Sosyal Medya

Güncel

Yasin Aktay: Cinayetle yiten imaj futbol sahalarında bulunur mu?

Yasin Aktay- Yeni Åžafak



Kaşıkçı cinayetinin üzerinden 4,5 ay geçti. Åžu ana kadar cinayetin aydınlatılmasıyla ilgili Türkiye’nin ortaya koyduÄŸu samimi ve örnek çabalara karşılık S. Arabistan tarafından hiçbir olumlu katkı gelmiÅŸ deÄŸil. O kadar ki, cinayetin aydınlatılması hususunda sergilenen bu isteksizlik ve hareketsizlik, aslında cinayetle ilgili revaçta olan bütün iddiaların ikrar edildiÄŸini gösteriyor.
 
Normalde S. Arabistan kendisi hakkında hiçbir iddiaya sessiz kalmayan, karşıt iddiaları veya söylemleri dillendirenlere karşı çok ağır yaptırımları harekete geçirerek ağır tepkiler ortaya koymakla bilinen bir ülke.
 
Kaşıkçı cinayetinden önce Kanada BaÅŸbakanının S. Arabistan’daki insan hakkı ihlalleri dolayısıyla attığı, aslında nispeten yumuÅŸak sayılabilecek bir eleÅŸtirel tweetin nelere yol açtığını hatırlayalım. S. Arabistan Kanada ile bütün diplomatik iliÅŸkilerini askıya almıştı.
 
Oysa Kaşıkçı cinayetinin kamuoyu önündeki bütün soruÅŸturma safahatında S. Arabistan tarihinde hiçbir ülkenin başına gelmeyecek türden eleÅŸtirilere, suçlamalara, ithamlara maruz kalıyor olduÄŸu halde bu konuda tam bir suskunluÄŸa gömülmüÅŸ vaziyette. Bu sükut ikrar deÄŸilse nedir?
 
Cinayeti azmettirenin MBS olduÄŸu iddiası olayın doÄŸası ve mantığının zorunlu bir sonucu olarak görülüyor ve bu, ifade ediliyor. MBS elbette bunu kabul eden bir cümle de kurmuyor, hatta inkar da ediyor, ama inkarı ispata dönüÅŸtürecek bütün bilgi kaynakları, cinayetin tetikçileri, bu tetikçilerin bütün hareketleri ve iliÅŸkileri ellerinde.
 
Küçük de olsa bir ihtimal MBS deÄŸilse de, yani bir baÅŸkasıysa azmettiren, her kimse, bunu hemen ortaya koymaya yetecek bilgiler ellerinde. Cesedin nerede olduÄŸuna cevap vermek ellerinde. Bahsettikleri bir yerel iÅŸbirlikçi var, bu kimdir, nerededir, onunla hangi düzeyde iÅŸbirliÄŸi yapılmıştır, bütün detayları bulup ortaya çıkarmak da ellerinde.
 
Kamuoyunun merakla sorduÄŸu bütün bu soruların cevaplarını ortaya koymaya çalışmıyor olmaları, aslında azmettirenin korunmakta olduÄŸu, dolayısıyla cinayetle ilgili bütün iddiaların da zımnen kabul edildiÄŸi anlamına geliyor. Bu durum bütün dünya kamuoyunda ve vicdanında artık kuÅŸkuya yer bırakılmaksızın karara baÄŸlanmış durumda. Gerisi mahkemeye kalmış bir ÅŸey.
 
Dünyada yaÅŸanabilecek en acımasız en gaddar bir cinayetin fail ÅŸüphelisi olarak kaybettiÄŸi itibarı ise MBS kendini suçlamalara karşı savunmakla, aklamaya çalışmakla deÄŸil, baÅŸka yollarla kazanıp, zararını telafi etmeye çalışıyor.
 
Bugünlerde çıktığı Pakistan ve Hindistan gezilerinde çok kapsamlı iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmalarına imza atıyor, ama gittiÄŸi yerlerde protestolarla karşılaşıyor. Hindistan’da toplanan kalabalık gruplar, MBS’in hem Kaşıkçı cinayeti dolayısıyla hem de Yemen’deki insan hakları ihlalleri dolayısıyla ve hem de kendi ülkesinin hapishanelerinde keyfi olarak her türlü insan hakkından mahrum olarak tutulmakta olan alimler dolayısıyla protesto gösterilerinde bulunuyorlar. S. Arabistan’ın imajı hiçbir zaman bu kadar kötü olmamıştı. S. Arabistan hiçbir zaman bu kadar açıktan, kitleler tarafından eleÅŸtiriye ve protestolara konu olmamıştı.
 
