Sosyal Medya

Güncel

Bugün benzine 30 kuruş, motorine ise 10 kuruşluk zam gelecek olması vatandaşı kızdırdı

Üreticinin ve vatandaşın en büyük ve de mecburi gideri enerji kalemleri gün gün katlanıyor. Bugün gelmesi beklenen benzine 30 kuruş, motorine ise 10 kuruşluk zammın da eşel mobil kapsamına alınması için yoğun talep var.



Vergi oranları yüzde 60’lara dayandı
Türkiye’de ortalama litre fiyatı 6 TL olan benzinin 0,91 TL’SÄ° KDV, 2,37 TL’si ÖTV. Yani 6 TL’lik benzinin 3,26 TL’si, yani yaklaşık yüzde 56’sı vergilerden oluÅŸuyor. Motorindeki vergi oranı ise yüzde 48,8 seviyesinde bulunuyor.
 
“EÅŸel mobil istiyoruz”
Enerji Petrol Gaz Ä°kmal Ä°stasyonları Ä°ÅŸveren Sendikası (EPGÄ°S) BaÅŸkanı Fesih AktaÅŸ, “Bugünden itibaren benzinde oluÅŸan 27-30 kuruÅŸ, motorinde ise 10 kuruÅŸluk zamların önüne geçmek için eÅŸel mobil sisteminin bir an önce tekrar devreye alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Ortaktan tanzim çaÄŸrısı: Ucuz benzini, mazotu özledik
Cumhur Ä°ttifakı’nın ortaklarından MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, hükümete bir öneride bulundu. Enginyurt, “Hazır tanzim satış iÅŸine el atmış iken, bir de akaryakıt tanzim satış istasyonları da kursak diyorum. Ne güzel olur; ucuz mazot, ucuz benzini çok özledik” dedi.
 
Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz
Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Venezuela, dünyada benzinin en ucuz olduÄŸu ülke. DiÄŸer petrol zengini ülkeler Suudi Arabistan, Ä°ran ve Türmenistan da ucuzlukta Venezuela’yı takip ediyor. Dünyada benzinin en pahalı olduÄŸu ülke 2,07 dolar seviyesi ile Ä°zlanda. Ä°zlanda’yı, Norveç, Monaco ve Hong Kong takip ediyor.
 
Ancak bu ülkeler dünyada kiÅŸi başına gelirin de en yüksek olduÄŸu ülkeler. KiÅŸi başına milli gelir Ä°zlanda’da 60.000, Norveç’te 70.000, Hong Kong’da 45.000 dolar seviyelerinde. Türkiye’de ise bu rakam 10.000 dolar civarında. Bu nedenle kiÅŸi başına düÅŸen milli gelir göz önüne alındığında dünyanın en pahalı benzini Türkiye’de satılıyor.
 
ENERJÄ° Petrol Gaz Ä°kmal Ä°stasyonları Ä°ÅŸveren Sendikası (EPGÄ°S) BaÅŸkanı Fesih AktaÅŸ, petrol fiyatlarının dünyada artış trendine girdiÄŸini belirterek, “Bunun sonucunda Türkiye’de akaryakıtta oluÅŸan zam ihtiyacının ÖTV’den karşılanması enflasyonla mücadeleye olumlu katkı yapacaktır. Bugünden itibaren benzinde oluÅŸan 27-30 kuruÅŸ, motorinde ise 10 kuruÅŸluk zamların önüne geçmek için eÅŸel mobil sisteminin bir an önce tekrar devreye alınması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.  AktaÅŸ, konuya iliÅŸkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin iÅŸlenmiÅŸ akaryakıt ürünlerinde temel aldığı Akdeniz piyasasındaki fiyat artışının ülkemizde de zam baskısına neden olduÄŸunu vurguladı.
 
AktaÅŸ, bazı dağıtıcılar ile istasyonların ürünü pahalıya aldığını, ancak tavsiye edilen fiyatlardan satmaya devam ettiÄŸini ifade ederek, ÅŸunları kaydetti: “Bu durum, zaten artan maliyetler altında boÄŸulan istasyonları iyice zor duruma düÅŸürmektedir. Türkiye, benzeri bir durumla geçen nisan ayında da karşılaÅŸtı. O dönemde ekonomi yönetimi sosyal devlet anlayışıyla hareket ederek, halkı enflasyona ezdirmemek adına eÅŸel mobil sistemini devreye aldı ve ihtiyaç duyulan zamlar ÖTV’den karşılandı. Petrol fiyatları ÅŸu anda dünyada artış trendine girdi. Bunun sonucunda Türkiye’de akaryakıtta oluÅŸan zam ihtiyacının ÖTV’den karşılanması enflasyonla mücadeleye olumlu katkı yapacaktır. Pazartesiden itibaren benzinde oluÅŸan 27-30 kuruÅŸ, motorinde ise 10 kuruÅŸluk zamların önüne geçmek için eÅŸel mobil sistemi bir an önce tekrar devreye alınmalı. Akaryakıtta zamların ÖTV’den karşılanmasını öngören eÅŸel mobil sistemiyle ilgili Mayıs 2018 tarihli Bakanlar Kurulu kararının son tarihi belirsiz olduÄŸundan yeni bir karar gerekmeden bu sistemin yeniden uygulamaya alınabileceÄŸine inanıyoruz.” Mayıs 2018’de baÅŸlayan akaryakıtta eÅŸel mobil uygulaması, Ocak 2019’a kadar devam etmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.