Sosyal Medya

Güncel

'ABD Afganistan'daki rolü için Türkiye'ye müteşekkir'

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Halilzad, 'Türkiye, Afganistan'da çok fazla şey yaptı. Türkiye'nin desteği için müteşekkiriz. Afganların Türkiye'ye özel bir bağlılığı var. Onlar da Türkiye'nin rolü için müteşekkir.' ifadelerini kullandı.



ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Afganistan'ın istikrarına yaptığı olumlu katkı için Türkiye'ye müteÅŸekkir olduklarını söyledi.

Halilzad, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov ile Ankara'da gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüÅŸmenin ardından, AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de bulunduÄŸu için çok memnun olduÄŸunu ifade eden Halilzad, "Türk meslektaÅŸlarımla Afganistan'daki barış sürecini tartıştık. Türkiye, Afganistan'da çok fazla ÅŸey yaptı. Türkiye'nin desteÄŸi için müteÅŸekkiriz. Afganların Türkiye'ye özel bir baÄŸlılığı var. Onlar da Türkiye'nin rolü için müteÅŸekkir. Türk meslektaÅŸlarımla Türkiye'nin Afganistan'daki barış sürecine iliÅŸkin daha neler yapabileceÄŸi hakkında konuÅŸtuk. Türkiye, Afganların barış anlaÅŸmasına varmaları ve Afganistan'ın bir daha terör platformu haline gelmemesi için, tamamen egemen ve bağımsız olması için neler yapabileceklerine dair ek önlemleri deÄŸerlendiriyor. Türk meslektaÅŸlarımla görüÅŸme ÅŸansım olduÄŸu için çok mutluyum." diye konuÅŸtu.

Halilzad, Rus temsilci Kabulov ile görüÅŸmesine iliÅŸkin, "Her ikimiz de Afganistan'ın bir daha terör platformuna dönüÅŸmemesi, El Kaide, DEAÅž ya da diÄŸer uluslararası terör organizasyonlarının platformu olmaması konusunda hemfikiriz. Garanti ve yaptırım mekanizmalarına ihtiyaç duyulduÄŸu konusunda da görüÅŸ birliÄŸi içindeyiz." dedi.

Rus mevkidaşı ile ele aldıkları bir diÄŸer konunun, Afgan taraflar arasındaki diyalog ile yönetimi de kapsayan bir ulusal ekip kurulması olduÄŸunu anlatan Halilzad, Taliban'ın söz konusu ekiple masaya oturarak bir yol haritasında uzlaÅŸmasının aciliyet arz ettiÄŸini de görüÅŸtüklerini ifade etti.

Halilzad, "Rusya'nın yapıcı bir rol oynamasını istiyoruz. Diplomatik süreci tekelimize almak istemiyoruz. Barışı destekleyen tüm çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. Güzel bir toplantıydı. Ruslarla gelecek toplantılarda yine bir araya gelmeyi umuyoruz." deÄŸerlendirmesini yaptı.

"AYNI MASAYA OTURACAKLARI FORMÜL ARIYORUZ"

Barış sürecinde karşılaÅŸtıkları en büyük zorluÄŸun kapsayıcı bir diyalog baÅŸlatmak olduÄŸunu söyleyen Halilzad, "Bu, bir tarafta Taliban, diÄŸer tarafta hükümet, siyasi liderler, sivil toplum, kadınlardan oluÅŸan, 2001'den bu yana oluÅŸmakta olan 'yeni Afganistan'ın bir araya gelmesi demek." ifadelerini kullandı.

Halilzad, Afganların barış için özlem dolu olduÄŸunu bildiÄŸini vurgulayarak, "Åžu anda Taliban ile Afgan hükümeti arasında anlaÅŸmazlık var. Aynı masaya oturacakları bir formül arıyoruz. Åžu an en büyük zorluk bu." tespitinde bulundu.

Söz konusu sorunu aÅŸmak için yapılacak ilk ÅŸeyin ulusal ekibin kurulmasını teÅŸvik etmek olduÄŸuna iÅŸaret eden Halilzad, Taliban'ın masaya oturmak için istek gösterdiÄŸi yönünde bilgiler aldıklarını ifade etti.

Halilzad, gelecek ay barış süreci için büyük bir ÅŸura toplama planından söz etti.

"ÇEKÄ°LME DEĞİL BARIÅž ANLAÅžMASI Ä°STÄ°YORUZ"

Halilzad, ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığına ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Afganistan'da varlığımız koÅŸula baÄŸlı. ABD, Afganistan'ın uluslararası teröristlere karşı kendi ayakları üzerinde durmasına yardım etmek için orada. Afganistan'da sürekli kalmak istemiyoruz. Barış saÄŸlandıktan sonraki dönemin yönetimi için olumlu bir miras bırakmak isteriz. GeleceÄŸin Afganistan'ıyla iyi iliÅŸkilere sahip olmayı arzu ederiz. O yönetim isterse bu iliÅŸkinin (ABD askeri varlığı anlamında) güvenlik boyutu olacaktır ama biz savaşın bitmesini istiyoruz. Bir çekilme anlaÅŸması deÄŸil, ABD'nin güçlerini azaltmasını ve çekmesine imkan verecek bir barış anlaÅŸması istiyoruz. Afganistan ile ileride olumlu iliÅŸkilerimizin olmasına gayet açığız."

Halilzad, görüÅŸmelerinin ardından Twitter üzerinden paylaÅŸtığı mesajlarda, "Rus mevkidaşım Büyükelçi Kabulov ile bir araya geldim. Afganlar arasında, tam kapsayıcı bir diyalogun, barış çabalarının ilerletilmesi için temel gereklilik olduÄŸu konusunda fikir birliÄŸine vardık. Ä°lerlemek için, Afgan hükümeti ve diÄŸer Afganları içeren, birleÅŸik, kapsayıcı ve ulusal müzakere ekibi oluÅŸturmalı. Kabulov ve ben müzakerelere yönelik seyahat engellerini de ele aldık. Taliban müzakerecilerinin barış görüÅŸmelerine katılabilmeleri için BM'nin seyahat engelini kaldırmanın yollarını araÅŸtıracağız. Nihai anlaÅŸmanın, Afgan topraklarının bir daha uluslararası teröristler tarafından hiçbir ülkeye karşı kullanılmamasını garanti altına alması gerektiÄŸi konusunda da anlaÅŸtık." ifadelerine yer verdi.

Halilzad, dün Ankara'da CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın tarafından kabul edilmiÅŸ, görüÅŸmede Afganistan'daki son geliÅŸmelerin yanı sıra, Türkiye'nin Afganistan barış sürecinde üstlendiÄŸi rol ve ülkede yeniden istikrarın saÄŸlanmasına verdiÄŸi katkılar deÄŸerlendirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.