Sosyal Medya

Kürsü

Abdurrahman Dilipak: 'Kutsal devlet' anlayışı insanları din adına köleleştirmeye yönelten bir anlayıştır

Abdurrahman Dilipak- Yeni Akit



Seçim takvimi için geri sayım devam ediyor. Partiler adayları belirleyip, sahaya çıkmaya hazırlanıyor ama halkta seçim konusunda henüz bir heyecan yok.
 
Siyasi partiler aday listelerini 19 Åžubat’ta seçim kurullarına verecek. Geçici aday listeleri 22 Åžubat’ta, kesin aday listeleri 3 Mart’ta ilan edilecek. Seçim propagandası ve yasakları 21 Mart’ta baÅŸlayacak. Seçim propagandası 30 Mart saat 18.00’de sona erecek.
 
Aslında seçimin baÅŸlangıç tarihi 1 Ocak’tı. Seçime katılacak partiler 2 Ocak’ta ilan edildi. 4 Ocak’ta seçmen listeleri asıldı.
 
10 Åžubat 2019 Pazar günü ön seçim-aday yoklaması yapılacak deniyordu ama, hemen hemen tüm partiler adayları merkez yoklaması ile belirlediler. 18-19 Åžubat 2019 günlerinde belediye baÅŸkanı, belediye ve il genel meclisi üyesi adaylarına iliÅŸkin listeler YSK’ya teslim edilmiÅŸ olacak. Bağımsız olarak adaylıklarını koyacak kiÅŸilerin adaylık için saat 17.00’ye kadar baÅŸvuruları için son günü. 21 Åžubat siyasi partilerin aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamak için son gün. 22 Åžubat saat 08.00’de bağımsız adaylar dahil geçici aday listeleri ilçe seçim kurulları, büyükÅŸehir belediye baÅŸkan adayları ise il seçim kurulları tarafından mahallinde ilan edilecek ve itiraz süresi baÅŸlayacak. 28 Åžubat’ta seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımına baÅŸlanacak.
 
Ve mart ayı.
 
1 Mart’ta seçim kurullarınca yapılan inceleme veya itiraz üzerine kesin olarak verilen kararlar sonucunda ya da istifa nedeniyle siyasi partilerin aday listelerinde eksiklik meydana gelmesi halinde, bu durum ilçe veya il seçim kurullarınca siyasi partilere bildirilecek. 2 Mart aday listelerindeki eksikliklerin tamamlanarak seçim kurullarına bildirilmeleri için son gün. Ve 3 Mart’ta kesin aday listeleri ilan edilecek. Seçim kurullarınca birleÅŸik oy pusulalarının basımı ve dağıtımına baÅŸlanacak.
 
Son on gün! 21 Mart’ta seçim propagandası ve yasakları baÅŸlıyor.
 
Bu arada 24 Mart Pazar günü seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.
 
29 Mart seçim malzeme torbaları sandık kurulu baÅŸkanlarına teslim edilecek. 30 Mart Seçim propagandasının sonu. 31 Mart! Dananın kuyruÄŸu o gün kopacak. Oy verme günü!. Seçim yasakları, YSK daha önce yasakları kaldırmaz ise saat 24.00’te sona erecek.
 
Ä°nÅŸallah kazasız-belasız seçim gününe ulaşırız ve seçim sırasında ve sonrasında olumsuz bir durumla karşılaÅŸmayız.
 
O gün, seçim öncesi, sırası ve sonrası, sonuç ne olursa olsun, 5 vakit namaza ben “Allahu ekber” diye baÅŸlayacağım. “Elhamdülillahi Rabbil alemiyn” diye devam edeceÄŸim. Sonuç benim için ÅŸimdiden belli. Tencere yuvarlanacak, kapağını bulacak. O gün aslında bir son deÄŸil, yeni bir baÅŸlangıç olacak benim için. Ä°mtihanımın ÅŸekli belli olacak. Yoksa “O” beni yaratan, her halukârda, beni sabredenlerden, ÅŸükredenlerden, haksızlıklara, zulme ve sömürüye karşı direnenlerden bulacak. Zira ben “Ve bil gaderi hayrihi ve ÅŸerrihi minAllahu teala” diyenlerdenim.
 
Yunus misali “Ne varlığa sevinirim, ne yokluÄŸa yerinirim”. Her zaman Havf ile Reca arasında bir yerde duracağım ve tabii umud’um korku’ma baskın olacak. Merhametim öfkeme galib olacağı gibi.
 
