Sosyal Medya

Güncel

Kırmızı ette kas ve yağa göre fiyat belirlenecek

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmayla karkas et, kas dokusu, yağ miktarı ve yaş gibi kriterlere göre sınıflandırılacak ve pazar fiyatı da buna göre belirlenecek.



Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı karkas ette kaliteye göre sınıflandırma yapılmasına yönelik düzenlemenin ayrıntıları belli oldu.
 
ALTI KATEGORÄ°YE AYRILACAK
 
Avrupa BirliÄŸi'ne (AB) uyum amacıyla yapılacak düzenlemeyle sığır karkas etleri, 8 aylıktan baÅŸlamak üzere hayvanın yaşına göre A, B, C, D, E ve Z olmak üzere 6 kategoriye ayrılacak.
Sığır karkas etleri, hayvanın kas yapısı ile yaÄŸ miktarına göre de sınıflandırmaya tabi tutulacak. Karkas etler, kas yapısına göre S (en üst), E (mükemmel), U (çok iyi), R (iyi), O (orta-vasat), P (kötü) gibi harflerle sınıflandırılacak. YaÄŸ dokusuna iliÅŸkin sınıflandırma ise 1 (düÅŸük), 2 (zayıf), 3 (ortalama), 4 (yüksek), 5 (çok yüksek) gibi rakamlara göre yapılacak.
 
Onaylı kesimhaneler, 8 ay ve üzeri yaÅŸtaki sığırlardan elde edilen tüm karkasların, uygun ÅŸekilde sınıflandırılması ve tanımlanmasını saÄŸlamak üzere tedbir alacak. Sınıflandırmalar, kesimhanede yapılacak ancak yıllık ortalama 150 baÅŸ ve altında sığır kesen kesimhanelerin sınıflandırma yapma zorunluluÄŸu olmayacak. Sınıflandırma iÅŸlemi, hayvanın kesiminden itibaren en geç bir saat içinde yapılacak.
 
Karkas etlerinin sınıflandırılması iÅŸaret yoluyla tanımlanacak. Ä°ÅŸaretleme, okunabilir, silinmez, toksik olmayan, ısıya ve suya dayanıklı, gıda kodeksine uygun renklendirici kullanılarak, karkasın dış yüzü damgalanarak yapılacak. Ä°ÅŸaretleme, kesimhane onay numarası, kesim tarihi, karkas ağırlığı gibi bilgilerin yer aldığı etiketleme yoluyla da gerçekleÅŸtirilebilecek.
 
Sınıflandırma sonuçları, kesim yaptıran gerçek ve tüzel kiÅŸilere yazılı veya elektronik olarak bildirilecek. Sınıflandırma iÅŸlemi, bu iÅŸ için yeterlilikleri sertifikalandırılmış uzman sınıflandırıcılar tarafından yapılacak. Bu kiÅŸilerin sertifikalandırılması da oluÅŸturulacak Karkas Sınıflandırma Üst Kurulu tarafından yürütülecek.
 
Yapılan sınıflandırmalar, önceden haber verilmeden yetkili mercilerce denetlenecek. Kontroller 3 üç ay içinde en az iki kez gerçekleÅŸtirilecek. Hatalı sınıflandırma yapılmasının tespiti halinde, sertifika ve ruhsatların iptaline varan yaptırımlar uygulanabilecek.
 
SINIFLANDIRMAYA GÖRE FÄ°YATLAMA
 
Yapılacak sınıflandırma ölçütüne göre karkas etin pazar fiyatı belirlenecek. Hayvanın pazar fiyatı, tedarikçiye ödenen katma deÄŸer vergisi dahil net fiyat olacak. Bu fiyat, karkas için her 100 kilogram başına ifade edilecek. Fiyatlamanın, hayvanın yaşına göre belirlenen 6 kategoriyle kas yapısı ve yaÄŸ örtüsüne göre yapılan sınıflamayla iliÅŸkisi olacak. ÖrneÄŸin, karkas et için A (12-24 aylık erkek hayvan karkası) kategorisi ve U2 (Kas yapısı çok iyi-yaÄŸ örtüsü zayıf) sınıflaması ÅŸeklinde tanımlama yapılabilecek.
Fiyatlar haftalık olarak kaydedilecek ve yetkili mercilere bildirilecek. Yetkili merciler de her bir sınıf için ortalama bölgesel fiyatı belirleyecek. Bölgesel fiyatlara göre her bir sınıf için ulusal baÅŸlangıç fiyatı da hesaplanabilecek.
 
Yeni oluÅŸturulacak Karkas Sınıflandırma Üst Kurulunda, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulusal Kırmızı Et Konseyi ve Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸinden temsilciler olacak. Kurul, sınıflandırma çalışmalarına yön verecek, sınıflandırıcıların ruhsatlandırılmasını saÄŸlayacak, izleme ve deÄŸerlendirme yapacak. Karkas etin sınıflandırmasını gerçekleÅŸtireceklere yönelik eÄŸitim programları ve sınavlar da düzenlenecek.
 
Söz konusu düzenlemelerin, gerekli altyapı hazırlıklarının ardından 2021 yılından itibaren uygulanması planlanıyor.
 
'ÖNCE KESÄ°M STANDARDI UYGULANMALI'
 
Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Genel BaÅŸkanı Ahmet Hacıince, AA muhabirine, Türkiye'de karkas sınıflandırmasına gidilmesinin doÄŸru bir karar olacağını ancak bu uygulama öncesi yapılması gereken düzenlemeler bulunduÄŸunu söyledi.
Öncelikle ülkede hayvan kesimlerine yönelik standardın tam olarak uygulanması gerektiÄŸini belirten Hacıince, "YaÄŸlı ve yaÄŸsız gibi kesim ÅŸekilleri var. Kesim standardı uygulanmadan karkas standardının uygulanmaya çalışılması havada kalır ancak biz yine de karkas standardı çalışmasını destekliyoruz. Konu en baÅŸtan ele alınarak önce kesim standardı düzenlenmeli. Sektöre iliÅŸkin bu tür konularda konseyimize görev verilmeli. Biz ÅŸimdi UKON olarak bu konuda bir rapor hazırlıyoruz ve önümüzdeki günlerde bakanlığa sunacağız." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.