Sosyal Medya

Güncel

'Türk Ordusu beni iki yıl esir tuttu'

96 yaşındaki eski Alman ordusu Amirali Rudolf Arendt, 2. Dünya savaşı sırasında Türkiye'de 2 yıl esir kaldı. Rudolf Arendt'ın hikayesini Türkiye hiç bilmiyor. Ama o bu konuyla ilgili arşivlik bir kitap hazırladı.



96 yaşındaki eski Alman ordusu Amirali Rudolf Arendt, 2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki U-botunu batırdığı günü hatırlayarak kahvesini yudumladı.

Berlin'den gelen emri aldıktan sonra tereddüt etmediÄŸini söyledi. O ve 30 kiÅŸilik ekibi, 10 Eylül 1944'te gece yarısı civarında kırsal Ä°stanbul'un kıyılarına kürek çekiyorlardı. Türk makamları tarafından alı konuldu ve iki yıl boyunca “küçük cennet” dediÄŸi yerde kaldılar.

Türkiye'de iken anılarını yazmaya baÅŸladı. 70 yıldan daha uzun bir süre sonra battırdığı U-boat, bir Türk arama ekibi tarafından Karadeniz'in dibinde bulundu. Ancak paha biçilmez hatıraları, hala Türk yayıncıların keÅŸfedilmesini bekliyor.

WhatsApp Image 2019-02-22 at 16.18.41

Mavi gözlü, yumuÅŸak konuÅŸan Rudolf Arendt, eski Alman baÅŸkenti Bonn'un yakınında kalan hayatını sürdürüyor. U-23'ünü keÅŸfeden Türk ekibi, ona görüntü ve resimleri gönderdi. Çekimleri dikkatlice izledi, belki enkazın tanıdık bir kısmını tespit edeceÄŸi düÅŸünüldü.

Halen 7 yıl sonra bile bazı Türkçe kelimeleri ve sözleri hatırlıyor. Hatırladığı belli bir ÅŸey, ekibin geri kalanına ve Türklere nasıl davranıldığı.

Almanya, II. Dünya Savaşı sırasında 6 denizaltı attı ve onları karadan Polonya ve Romanya üzerinden Karadeniz'e taşıdı. Ankara hükümeti tarafsız kalmayı seçtiÄŸi için gemiler Türkiye'nin boÄŸazlarından geçmeyeceklerdi. Denizaltılardan üçü, Rus hava saldırısı sonucu imha edildi. Ve diÄŸer üçü Ä°kinci Dünya Savaşı'nın sonuna yakın bir yere itildi. Üçlüye “Hitler'in kayıp filosu” denildi.

Arendt'e göre, Adolf Hitler, Türkiye'nin CumhurbaÅŸkanı Ä°smet Ä°nönü'ye, Almanya'nın Türk egemenliÄŸini ihlal etme niyeti olmadığını garanti etmek için bir mektup yazdı.

Amiral Rudolf Arendt, U-23'ünü batırma emrini yerine getirmekte tereddüt etmediÄŸini söyledi. Hiçbiri yaralanmadığından baÅŸarılı bir görevdi.

Arendt ve Alman askerlerinin geri kalanı Türkiye'de iki yıl tutuldu. U-botlarını Türkiye sularında batırmak için seçimlerinin ne kadar haklı olduÄŸunu fark ettiklerini söyledi.

"TÜRKÄ°YE'DE UMABÄ°LECEĞİMÄ°Z EN Ä°YÄ° ÅžARTLARDA YAÅžADIK"

“Türkiye o dönemde bizim için küçük bir cennettir. Rusya'daki hapishane kampları kasvetli ÅŸartlardaydı ve Türkiye'de umabileceÄŸimiz en iyi ÅŸartlarda yaÅŸadık ”dedi.

"TÜRK KOMUTANLARI AMERÄ°KALILARIN BÄ°ZE DOKUNMASINA Ä°ZÄ°N VERMEDÄ°"

Ayrıca, Türk ordusu personelinin Ä°talya'ya alındıklarında onları Amerikan askerlerinden koruduÄŸuna dikkat çekti. “Amerikan askerleri, Alman POW'lerin deÄŸerli eÅŸyalarına el koyuyorlardı. Türk komutanları Amerikalıların bize dokunmasına izin vermedi ”dedi.

Eski Alman Amiral Türkiye'de anılarını yazmaya baÅŸladı. Her gün not aldı ve onlarca yıl sonra yayınladı. Last Command: Sink adlı kitabı internet platformlarında satılmayı bekliyor. Ancak Rudolf Arendt, anılarının Türkçeye çevrilmesini ve bir gün yayınlanmasını umuyor. 96 yaşında olduÄŸunu ve bunun olduÄŸunu görmek için yeterli zamanın olmayabileceÄŸini hatırlatıyor. Ancak, U-23'ün keÅŸfedilmesinin buna yeni ilgi göstereceÄŸini umuyor.

Kaynak: Diaspora Daily

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.