Sosyal Medya

Venezuela Savunma Bakanı: Cesetlerimizi çiğnemeleri gerekecek

Venezuela Savunma Bakanı Lopez, 'Yabancı bir hükümetten asla emir almayacağız. En yüksek teklifi verene satılan paralı askerler değiliz.' ifadelerini kullandı.



Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, tehditlere raÄŸmen Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro'ya "kayıtsız ÅŸartsız sadık kalmaya devam edeceklerini" belirterek, ABD'nin "kukla" bir yönetim kurmak için "cesetlerini çiÄŸnemesi gerektiÄŸini" bildirdi.

VENEZUELA ORDUSU'NU TEHDÄ°T EDEN TRUMP'A CEVAP

Lopez, televizyonlardan canlı yayınlanan konuÅŸmasında, muhalefeti desteklemesi için orduyu tehdit eden ABD BaÅŸkanı Donald Trump'a cevap verdi.

"Kendi devlet baÅŸkanımız ve genelkurmay baÅŸkanımız var. Adı da Nicolas Maduro Moros." diyen Lopez, "başından beri anti-emperyalist olan" Venezuela ordusu Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin (FANB) "ÅŸantaj ve tehditlerle manipüle edilemeyeceÄŸini" söyledi.

"EN YÜKSEK TEKLÄ°FÄ° VERENE SATILAN PARALI ASKERLER DEĞİLÄ°Z"

Anayasa ve yasaların dışına çıkmayacaklarını ve Maduro'ya kayıtsız ÅŸartsız baÄŸlı kalmaya devam edeceklerini vurgulayan Lopez, "Bizi tanımlayan bir ÅŸey varsa o da onurdur. Ulusal onur bayrağını taşıyoruz. EÄŸer bizi cezalandırmak istiyorlarsa yaptırım uygulayabilirler." deÄŸerlendirmesini yaptı.

Lopez, "Yabancı bir hükümetten asla emir almayacaklarının" altını çizerek, "En yüksek teklifi verene satılan paralı askerler deÄŸiliz." ifadesini kullandı.

"CESETLERÄ°MÄ°ZÄ° ÇÄ°ÄžNEMELERÄ° GEREKECEK"

Trump'ın asıl amacının Venezuela'nın zenginliklerini "çalmak" olduÄŸunu belirten Lopez, "Bir kukla, itaatkar ve vatansever olmayan bir hükümeti göreve getirmek isteyenler, FANB'de görev yapan kadın ve erkeklerin vicdanı ve vatansever ruhunu aÅŸamayacaklar. BaÅŸaramayacaklar. Böyle bir durumda cesetlerimizi çiÄŸnemeleri gerekecek." dedi.

Lopez, Trump'ın "insani yardım" yoluyla ülkede iç savaÅŸ baÅŸlatmak istediÄŸini söyledi.

"Ä°NSANÄ° YARDIM" TARTIÅžMALARI

Venezuela'da "insani kriz ve yardım" tartışmaları, ABD destekli muhalefet ile hükümet arasındaki gerginliÄŸin en önemli noktalarından birini oluÅŸturuyor.

Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro, yardım tartışmalarının, "ABD'nin iÅŸgal stratejisinin bir parçası" olduÄŸunu ve "bu ÅŸova izin vermeyeceÄŸini" söylüyor.

Muhalefet ise 300 bin kiÅŸinin acil yardıma ihtiyacı olduÄŸunu, 2 milyon kiÅŸinin de saÄŸlık riskiyle karşı karşıya bulunduÄŸunu savunarak ülkeye yardım girmesi gerektiÄŸini öne sürüyor.

Baskılara raÄŸmen Maduro'ya sadık kalmayı sürdüren ordu sınırı kapatırken, muhalefetin Kolombiya'nın Venezuela sınırındaki Cucuta kasabasında bekletilen paketleri, 23 Åžubat'ta ülkeye nasıl sokacağı belirsizliÄŸini koruyor.

600 bin kiÅŸinin gönüllü olduÄŸu "yardım" giriÅŸinin engellenmesinin, ABD tarafından olası bir müdahale için kullanılabileceÄŸi iddia ediliyor.

TRUMP'IN TEHDÄ°DÄ°

Trump, dün yaptığı konuÅŸmada ÅŸu ana kadar Maduro'nun yanında duran Venezuela ordusunu tehdit ederek, "Kendi geleceklerini, hayatlarını ve Venezuela'nın geleceÄŸini, Küba ordusu tarafından kontrol edilen ve korunan bir adam için riske atıyorlar. EÄŸer Maduro'yu desteklemeyi seçerseniz artık güvenli bir sığınak veya kolay bir çıkış bulamayacaksınız. Her ÅŸeyi kaybedeceksiniz." iddialarında bulunmuÅŸtu.

VENEZUELA KRÄ°ZÄ°

Venezuela'da, çoÄŸunluÄŸu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin BaÅŸkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet baÅŸkanı" ilan etmiÅŸ ve baÅŸta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Åžili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı. Son olarak Avrupa Parlamentosu aynı yönde adım atmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, Ä°ran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiÅŸ, Maduro da geliÅŸmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik iliÅŸkileri kestiÄŸini ancak ticari iliÅŸkilerinin süreceÄŸini açıklamıştı.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, "Venezuela'ya asker göndermeyi seçeneklerden biri olarak göstermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.