Sosyal Medya

Güncel

'Sırplar, Sokullu Mehmet Paşa ile gurur duyuyor'

Sırbistan’ın Türkiye Büyükelçisi Markovic, Sırpların Sokullu Mehmet Paşa ile gurur duyduklarını ve Sırbista’a çok şey veren tarihi bir figür olarak gördüklerini ifade etti.



Sırbistan'ın Türkiye Büyükelçisi Zoran Markovic, kendisi ile yapılan mülakatta Sırpların Sokullu Mehmet PaÅŸa (1565-1579 yılları arasında Sadrazamlık yapan Sırp kökenli Osmanlı devlet adamı) ile gurur duyduklarını ve Sırbista'a çok ÅŸey veren tarihi bir figür olarak gördüklerini ifade etti.

Sokullu'nun devÅŸirildiÄŸinde 14 yaşında olduÄŸunu ve kökenlerini bildiÄŸini belirten Markovic, Sokullu Mehmet PaÅŸa'nın Sırp kilisesini müstakil yaptığını ve kardeÅŸini de kilisenin başına patrik olarak tayin ettiÄŸini hatırlattı. PaÅŸa'nın Sırbistan'a istikrar kazandırdığını söyleyen büyükelçi, eÄŸer Osmanlı Devleti Sırbistan'daki bütün kiliseleri camiye çevirmek gibi bir politika takip etseydi bugün Sırp kimliÄŸinden kalan bir ÅŸey olmayacağını ifade etti.

Ayrıca Osmanlı Devleti ile Sırplar arasında tarihte yapılan ittifaklara gönderme yapan Markovic, Yıldırım Bayezid'in bazı savaÅŸları kazanmasında Sırp süvarilerinin rolüne vurgu yaptı.

Bugün Bosna sınırları içerisinde yer alan ViÅŸegrad'ın Sokollovic köyünde doÄŸan Sokullu Mehmet PaÅŸa, 14 yaşında devÅŸirilerek Osmanlı Devleti'nin hizmetine alınmıştı. Osmanlı devlet kademeleri içinde zamanla yükselen Sokullu Mehmet PaÅŸa, 1565 yılında Sadrazam oldu ve 14 yıl boyunca imparatorluÄŸun politikalarına yön verdi.

Sırbistan geçtiÄŸimiz yıllarda Sokullu Mehmet PaÅŸa'nın doÄŸduÄŸu yer olan ViÅŸegrad'da, meÅŸhur Drina köprüsünün yanında bir heykelini yapmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.