Sosyal Medya

Katar: Suudlar Hac ve umre ibadetini siyasete alet ediyorlar

Katar'daki Ulusal İnsan Hakları Komitesi (NHRC), Suudi Arabistan'ın hac ve umre ibadetini siyasete alet ettiğini öne sürdü. Komite buna karşı olarak uluslararası mekanizmalara başvuracaklarını duyurdu.



NHRC'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Komite BaÅŸkanı Ali bin Samih el-Merri, Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) Dini Özgürlüklerden Sorumlu Komiseri Jan Figel ile bir araya geldi.
 
Merri görüÅŸmede, Suudi Arabistan'ın, Katar vatandaÅŸları ile bu ülkede ikamet edenlerin üç yıldır hac ibadetlerini yerine getirmelerinin önüne bir takım engeller çıkardığını ve bu konuda hiçbir olumlu adım atmadığını belirtti.
 
Suudi Arabistan'ın dini ibadetleri siyasete alet ettiÄŸini öne süren Merri, Riyad yönetiminin bu uygulamalarına karşılık yakında Avrupa Parlamentosu ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler EÄŸitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) baÅŸvurarak yasal adımlar atacaklarını söyledi.
 
"Yeni bir ayrımcılık türünü ortaya çıkardı"
Merri, "Görünen o ki; ibadet özgürlüÄŸüne engel olan ırkçı ayrımcılığın bir çeÅŸidiyle karşı karşıyayız. Körfez halkları arasındaki ideolojik uzlaşıya raÄŸmen Suudi Arabistan yönetiminin izlediÄŸi siyaset, siyasi anlaÅŸmazlıkların getirdiÄŸi yeni bir ayrımcılık türünü ortaya çıkardı." ifadelerini kullandı.
 
Geçen yıl temmuz ayında da Suudi Arabistan'ın Katarlı hacılara uyguladığı engellerin kaldırılması için BM bünyesindeki makamlara mektup gönderen Merri, hac mevsimi yaklaÅŸmasına raÄŸmen Katar'dan Suudi Arabistan'a doÄŸrudan uçuÅŸ yasağının sürdüÄŸüne, iki ülke arasındaki kara sınırının kapalı olduÄŸuna ve hacıların buradan giriÅŸine izin verilmediÄŸine, hacıların elektronik kayıt iÅŸlemlerinin de yapılmadığına dikkati çekmiÅŸti.
 
Bunun üzerine Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Katarlı hacı adaylarının Katar'a ait olmayan herhangi bir havayolu ÅŸirketi ile Cidde'deki Uluslararası Kral Abdulaziz Havalimanı'na gelebilecekleri kaydedilmiÅŸti.
 
Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik iliÅŸkilerini kesmeleri Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.