Güncel
Rasim Özdenören / Batı ikiyüzlü de demektir
Rasim Özdenören - Yeni Şafak
Batılı ülkeler çifte standardı sadece kendi dışında kalan insanlar ve ülkeler için deÄŸil, aynı zamanda kendi ülkelerinin vatandaÅŸları için de uygular. Söz gelimi ABD’de kardeÅŸlik ilkesi sadece beyazlar için geçerlidir. Derinizin rengi siyahsa, kardeÅŸlik ilkesinden yararlanıp yararlanamayacağınız, beyaz adamın çıkarları doÄŸrultusunda karara baÄŸlanır. EÄŸer derinizin rengi kızıl ise, size genocide (soykırım) uygulamada beis yoktur. Bir Avrupalı için, Afrikalı insanlar sadece sömürülmeye ve köleleÅŸtirilmeye müstahaktır. Bu gün insanların Afrika’da çekmekte olduÄŸu sıkıntının kökeni arandığında acaba hangi baskın faktörü buluruz karşımızda?
Ä°nsan hakları söz konusu olduÄŸunda bu defa da, kimin “insan” sayılacağı sorusu çıkar ortaya ve insanlar derisinin rengine, cinsiyetine, ırkına göre sınıflandırılarak insan yerine konulup konulmayacağı belirlenir. Kimileri bu kanaatimizi paylaÅŸmakta zorlansa da fiilî durum böyledir. Üzgünüm...
FaÅŸizm’in ve Nazizm’in tarihin karanlık sayfalarına gömüldüÄŸünü sananlar Avrupa ülkelerinde son yıllar boyunca yaÅŸanan ırkçı faaliyetleri hafızalarında güncelleyebilir.
Polisin ÅŸiddet uygulamasını baÅŸka ülkelerde caiz görmeyenler, ÅŸiddetin daniskası Paris’te veya Londra’da uygulandığında sessiz kalma bir yana meÅŸru da sayarlar.
BatılılaÅŸma arzusunda olanlar (bu arzuyu paranoya haline getirenler) belki bu kez: biz Batı’nın “gerçek” demokrasisini, onun yasalarında yer almış olan insan haklarını, bilimsel zihniyetini talep ediyoruz ve BatılılaÅŸma arzusunun temelinde bu vakıalar yer alıyor, onun ikiyüzlülüÄŸü bizi ilgilendirmez diyebilirler...
Biz de diyoruz ki, Batı kültürünün bir cüzünü ötekinden ayırmaya kalkışmak eÅŸyanın tabiatına aykırıdır. Bu kültür, ikiyüzlülüÄŸü ile ÅŸahsiyetini bulmuÅŸtur. Batı’nın hümanizma anlayışını onun rasyonalizminden, rasyonalizmini pozitivizminden, demokrasisinden, demokrasisini insan hakları konusundaki tutumundan, bunların tümünü secular (dünyevî) ahlâkından, o ahlâkı da onun bilim telakkisinden ayırmak imkân dâhilinde deÄŸildir.
Bütün bunlar ikiyüzlü düÅŸünme kalıplarının ürünü olduÄŸu gibi, ancak ikiyüzlü sonuçlar doÄŸurabilecek bir özellik taşır. Ve benimsenmek isteniyorsa Batı uygarlığı sözünü ettiÄŸimiz ikiyüzlülüÄŸüyle anlamlıdır ve bu sonucuyla (ve bütün sonuçlarıyla) birlikte benimsenebilir. Onun ilmini alalım ahlâkı kendisine kalsın söylemini yüceltmeye kalkışanlar, karşılaÅŸtıkları çeliÅŸkiyle yüzleÅŸmelidir. Onun bilimi ve tüm entelektüel ve uygulamalı birikimi de, unutulmasın ki bu ahlakın ürünüdür.
Henüz yorum yapılmamış.