NASA, Ay'da su üretmenin formülünü buldu
NASA uzmanları, Ay yüzeyinde kimyasal yollarla su bileşenleri üretmenin formülünü keşfetti.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzmanları, Ay yüzeyinde kimyasal yollarla su bileÅŸenleri üretmenin formülünü keÅŸfetti.
NASA'dan yapılan açıklamada, araÅŸtırmacıların "GüneÅŸ rüzgarı" adı verilen, uzay boÅŸluÄŸundaki elektron yüklü parçacık akışının Ay'a belirli bir hızda ulaÅŸması halinde, su bileÅŸeni elementlerin tutunmasına elveriÅŸli ortam saÄŸladığı belirtildi.
NASA uzmanları geliÅŸtirdikleri bilgisayar simülasyonunda, GüneÅŸ rüzgarının Ay yüzeyine taşıdığı proton parçacıklarının elektronlarla etkileÅŸime girmesiyle hidrojen (H) atomları üreteceÄŸini, bu atomların da daha sonra yüzey boyunca ilerleyerek "regolit" denilen Ay toprağındaki silis (Si02) ve diÄŸer moleküllere baÄŸlı oksijen (O) atomlarına tutunabileceÄŸini kanıtladı.
Uzmanlar, çarpma hızının oluÅŸturduÄŸu kimyasal tepkimeyle birbirine tutunan hidrojen ve oksijen moleküllerinin, suyun temel bileÅŸeni olan hidroksili (OH) ya da H2O'yu üreteceÄŸini belirtti.
Bilim adamları, GüneÅŸ rüzgarının, Ay'ın yüzeyine taşıdığı elektrik yüklü parçacıkların Ay yüzeyine 450 kilometre hızla çarptığı zaman Ay toprağının bileÅŸenleri silikon, demir ve oksijen atomları arasındaki baÄŸları kırdığı ve oksijen atomlarını ayrıştırarak hidrojene tutunmaya elveriÅŸli hale getirebileceÄŸini vurguladı.
NASA'nın Goddard Uzay UçuÅŸ Merkezi'nden plazma fizikçisi William Farrell, "Her kaya, GüneÅŸ rüzgarına maruz kaldıktan sonra su üretme potansiyeline sahiptir." dedi.
AraÅŸtırmanın sonuçları, "JGR Planets" dergisinde yayımlandı.
Henüz yorum yapılmamış.