Hayrettin Kararman / Sigara haramdır
![](resimler/detay/178596.jpg?1550987002)
Hayrettin Kararman - Yeni Åžafak
Devlet kapalı yerlerde sigara içmeyi yasaklıyor, YeÅŸilay yıllardır sigaranın zararlarını anlatıyor ve içilmesini engellemeye çalışıyor, bilim adamları bir tek sigaranın bile vücuda zarar verdiÄŸini ispatlamış bulunuyorlar… Gelin görün ki, benim ülkemde bazı hocalar sigara içmenin mubah (serbest, günah dışı) bir eylem olduÄŸunu ispata çalışıyorlar.
Diyanet İşleri Başkanımız:
“Dünyada ve ülkemizde yıllarca ‘haram’ denilmediÄŸi için dikkate alınmayan sigara bağımlılığından insanlığı kurtarmamız lazım. Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduÄŸunu milletimize anlatmalıyız. Ülkemizde 115 bin kiÅŸi hayatını kaybediyor. Bu ne büyük bir faciadır” dedi ya, kimi bağımlılık gayretiyle, kimi Diyanet’e saldırmak için fırsat kolladığı için, kimi de fikrî bağımlılık yüzünden ileri geri konuÅŸmaya, yazmaya koyuldular ve Sayın BaÅŸkan’ı yıpratma gayretine düÅŸtüler.
Mâdem baÅŸladınız bari o yalnız kalmasın, kendim dahil olmak üzere yıllardan beri sigara içmenin ve ticaretinin haram olduÄŸunu söyleyen bir dolu ulemanın listesini (belki gelecek yazımda) vereceÄŸim, oklarınızı tamamına yöneltin. (Buraya bir not koyayım: Samimi ve ilmî kanaati farklı olanlara elbette saygımız vardır ve onlar yalnızca görüÅŸlerini açıklarlar, saldırmazlar, kınamazlar.)
Kendimden başlayayım:
Kırk yıldır piyasada olan Helaller-Haramlar isimli kitabımda şunları yazmıştım:
Tütün 15. asırdan sonra yeni dünyadan Ä°slâm ülkelerine girmiÅŸ, o zamandan beri de Ä°slâm ulemâsı tütünün hükmü üzerinde durmuÅŸlardır.
1) Tütünün mubah olduÄŸunu söyleyenler zararı olmadığı ve Åžârî’ (Allah) tarafından menedilmediÄŸi deliline dayanmışlardır. Halbuki:
a) Sigaranın zararı bugün ilmen, kesin olarak bilindiÄŸi için zararsız denemez. (Bu konuda gelecek yazıda uzman görüÅŸlerini aktaracağım).
b) Åžâri’in menetmediÄŸini söylemek de isabetli deÄŸildir. Çünkü Åžârî’ her haramı ismen zikretmemiÅŸtir. Hüküm kaynakları yalnız sarîh ve husûsî nasslar deÄŸildir. Nasslarda geçenlerin haram kılınış dayanaklarına (illetlerine) bakılarak yapılan kıyaslar ve diÄŸer istidlâl yolları vardır.
2) Sigara içmek mekruhtur diyenlerin dayanağı, kıyasla sabit bir hükme “haram” demekten çekinmeleri ve sigaranın zararları hakkında kesin bilgi sahibi olmamalarıdır.
3) Sigara içmek (özellikle tiryâkilik) haramdır diyenlerin mesnedi zarar, isrâf ve nafaka mükellefiyetidir.
Zarar: Sigara hem içenin sıhhatine, hem de yanında bulunanların sıhhat ve rahatına zarar vermektedir.
Rasûl-i Ekrem (s.a.v.): “Ne doÄŸrudan ne de karşılık olarak zarar vardır”33 buyurarak zarar vermeyi menetmiÅŸ (Ahmed, Müsned 5/327; Muvatta’, K. el-Akdiye, 31; Ä°bn Mâce K. el-Ahkâm, 17) Allah Teâlâ da “kendinizi elinizle tehlikeye atmayın...” (el-Bakara: 2/195), “kendinizi öldürmeyin....” (en-Nisâ: 4/29) buyurmuÅŸtur.
Ä°srâf: Ä°srâf malı faydasız yere harcamaktır: “Yeyiniz, içiniz, isrâf etmeyiniz” âyeti (el-A’râf: 7/31) ile “Peygamber (s.a.v.) malın boÅŸa harcanmasını yasakladı.”34 hadisi isrâfı haram kılmaktadır (Buhârî, K. ez-Zekât, 18; Husûmât, 3; Ä°’tisâm, 3; Müslim, K. el-Akdiye, 14).
