Sosyal Medya

Güncel

İkinci Dünya Savaşına katılan Kırım Tatarları hakkında karar

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da milletvekili Ruslan Balbek tarafından yapılana açıklamada Kırımlı tarih uzmanlarının İkinci Dünya Savaşı sırasında cephede savaşan Kırım Tatarları hakkında kitap yazacaklarını duyurdu.



Sputnik'e konuyla ilgili açıklamalarda bulunan milletvekili Ruslan Balbek, ÅŸunları söyledi:

"Tarihin tek taraflı yorumlanması kabul edilemez. Ä°leride ÅŸüpheli gerçekleri ve gerekçeleri ortaya koyacak tarih çalışmalarının ortaya çıkmasını önlemek amacıyla Kırımlı tarih uzmanları, Ä°kici Dünya Savaşı cephelerinde savaÅŸan ve vatanlarını Alman iÅŸgalcilerinden kurtarmış olan tüm Kırım Tatarları hakkındaki belgeleri toplayacakları çok ciltli bir kitap yazmaya karar verdiler."

Çalışma grubunun başında tarih uzmanları Refik Kurtseitov, Vladimir Polyakov ve yazar Ablyaziz Veliev'in bulunacaklarını belirten Balbek, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Kitabın baÅŸlıca amacı, hiç kimseyi unutmamak ve vatanı ‘faÅŸist vebadan' korurken olaÄŸanüstü iÅŸler yapan ve ortak zaferimize önemli katkılarda bulunan binlerce kiÅŸinin hatırasını canlı tutmak. Bu kahramanları ve kahramanlıkları hakkında sadece dar bir akraba ve tarihçi çevresi deÄŸil, herkes bilgi sahibi olmalı."

Daha önce Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), bölge lideri Sergey Aksenov'a baÅŸvurarak, Kırım tarihini anlatan 10. sınıf öÄŸrencilere yönelik ders kitabının, Kırım Tatarlarının iÅŸbirlikçi, Alman iÅŸgalcilerin ortağı, Sovyet hükümetinin düÅŸmanları ve Ruslardan nefret eden Müslümanlar olarak gösterildiÄŸi gerekçesiyle tüm okullardan ve kamu kütüphanelerinden kaldırılmasını talep etmiÅŸti. Ardından söz konusu ders kitabı okullardan kaldırılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.