Güncel
TARİHTE BUGÜN: Nizam-ı Cedit kuruldu
Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Nizam-ı Cedit ordusunun kurulması, Yahudileri taşıyan Struma Gemisinin batırılması, Bağdat Paktının kurulması var..
Avrupa Tarzında Yeni Bir Ordu ‘’Nizam-ı Cedit’’ Kuruldu (1793)
Yeniçeri ocağının yetersiz olduÄŸunu ve devletin başına açtığı sorunları göz önünde bulunduran Sultan III.Selim büyük bir tehlikeyi göze alarak 24 Åžubat 1793’te Nizam-I Cedit adında yeni bir ordu kurulması çalışmasını baÅŸlattı. Nizam-ı Cedit ordusu Fransız subaylar ve teknisyenlerin danışmanlığı ile oluÅŸturuldu. Nizam-ı Cedit ordusunun giderleri oluÅŸturulan Ä°rad-ı Cedit hazinesi tarafından karşılanıyordu. Bu ordu ilk baÅŸarısını Akka önlerinde yine Fransızları yenerek gösterdi. Ancak III.Selim’in tahttan indirilmesi ile Nizam-ı Cedit ordusu da kaldırıldı.
GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI
Sırbistan Bosna-Hersek’i Avusturya’dan Ä°stedi (1909)
Bosna-Hersek Avusturya-Macaristan Ä°mparatorluÄŸu tarafından Osmanlı Devletinden koparılarak ilhak edilmiÅŸti. Bosna-Hersek’i kendi toprağı olarak gören Sırbistan 24 Åžubat 1909’da Avusturya-Macaristan’dan burasını kendisine vermesini istedi. Bu istek reddedildi.
Yahudileri Filistin’e Götüren Struma Gemisi Ruslar Tarafından Batırıldı (1942)
Romanya’nın Köstence limanından hareket eden ve Filistin’e gitmek isteyen Yahudileri taşıyan Struma gemisi 24 Åžubat 1942’de Karadeniz’de bir patlama sonucu battı. Patlamanın nedeninin yıllar sonra bir Rus denizaltısından atılan torpil olduÄŸu ortaya çıktı. Bu olayda 800’e yakın Yahudi hayatını kaybetmiÅŸ sadece bir kiÅŸi kurtulabilmiÅŸtir.
Almanya’nın Ankara Büyükelçisine Suikast GiriÅŸiminde Bulunuldu (1942)
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Franz Von Papen’e 24 Åžubat 1942 tarihinde suikast giriÅŸiminde bulunuldu. Büyükelçi ve eÅŸi yara almadan kurtuldular. Bu suikastin SSCB ile baÄŸlantılı olduÄŸunun düÅŸünülmesi Türk-Sovyet iliÅŸkilerinin gerilmesine neden oldu.
Juan Peron Arjantin Devlet Başkanı Oldu (1946)
Eski Genelkurmay BaÅŸkanı Juan Peron özellikle iÅŸçilerden aldığı destekle 24 Åžubat 1946 tarihinde Arjantin devlet baÅŸkanı seçildi. Milliyetçi bir politika izledi. Ordu ve iÅŸçi desteÄŸiyle ülkeyi ekonomik istikrara kavuÅŸturmaya çalıştı. Ancak ülkede bir baskı rejimi oluÅŸturarak özgürlükleri kısıtladı. Ä°kinci kez seçildiÄŸinde darbe ile yönetimden uzaklaÅŸtırıldı.
Bağdat Paktı Kuruldu (1955)
Türkiye, Irak, Pakistan ve Ä°ran arasında 24 Åžubat 1955 tarihinde BaÄŸdat Paktı kuruldu. BaÄŸdat Paktının diÄŸer adı CENTO’dur ve Ä°ngiltere tarafından dışarıdan desteklenmektedir. Irak 1959’da pakttan ayrıldı.Pakt 1979’a kadar devam etmiÅŸtir.
I.Körfez Savaşında Kara Harekatı BaÅŸladı (1991)
Irak’ın Kuveyt’i iÅŸgal ettiÄŸi gerekçesi ile baÅŸlayan I.Körfez savaşında Irak’a yönelik hava harekatının arkasından 24 Åžubat 1991 tarihinde koalisyon güçleri tarafından Irak’a yönelik bir kara harekatı baÅŸlatıldı. ABD öncülüÄŸünde Suudi Arabistan’ın kuzeyinden baÅŸlatılan harekat üç gün sürdü ve sonunda Irak direniÅŸi kırılarak ateÅŸkes yapıldı.
GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI
1848. Fransa’da geçici hükümet kurularak II. Cumhuriyet ilan edildi.
1908. Dr. Galip Üstün tarafından “Topkapı Fukaraperver Cemiyeti” kuruldu.
1910. Sanayii Nefise Mektebi’nin (Güzel Sanatlar Okulu) kurucusu ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey öldü.
1918. Trabzon düÅŸman iÅŸgalinden kurtuldu.
1922. Elazığ’da, Milli Mücadele yanlısı “Satveti Milliye” adlı gazete çıkmaya baÅŸladı.
1936. Fenerbahçe Galatasaray’ı 6-1 yendi.
1942. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Franz Von Papen’e, Ankara’da suikast giriÅŸiminde bulunuldu. Büyükelçi ve eÅŸi olaydan yara almadan kurtuldu; suikastçının Yugoslav göçmeni Ömer Tokat olduÄŸu belirlendi.
1954. Tuna Nehri’nden Karadeniz’e, oradan da Ä°stanbul BoÄŸazı’na inen buz parçaları, tabakalar halinde tüm BoÄŸaz’ı ve limanı kapladı; deniz trafiÄŸi durdu.
1955. Türkiye’nin ilk özel dedektiflik bürosu, Ä°stanbul’da, Avukat Fethi Ä°nder tarafından kuruldu.
1977. Türk Fizikçi Prof. Dr. Feza Gürsey, Oppenheimer Ödülü’ne ve Einstein Madalyası’na deÄŸer bulundu. Gürsey, ödülünü ABD’li Fizikçi S. Glashow ile paylaÅŸtı.
1984. CumhurbaÅŸkanı Kenan Evren, Kabe’yi ziyaret etti.
1987. Sovyetler BirliÄŸi’nde (SSCB) Gorbaçov ilk kez “Glasnost”tan (Açıklık Politikası) söz etti.
1995. Tüketiciyi Koruma Yasası kabul edildi.
1999 . Çin havayollarına ait Tupolev TU-154 tipi bir yolcu uçağı Wenzhou havaalanına iniÅŸe geçtiÄŸi sırada düÅŸtü: 61 kiÅŸi öldü.
2002 . Salt Lake City'de (Utah, ABD) düzenlenen Kış Olimpiyatları sona erdi.
2010. Balıkesir Dursunbey'de 4 yıl önce 17 madenciye mezar olan maden ocağında grizu patlaması sonucu 19 madenci yaÅŸamını yitirdi. Maden ocağının sahibi "Biz madenciler bununla yaÅŸamak zorundayız" derken, BaÅŸbakan ErdoÄŸan da, ‘iÅŸyerinde 20 gün önce inceleme yapıldı’ dedi.
Henüz yorum yapılmamış.