Sosyal Medya

Güncel

Norveç'ten yeni yaptırım: Mültecilerin Norveççe bilmesi şart olacak

Norveç Başbakanı Erna Solberg, 2020'den itibaren mültecilere sosyal yardım sağlanabilmesi için Norveççe bilmenin şart koşulacağını söyledi.



Kürdistan 24'ün Nettavissen gazetesinden aktardığı habere göre gazeteye açıklamalarda bulunan baÅŸbakan Erna Solberg, 2020'den itibaren mültecilere sosyal yardım saÄŸlanabilmesi için Norveççe bilmenin ÅŸart koÅŸulacağını belirtti.

"DÄ°L ÅžARTI Ä°Åž ARAMAYA SEVKEDECEK"

BaÅŸbakan Solberg, dil öÄŸrenme ÅŸartının göçmenleri iÅŸ aramaya teÅŸvik edeceÄŸini savunarak, "Sosyal yardım konusunda uzun zaman harcadığınızda tetiklenen mekanizmayı hatırlamanız gerekir. YaÅŸamınız hakkında bir ÅŸeyler yapmak için güven ve ilhamınızı kaybedersiniz" ifadelerini kullandı.

SAÄžLANAN SOSYAL YARDIMIN YARISI GÖÇMENELRE GÄ°DÄ°YOR

Norveç hükümeti tarafından 2017 yılında saÄŸlanan 6.6 milyar kronluk sosyal yardımın alıcılarının yarısının göçmenler olduÄŸu belirlendi. Bu alıcıların yüzde 86'sını OrtadoÄŸu ve Afrika'dan gelen göçmenler oluÅŸturuyor.

Bu ayın başında Çalışma ve Sosyal Ä°ÅŸler Bakanı Anniken Hauglie de iÅŸsiz göçmen sayısından duyduÄŸu endiÅŸeyi dile getirmiÅŸti.

"NORVEÇÇE KONUÅžMAYANLAR AÇLIKTAN ÖLECEK MÄ°?"

Sosyalist Sol Parti Sözcüsü Karin Andersen ise Solberg'in kararına tepki gösterdi. Andersen, yaptığı açıklamada "Yiyecek alacak parası olmayan insanları yardımdan mahrum bırakamazlar. (Golberg) Norveççe konuÅŸamayan yaÅŸlı ve hastaların açlıktan ölmesi gerektiÄŸine mi inanıyor?" diye konuÅŸtu.

Ä°statistiklere göre, 5.2 milyon nüfusluk ülkede 130 binden fazla sosyal yardım alıcısı bulunuyor. 2017 verilerine göre ülkede, nüfusun yaklaşık yüzde 17'sini oluÅŸturan 880 binin üzerinde yabancı uyruklu bulunuyor.

Hükümetin saÄŸladığı sosyal yardımın aylık miktarı ise yaklaşık 9.252 kron gibi bir rakama denk düÅŸüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.