Sosyal Medya

Güncel

Trump Venezuela ordusunu tehdit etti: Canınızı tehlikeye atıyorsunuz

ABD Başkanı Donald Trump, Florida eyaletinde yaşayan Venezuelalı Amerikalılarla bir araya geldi.



Burada yaptığı konuÅŸmada Trump, ağırlıklı olarak Nicolas Maduro'nun meÅŸru lider olmadığı ve kendini geçici devlet baÅŸkanı ilan eden Juan Guaido'nun meÅŸru devlet baÅŸkanı olduÄŸu ÅŸeklindeki Amerikan tezlerini yineledi.
"Juan Guaido'nun ve Venezuela halkının yanındayız. Artık sadece Venezuela'da deÄŸil, Nikaragua ve Küba'da da sosyalizmin ve komünizmin sayılı günleri kaldı." ifadelerini kullanan Trump, konuÅŸmasında birçok kez "ABD'nin asla komünist bir ülke haline gelmeyeceÄŸini" söyledi.
 
"HAYATLARINI RÄ°SKE ATIYORLAR"
Åžu ana kadar Maduro'nun yanında duran Venezuela ordusuna iliÅŸkin ilk kez keskin ifadeler kullanan Trump, "üstü kapalı" bir biçimde ordunun üst kademesini tehdit etti.
Trump, şu ifadeleri kullandı:
"Kendi geleceklerini, hayatlarını ve Venezuela'nın geleceÄŸini, Küba ordusu tarafından kontrol edilen ve korunan bir adam için riske atıyorlar. EÄŸer Maduro'yu desteklemeyi seçerseniz artık güvenli bir sığınak veya kolay bir çıkış bulamayacaksınız. Her ÅŸeyi kaybedeceksiniz."
Venezuela için barışçıl bir güç devri istedikleri deÄŸerlendirmesinde bulunan Trump, bununla birlikte tüm seçeneklerin masada olduÄŸunu ifade etti.
 
"VENEZUELA'DA SOSYALÄ°ZM ÖLÜYOR"
KonuÅŸmasında diÄŸer Latin Amerika ülkelerine de deÄŸinen ve bu ülkelerde de Venezuela'nın yaÅŸadığına benzer süreçler yaÅŸanabileceÄŸini ima eden Trump, "Venezuela'da ve batı yarımküre boyunca sosyalizm ölüyor, özgürlük, refah ve demokrasi yeniden doÄŸuyor." dedi.
Trump ayrıca Venezuela dışında Nikaragua ve Küba'da da "özgürlük ve demokrasi yolunun güçlendiÄŸi" yorumunu yaptı.
ABD'nin gönderdiÄŸi insani yardımların Venezuela'ya giriÅŸine izin vermeyen Maduro yönetimini sert sözlerle eleÅŸtiren Trump, ülkedeki yoksulluktan Maduro'yu sorumlu tuttu.
 
MADURO'DAN NAZÄ° BENZETMESÄ°
Venezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro'dan Trump'a yanıt gecikmedi. BaÅŸkent Caracas'ta düzenlenen bir toplantıda Venezuela ve sosyalizmi hedef alan Trump'a cevap veren Maduro, ABD BaÅŸkanı'nın, "Sosyalizm, Venezuela'yı tamamen harabeye çevirdi" ÅŸeklindeki sözlerini hatırlataarak ÅŸunları söyledi: "Trump Miami'de, sosyalizmimizi sorgulayan eski bir söylemle ideolojileri yasaklamak ve Beyaz Saray'ın ırkçı düÅŸüncesini zorla kabul ettirmek için neredeyse Nazi tarzında bir konuÅŸma yaptı."
Muhalefeti desteklemesi için orduyu tehdit eden Trump'a tepki gösteren Maduro, "Silahlı kuvvetlerin komutanı kim, Miami'den Donald Trump mı? Ülkenin (Venezuela) sahibi olduklarını sanıyorlar." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
"VENEZUELA'DA SEVDİĞİ ŞEY NEDİR?"
ABD BaÅŸkanı'nın Venezuela'yla ilgili hedefini de sorgulayan Maduro, "Trump'ın Venezuela'da sevdiÄŸi ÅŸey nedir? Petrol, koltan, elmas? En kötüsü ise kukla olarak hizmet eden Venezuelalılar. Ä°nsani yardım bir ÅŸov. Bizim 30 milyar dolarımızı çalıp 20 milyon dolarlık çürümüÅŸ gıda teklif ediyorlar." deÄŸerlendirmesini yaptı.
Maduro, Rusya'nın 300 ton yardım göndereceÄŸini ayrıca BM üzerinden destek teklifinde bulunan ülkeler de olduÄŸunu sözlerine ekledi.
 
"Ä°NSANÄ° YARDIM KAOSU"
Tarihinin en ciddi siyasi ve ekonomik buhranını yaÅŸayan Venezuela'da "insani kriz ve yardım" tartışmaları, ABD destekli muhalefet ile hükümet arasındaki gerginliÄŸin en önemli noktalarından birini oluÅŸturuyor.
Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro, yardım tartışmalarının, "ABD'nin iÅŸgal stratejisinin bir parçası" olduÄŸunu ve "bu ÅŸova izin vermeyeceÄŸini" söylüyor.
Muhalefet ise 300 bin kiÅŸinin acil yardıma ihtiyacı olduÄŸunu, 2 milyon kiÅŸinin de saÄŸlık riskiyle karşı karşıya bulunduÄŸunu savunarak ülkeye yardım girmesi gerektiÄŸini öne sürüyor.
 
Baskılara raÄŸmen Maduro'ya sadık kalmayı sürdüren ordu sınırı kapatırken, muhalefetin Kolombiya'nın Venezuela sınırındaki Cucuta kasabasında bekletilen paketleri, 23 Åžubat'ta ülkeye nasıl sokacağı belirsizliÄŸini koruyor.
600 bin kiÅŸinin gönüllü olduÄŸu "yardım" giriÅŸinin engellenmesinin, ABD tarafından olası bir müdahale için kullanılabileceÄŸi iddia ediliyor.
 
VENEZUELA KRÄ°ZÄ°
Venezuela'da, çoÄŸunluÄŸu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin BaÅŸkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet baÅŸkanı" ilan etmiÅŸ ve baÅŸta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Åžili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı. Son olarak Avrupa Parlamentosu aynı yönde adım atmıştı.
Meksika, Türkiye, Rusya, Ä°ran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiÅŸ, Maduro da geliÅŸmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik iliÅŸkileri kestiÄŸini ancak ticari iliÅŸkilerinin süreceÄŸini açıklamıştı.
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, "Venezuela'ya asker göndermeyi seçeneklerden biri olarak göstermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.