Nafaka mükellefiyeti: Kocalar, babalar ve muhtaç yakınlarına bakan erkekler nafaka (onların yiyecek, giyecek, mesken, tedâvi... ihtiyaçlarını temin) ile mükelleftirler. Bundan keserek sigaraya para vermek haramdır…
Nargile ve enfiye gibi alışkanlıkların hükmü de sigara alışkanlığı gibidir.
Evet, kırk yıl öncesinden beri bunu diyorum. Sigaranın hükmü için Kur’an’da “Sigarayı haram kıldım” gibi bir cümle aramak bilgisizliktir. Kur’an-ı Kerim altı yüz sayfa civarındadır, ondan ve sünnet kaynağından çıkarılan/üretilen bilgi ve hükümler kütüphaneleri dolduracak kadar çoktur ve bu hükümlerin içinde haram, mekruh, mubah, mendub, vacib ve farz olanlar vardır.
Konumuzla ilgili olarak araÅŸtırılacak husus sigaranın ne kadar zararlı, israf ve zulüm olduÄŸu ve bu nitelikte olan bir ÅŸeyin Ä°slam’da hükmünün ne olacağıdır.
Ben “zararı kesin ve büyük, hükmü de haramdır” dedim ve diyorum..
Uzman görüÅŸleri:
Uzmanlar, sigaranın hemen hemen her kronik hastalığın risk faktörü olduÄŸuna dikkat çekiyor ancak anlık olumsuz etkileri de var. Sigara hemen birçok ana sistemin veya organların iÅŸlevlerine müdahale eder. Sadece bir sigara, sinüslerinizi doldurup midenizi sıkıştırabilir ve kalp atış hızınızı ve tansiyonunuzu yükseltebilir. -Hatta beyindeki duygusal merkezleri deÄŸiÅŸtirmeye baÅŸlar.
Nobel ödülü sahibi olan Türk bilim insanı Aziz Sancar’ın liderliÄŸinde yapılan çalışmada sigara tarafından DNA’ya verilen zararın yüksek çözünürlüÄŸe sahip bir haritası çıkarıldı. Sigarayı bırakmayı tavsiye eden Aziz Sancar, “Kanser hastalıklarının yüzde 30’u sigara yüzünden oluyor. Nereye gidiyorsak sigarayı bırakmalarını söylüyoruz. Biz kendimiz sigarayı bırakmak için geniÅŸ kampanyalar yapıyoruz. Hasarlı hücreler tamir edilebilir. Fakat sigara içtiÄŸiniz takdirde bizim uyguladığımız terapilerin hiçbir faydası olmayacak” dedi.
Sigaranın zararlı maddesi nikotindir. Nikotin çok zehirli bir alkoloiddir. Ağız yoluyla alınacak 1-2 gram nikotin insanı ölüme kadar götürebilir. Ä°çilmeye baÅŸlanan bir sigaranın nikotini önce dumana geçmez, çünkü tamamen yanar. Sigara içilmeye devam edilirse yavaÅŸ yavaÅŸ bazı maddeler nikotini serbest hale geçirir. Böylece ağıza damıtılan nikotin tükürük ile vücuda geçer. Dumanın akciÄŸere çekilmesiyle kana karışan nikotin nisbeti % 25 artar.
Devamlı tütün zehirlenmesi ağız, boÄŸaz ve üst solunum yollarında iltihaplara yol açar. Kalb çarpıntısı, kalb bölgesinde aÄŸrılar, baygınlıklar, bazen astma (astım) belirtileri, solunum bozuklukları görülebilir. Bu arada en çok damarlar fonskiyonel ve organik bozukluklar sonucu daralır. Tansiyon yükselir. Ä°ncelemelere göre tütünün bir iki ay gibi kısa, fakat aşırı derecede fazla kullanılması bile kalbin adaptasyon kabiliyetini azaltır.
Çok sigara içenlerin göz sinirlerinde de bozukluklar görülür. Meselâ kısmî renk körlüÄŸü, gece körlüÄŸü, görme alanında boÅŸluklar olur; merkezî sinir sisteminde meydana gelen düzensizlikler, baÅŸ aÄŸrıları, uykusuzluk, el titremesi, sinirlilik, nevralji, mizaç deÄŸiÅŸmeleri ÅŸeklinde kendisini gösterir.
Sindirim sisteminde; mide ekÅŸiliÄŸinin artması, ya da azalması, tükürük salgısının artması, ishal, kabız vs. gibi belirtiler olur.
Sigaranın kanserle olan ilgisi yıllardan beri tartışma ve araÅŸtırma konusudur. Tütünün kanseri arttırdığı bir gerçektir. Sigara içenlerdeki kanser nisbeti içmeyenlerden yüksektir.
(Gelecek yazıda sigaraya haram diyen alimler listesini vereceğim ve soruları cevaplandıracağım).
Henüz yorum yapılmamış.