O gün herkes süreci unutup sonuç üzerine ahkam kesecek. Aslında o sonucu hazırlayan sürecin sorgulanması gerek. “Esbab” bizim sorumluluk alanımızdır. Sonuç ise takdir. Ama insanlar genellikle sonuca, baÅŸarıya odaklı. BaÅŸarı eÄŸer hukuki bir meÅŸruiyetle temellenmemiÅŸse zulüm içerir. Adalet olmayan barışın zulüm olduÄŸu gibi. O “Pax Roma”dır. Ä°lahi rızaya dayanmaz.
 
Göreceksiniz, bütün partilerde aynı ÅŸey yaÅŸanacak! Kaybedenler “öteki”ni suçlayacak. Kazananlar, baÅŸarıyı kendi çabalarının sonucu olarak göstermeye çalışacaklardır. “Ben yapmasaydım, o iÅŸ böyle olmazdı” gibi keramet izhar edecekler. Mutlak anlamda, bir sonucu tek bir sebebe baÄŸlayarak, olmuÅŸ-bitmiÅŸ bir ÅŸeyde “Åžöyle olmasaydı, böyle olurdu-olmazdı” demek Åžeytandandır! O zaman onlara sormak gerek: “Babam kız olsaydı, ben kim olurdum”!
 
Mesela, bana göre, kazandıkları halde, daha yüksek bir baÅŸarı mümkünken, küçük bir farkla kazanan baÅŸarısız olabilir. Ama kaybettiÄŸi halde, oyunu artıran biri aslında baÅŸarılı olabilir. Ama bu o kadar dikkate alınmayacak.
 
Oy kullandık bitti mi? Bir de bu var. Kazanan eÄŸer haksızlık yaparsa susacak mıyız? Kaybeden küsüp evine mi gidecek. Kazanan ya da kaybedenin ve bizim yapacağımız tek ÅŸey var ve bu sadece seçim günü ile sınırlı deÄŸil. Biliyorsunuz haksızlıklar karşısında susanlar dilsiz ÅŸeytanlardır. Zalimlere yardım ederseniz ateÅŸ size de dokunur. Her zaman ÅŸunu yapmamız gerek: Haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, mazlumdan yana, zalime karşı olacağız. Zalim babamız da olsa, mazlum düÅŸmanımız da olsa. Bir kavme, topluluÄŸa olan düÅŸmanlığımız bile bizi onlar hakkında haksızlığa sevk etmeyecek. Ä°ÅŸi ehline vereceÄŸiz. Ehliyet ve liyakat, bırakın partiyi, tarikatı, mezhebi, imandan önce gelecek istihdam konusunda. Torpil, rüÅŸvet, iltimas yok. Ä°stiÅŸare ve ÅŸûra ile karar vereceÄŸiz.
 
Bakın, siyaset velayet deÄŸil, vekalet müessesesidir. Halktan almadığı bir yetkiyi halka dayatanlar, “Ä°lah”lık ve “Rablik” taslamış olurlar. Devlet bir zulüm aracı olur ve put’laşır! La yüs’el bir “Tek adam” rejimi kutsallık atfedilen bir kırallık rejimine dönüÅŸür! O kiÅŸi, adına baÄŸlılık yemini edilen, sözü kanun olur, insanların o kiÅŸinin koyduÄŸu kuralları deÄŸiÅŸtirmeyi teklif dahi edemediÄŸi bir “Tanrı kıral” olur! Bugün dünyanın birçok yerinde diktatörlükle yönetilen rejimlerde benzer uygulamalar vardır.
 
“Kutsal devlet” anlayışı insanları din adına köleleÅŸtirmeye yönelten bir anlayıştır. O zaman o devlet “dua ile istenen bela”ya dönüÅŸür.
 
Ä°nanmış bir insan, 3-5 yılda bir kurulan sandıklarda oy/rey kullanmaz sadece, her gün bir tercihte bulunur. Hak ile batıl, iyi ile kötü, güzel ve çirkin, doÄŸru ve yanlış.
 
Rabbim bize Hakkı Hak, batılı batıl göster ve Hak’da toplanmayı nasib et. Bizi nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uÄŸrayanların deÄŸil. Bizi içimizdeki beyinsizlerin iÅŸledikleri yüzünden helak etme Allahım. Ve bizim ellerimizle zalimleri cezalandır, mazlumlara yardım et. Bizi rızanın tecellisinin vesilesi kıl. Selâm ve dua ile..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.