Sosyal Medya

Güncel

Cemal Kaşıkçı cinayeti ve idamların gölgesinde Mısır'da AB-Arap Birliği Zirvesi başladı

Avrupa Birliği ve Arap Birliği'nin ilk ortak zirvesini son günlerdeki idamlarla gündemden düşmeyen Mısır'da gerçekleştiriyor. Arap liderlerin çoğu ise zirveye katılmadı.



Mısır'ın Kızıl Deniz kıyısındaki Åžarm el Åžeyh kentinde bugün baÅŸlayan ve iki gün sürecek olan “Ä°stikrarda Yatırım” baÅŸlıklı Avrupa BirliÄŸi ve Arap BirliÄŸi zirvesi iki bölgesel birliÄŸin göç, güvenlik, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, Filistin sorunu ve Libya, Suriye ile Yemen'deki savaÅŸlar, Ä°ngiltere'nin Brexit süreci gibi konuları ele alacak.

AVRUPALI LÄ°DERLER MISIR'DA

AB DışiÅŸleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May, Ä°talya BaÅŸbakanı Giuseppe Conte, Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras ve Macaristan BaÅŸbakanı Viktor Orban baÅŸta olmak üzere cumhurbaÅŸkanı, baÅŸbakan ve dışiÅŸleri bakanı seviyesinde 18 AB ülkesi yetkilisi zirveye katılmak üzere Åžarm el-Åžeyh'e geldi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer el BeÅŸir ve Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman zirveye katılmıyor. Suudi Arabistan Kral Selman ile temsil ediliyor.

MERKEL, ÅžARM EL-ÅžEYH'E GELMEDÄ°

28 AB ülkesinin temsilcisinin katılacağının duyurulduÄŸu zirveye, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in de katılacağı açıklanmıştı ancak Merkel henüz Mısır'a gelmedi.

Sponsorlu

 

Merkel'in zirvenin ilk gününe neden katılmadığıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Fransa'dan da herhangi bir yetkili Åžarm eÅŸ-Åžeyh'e gelmedi.

ARAP ÜLKELERÄ°NÄ°N YARISININ KATILMADIÄžI ZÄ°RVE

21 aktif üyenin yer aldığı Arap BirliÄŸi ülkeleri liderlerinin yarısı zirveye katılmıyor. 11 ülke kral, emir ve cumhurbaÅŸkanı seviyesinde temsil edilirken, dört ülke baÅŸbakan düzeyinde, dördü dışiÅŸleri bakanı, iki ülke ise daha düÅŸük düzeyde katılım saÄŸlıyor.

Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Kuveyt Emiri Åžeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Bahreyn Kralı Hamed bin Ä°sa, Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Irak CumhurbaÅŸkanı Berham Salih, Tunus CumhurbaÅŸkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Yemen CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) BaÅŸkanlık Konseyi BaÅŸkanı Faiz es-Serrac, Somali Devlet BaÅŸkanı Muhammed Abdullah ve Cibuti Devlet BaÅŸkanı Ä°smail Ömer Guelleh katılıyor.

Zirvede Lübnan ve Fas baÅŸbakan, Cezayir meclis baÅŸkanı, Umman ise Sultan'ın yardımcısı seviyesinde temsil ediliyor. Ürdün, Komor Adaları, Moritanya ve Sudan dışiÅŸleri seviyesinde zirveye katılıyor.

20190224_2_35110780_41997493

CEMAL KAÅžIKÇI'NIN KATLEDÄ°LMESÄ°NÄ°N ARDINDAN BÄ°R Ä°LK

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul baÅŸkonsolosluÄŸunda öldürülmesinin ardından Suudi Kralı Selman, ilk kez Avrupalı liderlerle böyle bir toplantıda bir araya geliyor. BaÅŸka Avrupa olmak üzere dünyanın birçok yerinde Kaşıkçı'nın katili olduÄŸu konuÅŸulan ve dünya basınında bu ÅŸekilde yer alan Muhammed Bin Selman'ın zirveye katılmama gerekçesiyse bilinmiyor.

KATAR Ä°LE DAVET KRÄ°ZÄ°

Katar'a davet, Doha'da Mısır'ı temsil görevini üstlenen Yunanistan'ın elçilik binasına gönderildi. Katar bu durumun protokole aykırı olduÄŸunu açıkladı.

MISIR'DA Ä°DAMLAR

Öte yandan zirvenin gerçekleÅŸtiÄŸi Mısır ise 20 Åžubat tarihindeki idamlarla gündeme oturmuÅŸ durumda. Mısır'da 2015 yılında BaÅŸsavcı HiÅŸam Berekat'a düzenlenen bombalı saldırıdan sorumlu olduÄŸu gerekçesiyle tutuklanan 9 kiÅŸi, 20 Åžubat tarihinde idam edildi. Ä°damlar tüm dünyada ses getirirken, idam cezasına çarptırılan Mahmud El Ahmedi'nin mahkemede kendisine 'suçunu kabul ettin' diyen hakime verdiÄŸi yanıtın görüntüleri yayınlandı. Ahmedi, o görüntülerde "Bize iÅŸkence yaptılar. Yapan isimler de burada isterseniz onları gösterbilirim ama başıma ne gelir bilmiyorum. Bize verilen elektrik Mısır'a 20 yıl yeterdi" diyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.