Buna raÄŸmen MBS kaybettiÄŸi imajı baÅŸka yerlerde toparlamaya çalışıyor ama çaresizce.
 
Bir yol da futbol. En son Ä°ngiliz futbol kulübü Manchester United’ı satın almak için 4,9 milyar dolar teklif ettiÄŸi iddiaları The SunGazetesinde yayınlandı. Her ne kadar Riyad’dan bu görüÅŸme yalanlansa da The Sun Gazetesi kulübün sahibi ABD’li Glazer ailesine yaklaşık 4,9 milyar dolar teklif edildiÄŸi iddiasında ısrar etti.
 
Veliaht Prens’in en önemli müttefiki BAE’nin yöneticisi Bin Zayed ailesi de bir diÄŸer Premier Lig ekibi Manchester City’nin sahibi.
 
Aslında futbol üzerinden yapılmaya çalışılan parlak ve yaldızlı imaj çalışmaları, her iki ülkenin yerlerde sürünen insan hakkı ihlallerini örtbas etmeye ne kadar yetecektir? Bunu da soralım artık.
 
DoÄŸrusu bu sorunun muhatabı, ülkelerinde bu kadar insan hakkı ihlali olan ülkelerin paranın gücüyle kadir olabildikleri bu tür imaj çalışmalarıyla aklanmalarına çanak tutan dünya kamuoyu. Bu mekanizma nasıl çalışır? Futbolun kara paraları aklamanın bir yolu olarak kullanıldığı bilinen bir gerçek. Burada kapkara sicillerin, cinayetlerin, katliamların, demokrasiye, insanlığa ve insan haklarına karış iÅŸlenen bütün cürümlerin aklanması sözkonusu.
 
Gerçi, futbolun bir böyle bir rolü var, bir de baÅŸka türlü, insanların bütün eleÅŸtirilerini, duygu ve düÅŸüncelerini ifade etmelerinin geriye kalan tek vasatı olmak gibi bir boyutu da var. Zira futbol hiçbir zaman sadece futbol deÄŸildir. GeçtiÄŸimiz günlerde BAE’de oynanan Asya Kupası Maçlarında yaÅŸananlar çok ibretlik ÅŸeylerdi.
 
BAE baÅŸtan itibaren siyasi husumet halinde olduÄŸu Katar’a her türlü zorluÄŸu yaÅŸatmaya, mesela katılımını tamamen engellemeye çalıştı, baÅŸaramayınca, tribün-amigo oyunları, bayrak, flama oyunları üzerinden ona karşı BAE sahasını ağır bir deplasman ortamına dönüÅŸtürmeye çalıştı. Mesela finalde Katar’a karşı oynayan Japonya’yı kendi taraftarlarına desteklemeye teÅŸvik etti. Katar milli takımı taraftarlarının kendi bayraklarını taşımaları engellendi vs.
 
Buna raÄŸmen baÅŸta Kuveyt ve Uman olmak üzere aslında BAE halkında bile bu tahrikler bir iÅŸe yaramadı. Katar Milli takımı Körfez ülkeleri arasındaki bütün gerilimlerde halkların bütün duygularına tercüman olarak ipi göÄŸüsleyip ÅŸampiyon oldu.
 
Katar Milli takımının BAE Milli Takımını da 4-0 maÄŸlup ederek ulaÅŸtığı ÅŸampiyonluk, BAE Futbol Federasyonu BaÅŸkanı Mervan bin Ghulaita’nın bile eleÅŸtirilerin hedefi olmasına yol açtı. BaÅŸkanın BAE milli takımımın düÅŸman takım Katar’dan 4 gol yiyerek maÄŸlup olmasına karşı maruz kaldığı eleÅŸtirilere cevabı çok manidardı: “Ben hayatımda baÅŸarısızlık tanımam, ama Allah’ın baÅŸarıyı vermemesini tanıyorum.”.
 
Futbol sadece futbol deÄŸildir elbet ve insanlık alanında kaybettiÄŸiniz itibarınızı bulabileceÄŸiniz bir yer hiç deÄŸildir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.