Güncel
Kemal Öztürk / Muhalefet boşluğu dolar mı?
Kemal Öztürk - Yeni Şafak
Oral Çalışlar, benim saygı duyduÄŸum bir yazardır. Sık sık programlarda karşılaşırız. En sevdiÄŸim ÅŸeylerden biri, ondan 68 kuÅŸağının anılarını dinlemektir. Her fırsatta bu konuyu açarım. O da en güzide anılarını anlatır hep.
Solun en uçlarında dolaÅŸmış, en belalı iÅŸlere bulaÅŸmış, aynı zamanda tüm bunlardan yeterince ders almış ve aklı selime ulaÅŸmış biri olarak görürüm. Nitekim çözüm sürecinin akil insanlarından biri olarak da seçilmiÅŸti.
Önceki gün Haber Global’de tartışma programı esnasında yine karşı karşıya geldik Oral Çalışlar’la. Konu muhalefet olunca, CHP’de yaÅŸananları sert bir ÅŸekilde eleÅŸtirdim. Ana muhalefet partisinin içine düÅŸtüÄŸü sarmaldan kurtulamayacağını ve seçimlerde bu nedenle AK Parti’nin rahat kazacağını söyledim.
Oral Çalışlar, ‘elimizde bir bu var’ dercesine muhalefete bu kadar yüklenmemi doÄŸru bulmuyor. Ancak o da ülkenin en önemli sorununun muhalefet olduÄŸu konusunda benimle hemfikir.
HERKES MUHALEFET BOÅžLUÄžUNU KONUÅžUYOR
Neredeyse tüm televizyon programlarında karşılaÅŸtığım yorumcular, bir araya geldiÄŸim yazarlar ve siyasetçilerin son dönemlerde iktidardan daha çok muhalefeti tartıştığını görüyorum. Ülkede muhalefet boÅŸluÄŸu öylesine büyüdü ki, insanlar bu durumu önemli bir sorun olarak görmeye ve buna bir çare aramaya baÅŸladılar.
Bizim gibi konuyu politik durum açısından tartışanlar olduÄŸu gibi, siyaset yapanlar da bunu farklı açılardan tartışıyor.
Bu nedenle olsa gerek, solda ya da saÄŸda, yeni bir muhalefet hareketi iddiasına karşı herkes kulak kabartmış durumda. En küçük kıpırtı haber oluyor, köÅŸe yazılarına konu yapılıyor.
GittiÄŸim ÅŸehirlerde de benzer ÅŸeyler yaşıyorum. Ä°ktidarın yanlışlarını sıralayan çok insan oluyor ama “ne yapalım, baÅŸka kime oy verelim?” diyerek, muhalefetin periÅŸan halini anlatıyor sonunda.
SANDIÄžA GÄ°TME ORANI DÜÅžEBÄ°LÄ°R
Alternatifsiz bir siyasi ortam doÄŸdu gibime geliyor. AK Parti ve MHP bu açından mecburi bir adres olarak görülüyor.
Muhalefetin bu durumu kendi lehine çevirmesini bırakın, parti içi kavgalarını ortalığa döküp, akla zarar politik hamleler yaparak adeta, ‘bizden alternatif olmaz, siz en iyisi iktidar partisine oy verin’ der gibiler.
Muhalefet dediÄŸim CHP, Ä°YÄ° Parti, Saadet ve HDP, hepsinde çalkantı, kriz, skandal iÅŸler, akla zarar politikalar durmuyor bir türlü.
Bu nedenledir ki, insanların muhalefetten umudunu kestiÄŸini görüyorum. Bu seçimde sandığa gitme oranı ya da geçersiz oylar yüksek çıkarsa kimse ÅŸaşırmasın.
Aynı programda bulunan kamuoyu araÅŸtırmacısı Murat Sarı, HDP seçmeninin % 25’nin sandığa gitmeyeceÄŸini tespit ettiklerini söyledi. Benzer durumun tüm partilerde olduÄŸunu düÅŸünüyorum.
AK Parti, kendi tabanında da benzer bir durumun olduÄŸunu anketlerde tespit etmiÅŸtir sanırım. EleÅŸtirisi olan, gidiÅŸattan memnun olmayan bir kitle var. Sanırım muhalefete bakıp, ‘bunlara da oy verilmez’ diyerek sandığa gitmeme eÄŸilimine girebilirler. ErdoÄŸan’ın bu seçmen kitlesini ikna etmesine göre durum deÄŸiÅŸir.
2019 DA YENÄ° PARTÄ°LER VE YENÄ° SÄ°YASÄ° HAREKETLER ÇIKAR
Muhalefet boÅŸluÄŸunu ve alternatifsiz olma halini demokrasi açısından sakıncalı buluyorum. Elbette yıllarını AK Partide geçirmiÅŸ herkes gibi, ben de muhalefetin bu haline sevinebilirim. Ancak demokrasi açısından bunun çok sorunlu bir durum olduÄŸunu savundum hep.
Zayıf ve alternatif olamayan bir ana muhalefet, hem iktidarın kendini düzeltmesini saÄŸlayamaz hem de demokratik ortamın geliÅŸimine katkı yapmaz.
Enteresandır, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da ülkenin en önemli sorununun, muhalefet sorunu olduÄŸunu söyler. Hatta siyasi hayatımızda pek görülmeyen, ‘kendi kendine muhalefet etme’ iÅŸlevini de kendisi görüyor ÅŸu anda. Yani muhalefet boÅŸluÄŸunu ErdoÄŸan bizzat kendisi dolduruyor.
Lakin bu durumun uzun süre böyle devam etmesinin mümkün olmadığı aÅŸikar. Siyaset bu kadar boÅŸluk kabul etmez.
Bu yüzden siyasi hayatımızda partilerde lider deÄŸiÅŸimlerinin, yeni hareketlerin ve yeni partilerin doÄŸması oldukça yüksek ihtimal.
Herkes 1 Nisan sabahında seçim sonuçlarına göre hareket edilecek sanıyor ama ben bu kanaatte deÄŸilim. Sonuçlar ne olursa olsun, 2019 yılında siyaset sahnesine muhalefet boÅŸluÄŸunu doldurmaya aday yeni hareketler görülecektir. Hem solda hem de saÄŸda.
Ne kadar baÅŸarılı olur, ne kadar isabet ederler bilmiyorum. Lakin siyaset, bu kadar büyük muhalefet boÅŸluÄŸunu daha fazla taşıyamaz.
Henüz yorum yapılmamış.