Sosyal Medya

Sedat Ergin: Gülen’i karikatürle eleştir, sonra FETÖ’den hapse gir

Karikatürde bir asker postalı çizili. Postalın üzerinde bağcığa asılıp yukarı doğru tırmanmaya çalışan biri var: Fetullah Gülen...



SEDAT ERGÄ°N / HÜRRÄ°YET
 
Musa Kart, dünkü sohbetimizde “Gülen’in ordudaki tırmanma sürecini daha o günlerden sezip bu duruma dikkat çekmek istemiÅŸtim. Åžimdi aklımda deÄŸil ama 2000’li yılların baÅŸlarında çizmiÅŸ olmalıyım” dedi bu karikatüründen söz ederken.
 
Uzun yıllar Cumhuriyet’in birinci sayfasına çizen karikatürist Kart, Fetullah Gülen’i bugüne dek çizimlerine ne kadar konu ettiÄŸini hatırlamıyor, “Gülen’i bildim bileli hep çizdim” diye konuÅŸuyor. Muhtemeldir ki, çizdiÄŸi Gülen karikatürlerini toplasa bu seçki rahatlıkla kitaba dönüÅŸecek bir hacmi bulur.
 
Gelin görün ki, Ä°stanbul Bölge Adliye (istinaf) Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin ‘onama’ kararı sonucu hakkındaki “PKK, DHKP-C ve FETÖ/PDY terör örgütlerine bilerek ve isteyerek yardım ettiÄŸi” yolundaki hüküm kesinleÅŸtiÄŸi için Musa Kart önümüzdeki günlerde yeniden cezaevine girecektir.
 
Cumhuriyet gazetesi soruÅŸturmasında 5 Kasım 2016 tarihinde tutuklanarak hapse atılan ve toplam dokuz ay Silivri’de kalan Kart, Ä°stanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sonunda 25 Nisan 2018 tarihinde 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
 
Ä°stinaf mahkemesinden geçen pazartesi günü çıkan onama kararının ardından Kart’ın cezasının kalan bölümünü -infaz indirimleri düÅŸülerek- çekmesi gerekiyor. Kart, “12 ay 16 gün daha yatacağım” dedi.
 
Dünkü sohbetimizde kendisini yeniden cezaevi yaÅŸamına dönüÅŸ konusunda zihinsel olarak bir hayli hazırlıklı gördüm. Karar Kart için sürpriz olmamıştı. Meslektaşımla sohbetimizin gündemi birden kalacağı cezaevinin Silivri mi yoksa Maltepe mi olacağı sorusuna kaydı. Yine Silivri olursa eÅŸinin uzaklık faktörü nedeniyle ziyaretlerde zorlanabilecek olmasından dolayı kaygılanıyordu.
 
Musa Kart’ın postala tırmanan Gülen karikatürü Cumhuriyet yazarı Hikmet Çetinkaya’nın yazdığı 2005 baskısı “Fethullah Gülen’in 40 yıllık serüveni” baÅŸlıklı kitabın kapağında da yer alıyor. Kitap bir dönem Fetullah Gülen’in yol arkadaşı olan Nurettin Veren’in anlatımlarına dayanıyor.
 
Pek çok kalbur üstü ÅŸahsiyetin Pensilvanya’da Gülen’in huzuruna çıkmak ve cemaat tarafından kutsanmak için kıyasıya rekabete girdiÄŸi yıllarda Gülen’e en sert muhalefeti yapan gazetecilerin herhalde başında geliyordu Çetinkaya.
 
Gülen hakkındaki yazılarından oluÅŸan beÅŸ kitabı yayımlandı bugüne dek Çetinkaya’nın. Ancak o da Musa Kart gibi -DHKP-C ve PKK’nın yanı sıra- “FETÖ/PDY’ye bilerek ve isteyerek yardım ettiÄŸine” kanaat getirildiÄŸi için Cumhuriyet davasında mahkûm olmuÅŸtur. Ä°stinaf mahkemesi de ‘onama’ kararıyla Çetinkaya hakkındaki bu kanaate katılmıştır.
 
Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca Çetinkaya hakkındaki hapis cezasının süresi beÅŸ yıl sınırını aÅŸtığı için kendisinin mahkûmiyeti kesinleÅŸmemiÅŸtir. Bu durumda onama kararını Yargıtay’da temyiz edebilecektir. Cezası kesinleÅŸmediÄŸinden dolayı bu aÅŸamada Çetinkaya’nın hapse girmesi riski bulunmuyor. Buna karşılık, Yargıtay’ın önümüzdeki aylarda bu hükmü onaması halinde Çetinkaya’ya cezayı çekmek üzere hapishane yolu görünecektir. Çetinkaya en son 12 Eylül askeri rejim döneminde iki ay kadar tutuklu kalmıştı.
 
Dünkü sohbetimizde “Kendimi tuhaf bir durumun içinde buluyorum” dedi Çetinkaya ve ekledi: “Bugün yaÅŸananları ben yıllar önce anlattım. Ancak sonunda FETÖ’cülükten yargılanıp mahkûm oldum. Bu, insanın içini acıtan bir duygu. Sözün bittiÄŸi yerdeyim, her ÅŸey kara mizah gibi görünüyor...”
 
Dün konuÅŸtuÄŸum Cumhuriyet davası hükümlüsü bir baÅŸka meslektaşım Güray Öz oldu. Öz, dün Birgün’deki köÅŸesinin giriÅŸine yakında hapishaneye girecek olması nedeniyle “HoÅŸça kalın” baÅŸlıklı kısa bir veda notu koyarak sütununu boÅŸ bırakmıştı.
 
Hakkında telefon baÄŸlantısına dayanan bir delil nedeniyle Öz’ün dosyası özellikle dikkat çekiciydi. Ankara’daki evine pide getirtmek için telefonla arayıp sipariÅŸ verdiÄŸi Çankaya’daki bir pidecinin geçirdiÄŸi soruÅŸturma nedeniyle Öz’e iddianamede FETÖ/PDY baÄŸlantısı atfedilmiÅŸti. Kaldı ki, pideci hakkında sonradan takipsizlik kararı verilmiÅŸti. Neyse ki mahkeme, Öz hakkındaki mahkûmiyet kararında bu delile atıf yapmamıştı.
 
Güray Öz, mahkemede 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmış ve Silivri’de toplam 9 ay yatmıştı. Ä°stinaf mahkemesi kararı sonrasında 1 yıl 13 gün daha hapis yatacaktır.
 
Son karar ona da sürpriz olmamış. Öz, “KuÅŸların Kanat Sesleri” adlı romanı önümüzdeki hafta piyasaya çıkacağından dolayı mutluydu. “Artık ikinci romanımı da cezaevinde yazacağım” diye konuÅŸtu.
 
Evet, dün hapishaneye girecek ya da girme riski altında olan meslektaÅŸlarımla sohbet günüydü. Ne yazık ki hepsine yer veremiyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.