın Müslüman KardeÅŸler örgütü sözcüsü Talaat Fahmi, "darbe otoritesinin" Mısırlıları "umutsuzluÄŸa" ya da "silah kullanmaya" zorladığına dair uyardı ve devrimin ilerleyiÅŸini ÅŸiddet ve ideolojilerden uzaklaÅŸtırma gereÄŸini vurguladı.

Popüler bir isyan, eski CumhurbaÅŸkanı Muhammed Hüsnü Mübarek'in iktidarı (1981-2011), Mısır'da demokratik olarak seçilen ilk sivil CumhurbaÅŸkanı olan 3 Temmuz 2013 tarihinde Muhammed Mursi'nin devrilmesinden önce sona erdi.

Fahmi, Türk Anadolu Ajansı ile yaptığı röportajda "darbe makamının, insanlara ÅŸiddet ve silah kullanmalarını saÄŸlamak için insanlara bir hayal kırıklığı ve umutsuzluk durumuna ulaÅŸmak için sürekli ve artan bir baskı uyguluyor" dedi.

Son üç yılda, sanıkların ÅŸiddeti inkar ettiÄŸi durumlarda insan hakları raporlarına göre onlarca ölüm cezası verildi.

Ölüm sırasındaki sekiz ÅŸiddet olayında 32 hükümlü var ve Sisi 8 Haziran 2014'te göreve geldiÄŸinden beri 27 kiÅŸi idam edildi.

POPÜLER BÄ°R KULUÇKA MAKÄ°NESÄ°

Müslüman KardeÅŸler sözcüsü Fahmi, El-Sisi'nin “kalmak için her ÅŸeyi kaybetmek isteme” rejimini suçladı.

Sisi Cuma günü, ikinci bir dört yıllık dönem için koÅŸma niyetini açıkladı ve Mısırlı bir grubun ülkedeki siyasi ve ekonomik durumdan memnun kalmamasından dolayı düÅŸük katılım korkusu nedeniyle Mısırlıları ağır bir ÅŸekilde seçimlere katılmaya çağırdı.

Fahmi ayrıca, “Ä°nfazları durdurmanın doÄŸru yolunun, devrimi tamamlamak ve devrimi, bu darbeyi kaldırmak için isyancı birliÄŸi olan Mısır'daki özgürlük ve demokratik yapının restorasyonu olan, ivmesini ve gücünü geri kazanmak olduÄŸuna inanıyoruz” dedi.

Grubun 2018'deki vizyonunda, 2011 devriminin yedinci yıldönümünde, Fahmi "Müslüman KardeÅŸler darbeyi kırma ve kaldırma konusunda net bir vizyona sahip" dedi.

"SÄ°YONÄ°ST PLANLAYICI"

Mısır'daki grubun sözcüsüne göre, "Müslüman KardeÅŸler, Siyonist programın ciddiyeti hakkında farkındalığı arttırmayı hedefliyor ve bu sonuçta Kudüs olayları tarafından kanıtlandı."

Arap ve Müslüman dünyası, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'un 6 Aralık'ta Kudüs'ün (hem doÄŸu hem de batı) iÅŸgalci güç olduÄŸunu iddia ettiÄŸi Ä°srail'in baÅŸkenti olduÄŸunu açıklamasından bu yana öfkeyle karşı karşıya kaldı.

Kahire ve Umman tarafından ÅŸiddetle reddedilen adım atılmadan önce Trump'ın hem Mısır hem de Ürdün'ün desteÄŸini aldığı bildirildi.

Fahmi, "Bu darbe (Mursi'ye yönelik) yüzyılın anlaÅŸmasını söylediklerini geçmek üzereydi." dedi.

"Yüzyılın AnlaÅŸması", Trump'ın Filistinliler ve Ä°sraillilere, Kudüs'ün Ä°srail'in baÅŸkenti olarak tanınmasını ve iÅŸgal altındaki Filistin topraklarından kademeli Ä°srail'in çekilmesini engellemek için büyük Batı Åžeria'nın yerleÅŸimini bloke etmesini öneren bir barış planıdır.

Planda, Filistin KurtuluÅŸ TeÅŸkilatı (FKÖ) Genel Sekreteri Saeb Erekat'ın 14 ve 15 Ocak'ta Filistin Merkez Konseyi toplantısında yayınlanan bir rapora göre, silahsızlaÅŸtırılmış bir Filistin devletinin ilan edilmesi ve Ä°srail için güvenlik kontrolünün sürdürülmesi yer alıyor.

"İDEOLOJİLERİN ZAMANI DEĞİL"

Grubun sözcüsü Fahmi, yurtdışındaki Mısır muhalefetinin durumu ve bunlar arasındaki iletiÅŸim araçlarına göre, "Müslüman KardeÅŸler, fırsat ÅŸansı bırakmıyor, muhalefetin hayaletiyle iletiÅŸim kuruyor" dedi.

“Görüyoruz ki bu zaman ideolojilerin zamanı deÄŸil, bir gündemdeki birlik zamanı, ordunun direniÅŸi, ordunun kışlalarına dönüÅŸü ve Mısır iradesinin restorasyonu.”

Fahmi; ''Mısır vatandaÅŸlığını muhaliflerden uzaklaÅŸtırmak, tüm para ve malları ele geçirmek ve insanları iÅŸlerinden ayırmak için yasaların hazırlandığı sonucuna vardı. Hapishaneler tutuklu, kadın ve çocuklarla dolu, ancak Tanrı'nın umudunun büyük olduÄŸunu ve yarın göreceÄŸimizi söylüyoruz.'' ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Arabi21

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.