Sosyal Medya

D. Mehmet Doğan- Hüseyin Avni Ulaş'ı hatırlamak

D. Mehmet DoÄŸan- Karar



Bu ismin hâfızalarımızda hâlâ bir yeri var mı acaba? 
EÄŸer varsa, insanımızın ve ülkemizin geleceÄŸinden ümitvar olabiliriz. Fakat öyle zannediyorum ki, bilmesi ve hatırlaması gerekenler bile bugün Hüseyin Avni’yi bilmemektedir veya bilenler de unutmuÅŸ olmalıdır.
 
Onu son defa 28 Åžubat’ın karanlık günlerinde hatırladık. Küçüksu tepelerindeki kabristanına gittik. Etrafımız sivil polislerle çevrili. Bir çekim ekibi vardı, meÄŸer onlar da emniyetin adamı imiÅŸ. Ä°lk Meclis’in yiÄŸit hatibinin hatırlanması gereken günlerdi. 28 Åžubat geride kalsa da ülkemizin derdi ile dertlenen her ferdimizin Hüseyin Avni’yi bilmesi ve hatırlaması lâzım.
 
***
 
Onu hak ve hürriyetler konusunda hassasiyeti olan herkesin bilmesi ve hatırlaması lâzım.
 
TBMM üyelerinin, milletvekillerinin mutlaka bilmesi ve hatırlaması lâzım. 
Bütün bunlardan ümitvar deÄŸilim ama, hiç olmazsa, hemÅŸehrilerinin onu bilmesi ve hatırlaması lâzım…
 
Benim bildiÄŸim, Erzurum’un yetiÅŸtirdiÄŸi büyük birkaç ÅŸahsiyetten biridir Hüseyin Avni UlaÅŸ.
 
71 Sene evvel, 22 Åžubat 1948’de vefat etti. Hiçbir zaman eÄŸilip bükülmedi. DoÄŸrusunu doÄŸru bildi, istikametini her ÅŸartta muhafaza etti.
 
O “Ä°stikametiniz sizi yaÅŸatacaktır” demiÅŸti.Bugün hak ve hürriyetler konusunda ÅŸikayetlerimiz varsa, Hüseyin Avni gibi ÅŸahsiyetlerin kıtlığındandır, olanların da unutulmasındandır.
 
Kendisine sıhhatine dikkat etmesini söyleyenlere, ilerisi için ihtiyat olarak biraz para sahibi olmasını tavsiye edenlere cevabını Nureddin Topçu aktarıyor:
 
“Ben ne sıhhatimi ne servetimi, hatta ne de hayatımı muhafazaya mecbur deÄŸilim. Hilkatin her türlü takdiri dışına bir an bile çıkmaya muktedir olmadığımı bilirim. Ben yalnız faziletimi muhafazaya mecburum.”
Temel hak ve hürriyetler konusunda yayaysak, “sınırlar askerle deÄŸil, adaletle korunur” diyen Hüseyin Avni’yi hafızalarımızdan sildiÄŸimiz içindir.
 
EÄŸer TBMM millet hakimiyetinin tecelli merkezi olamıyorsa, Hüseyin Avni gibi gerçek bir milletvekilini unuttuÄŸu içindir. Bu ülkede, milletvekilleri gereken itibarı görmüyorsa, içlerinde Hüseyin Avni olmak ruhunun eksikliÄŸindendir.
 
***
 
Kimdir Hüseyin Avni? Türkiye’de millet hakimiyeti, hukuk devleti mücadelesinin gerçek bayraktarı olan ÅŸahsiyettir. Hürriyetsiz cumhuriyet olmayacağını/olamayacağını söyleyen kiÅŸidir. EÄŸer, milletin seçtiÄŸi bir temsilciye bir kol kalkarsa, bu kolun paÅŸa üniformalı da olsa kırılması gerektiÄŸini söyleyen kahramandır. Ali Åžükrü Bey’in hunharca katli üzerine söylenen bu söz dahi yeter Hüseyin Avni Bey’in hatırlanması için.
 
Ä°ÅŸte Hüseyin Avni, TBMM’de Lozan görüÅŸmelerinde konuÅŸuyor, yıl 1923:
“Efendiler, karşımızda yegâne düÅŸmanımız Ä°ngilizdir. Bugün de yarın da öbür gün de Ä°ngiliz dostluÄŸuna inananlar aldanırlar. Memlekete bilmeyerek hıyanet ederler. Ä°ngilizler bu millete ebediyen dost olmaz… Ben PaÅŸa hazretlerinden âciz bir asker olarak, bir mülazim (teÄŸmen) olarak soruyorum. Buyurdular ki, Musul bugün için ihraç edilmiÅŸtir (dışarıda bırakılmıştır)... Cemiyet-i Akvam kelimesini iÅŸitir iÅŸitmez hayret ettim. Efendim Cemiyet-i Akvam Ä°ngiliz ÅŸûrasından baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Cihanı aldatmak için sahte meÅŸruiyetlere müÅŸabih (benzer) olan ÅŸu makamı tanıyalım. EÄŸer aczimiz varsa resmen veririz. Kendi kendimizi aldatmayız efendiler. Musul bir sene hali intizarda (beklemede) bulunacak. Bu ne demektir efendiler? Bu milletle istihzadır (alaydır). Ä°ngilizlerden Mısır’ı aldınız, Kıbrıs’ı aldınız mı efendiler? Musul’u bugün sana vermeyen ne için yarın versin? Gayesi orada bir Kürt hükümeti teÅŸkil edip, senin memleketini parçalayıp neticede bir Ermenistan teÅŸkil etmek deÄŸil midir...”
 
Bu konuÅŸmada Ä°ngiliz’in yerine ABD, Cemiyet-i Akvam’ın yerine BirleÅŸmiÅŸ Milletler koyarsanız bir ÅŸeyin deÄŸiÅŸmediÄŸini görürsünüz. Bir de “Ermenistan”ın yanına “Ä°srail” eklenirse bugünü okumak daha da kolaylaşır!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.