Sosyal Medya

Güncel

Keşmir'e 10 bin asker giriş yaptı

Hindistan hükümeti Cammu Keşmir'e ilave 10 bin asker sevk etti



Hindistan'ın iÅŸgali atındaki Cammu KeÅŸmir eyaletinde 14 Åžubat'ta paramilis konvoyuna düzenlenen saldırının ardından bağımsızlık yanlısı 200 kiÅŸi tutuklandı ve bölgeye ilave yaklaşık 10 bin asker gönderildi.

Emniyet yetkilileri, eyaletin çeÅŸitli kesimlerinde bağımsızlık yanlısı direniÅŸçi liderlerin de aralarında olduÄŸu yaklaşık 200 kiÅŸinin tutuklandığını açıkladı.

Hindistan'ın NDTV kanalının haberinde, Ä°çiÅŸleri Bakanlığının talimatıyla ilave yaklaşık 10 bin askerin uçaklarla Srinagar kentine sevk edildiÄŸi bildirildi.

"Kashmir News Service"in haberine göre, üst düzey emniyet yetkilileri, eyalette artırılan önlemler ve ilave asker sevkiyatının, bölgedeki seçimlerin adil ve özgür ortamda gerçekleÅŸmesini güvence altına almak için, seçime yönelik çalışmaların parçası olduÄŸunu savundu.

Yetkililer, bölgedeki seçimlerin boykot edilmesine yönelik herhangi bir kampanyaya izin verilmeyeceÄŸini söyledi.

Bölgede geçen hafta paramilis konvoyunu hedef alan bombalı saldırıda 44 asker hayatını kaybetmiÅŸ, 20 asker yaralanmıştı. 

- Yüksek Mahkeme'den KeÅŸmirlileri koruyan karar

Hindistan Yüksek Mahkemesi, dün, Cammu KeÅŸmir bölgesinde yaÅŸayan binlerce KeÅŸmirli öÄŸrenci, tüccar ve meslek sahibini hedef alan tehdit, saldırı ve boykotlara son verilmesi kararı almıştı.

Hindistan'da sosyal medyada paylaşılan videolarda da KeÅŸmirli öÄŸrencilerin Hindu milliyetçisi gruplar tarafından dövüldüÄŸü, kolej ve üniversitelerden ayrılmalarının istendiÄŸi görülüyordu. 

Kuzeydeki Ambala kentinde 300 kadar KeÅŸmirli öÄŸrencinin, Hindular tarafından yatakhanelerden çıkarıldığı, Dehradun'da en az 20 öÄŸrencinin güvenlik endiÅŸesiyle polis gelene kadar kendilerini odalarına kilitlediÄŸi belirtilmiÅŸti. 

KeÅŸmirli öÄŸrenciler, Hindistan BaÅŸbakanı Narendra Modi'nin iktidardaki Hindu milliyetçisi partisinin, bu yıl yapılacak genel seçimlerden önce Müslüman karşıtlığını ateÅŸlediÄŸini savunmuÅŸtu.

- KeÅŸmir sorunu

Ä°ngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslik ÅŸeklinde yönetilen KeÅŸmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleÅŸme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan KeÅŸmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleÅŸmeye karar verdi. Karara Müslüman KeÅŸmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947'de ilk kez savaÅŸtı. Ä°ki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da da savaÅŸ çıktı. 

KeÅŸmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan, ele geçirdiÄŸi bölgeleri "Cammu KeÅŸmir" eyaleti adı altında kendine baÄŸladı. Cammu KeÅŸmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoÄŸunlukta olduÄŸu tek eyalet özelliÄŸi taşıyor. Pakistan ise kontrolü altındaki KeÅŸmir'e "Azad KeÅŸmir (Bağımsız KeÅŸmir)" ve "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi. 

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla KeÅŸmir'in askerden arındırılmasını ve geleceÄŸinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.