Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Ä°stanbul'un manevi fatihi: AkÅŸemseddin

Anadolu'nun İslamlaşmasında büyük rolü olan alim, usta hekim, büyük bir veli ve çok yönlü bir bilim insanı olan Akşemseddin,aynı zamanda yazdığı tıp kitabında mikrobu ilk tanımlayan kişiydi. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un kapısında kendisini karşılayan ahaliye, "O benim hocamdır. Şehrin manevi fatihidir" dediği Osmanlı döneminin önemli din alimlerinden Akşemseddin'in vefatının 560. yılında rahmetle anıyoruz.



Bugün Suriye sınırları içinde yer alan Åžam'da 1390'da doÄŸan ve asıl ismi Muhammed Åžemseddin bin Hamza olan AkÅŸemseddin, küçük yaÅŸta Kur'an-ı Kerim'i hıfzetti.
 
Yedi yaşında ailesiyle Anadolu'ya gelip Samsun'un Kavak ilçesine yerleÅŸen AkÅŸemseddin, babası alim Åžeyh Åžerafettin Hamza'nın vefatının ardından ÅŸer'i ilimler ile tıp eÄŸitimi aldı.
 
Kısa sürede Osmancık Medresesi'nde müderris olan AkÅŸemseddin, tasavvuf yolunda yükselmek için Ä°ran, Åžam ve BaÄŸdat'ı dolaÅŸtıktan sonra kendisini bilenlerin tavsiyesi üzerine zamanın büyük velisi Hacı Bayram Hazretlerine gitmeye karar verdi.
 
Hacı Bayram Veli'nin yanında kaldığı süre içinde tasavvufun inceliklerini öÄŸrenen AkÅŸemseddin, icazetini aldıktan sonra Beypazarı'na yerleÅŸti. Bir süre burada kalan AkÅŸemseddin, daha sonra Göynük'e gitti.



Göynük'te yaÅŸadığı dönemde Fatih Sultan Mehmet'in fetih hazırlıkları yaptığı haberi üzerine Edirne'ye giden AkÅŸemseddin, Ä°stanbul'un fethine katılarak padiÅŸahın yanında bulundu.
 
Fatih Sultan Mehmet'in "O benim hocamdır. Åžehrin manevi fatihidir" dediÄŸi, fetihten sonra Ayasofya'da kılınan cuma namazında ilk hutbeyi okuyan AkÅŸemseddin, Ä°stanbul'da bulunan Eyyüp Sultan'ın kabrini de bulduktan sonra PadiÅŸah'ın tüm ısrarlarına raÄŸmen Göynük'e döndü ve 1459'da burada vefat etti.
 
Ä°stanbul'un manevi fatihi, büyük bir alim, usta bir hekim, büyük bir veli ve çok yönlü bir bilim insanı olarak bilinen AkÅŸemseddin, aynı zamanda yazdığı tıp kitabında mikrobu ilk tanımlayan kiÅŸidir.
 
ESERLERÄ°
 
AkÅŸemseddin'in Risalet-ün Nuriyye, Risale-i Zikrullah, Risale-i Åžerh-i Ahval-i Hacı Bayram-ı Veli, Def'ü Metain, Makamat-ı Evliya (Velilerin Makamları), Maddetü'l Hayat (Hayat Maddesi), Nasihatname-i AkÅŸemseddin (AkÅŸemseddin Nasihatnamesi), Kitabu't-Tıp (Tıp Kitabı) ve Hall-i MüÅŸkilat (Güçlüklerin Halli) isimli eserleri bulunuyor.

"ANADOLU'NUN Ä°SLAMLAÅžTIRILMASINDA ROLÜ VAR"
 
Göynük Belediye BaÅŸkanı ve AkÅŸemseddin Hazretleri Vakfı BaÅŸkanı Kemal Kazan, 16 Åžubat 1459 yılında Göynük'te vefat eden AkÅŸemseddin'i anmak için vakıf olarak her yıl mevlit okuttuklarını aktararak, "Her yıl 16 Åžubat'ta anısına okutuyoruz bu mevlidi. Aynı zamanda mayıs ayında da AkÅŸemseddin Hazretlerini anmak adına da bir anma etkinliÄŸi düzenliyoruz. Bu etkinliÄŸi yaklaşık 35 yıldır devam ettiriyoruz." dedi.
 
AkÅŸemseddin Hazretlerinin Ä°stanbul'un manevi fatihi olduÄŸuna ve Fatih Sultan Mehmet'in hocalarından biri olduÄŸuna deÄŸinen Kazan, "AkÅŸemseddin Hazretlerinin fetihte çok büyük rolü var. Sadece Ä°stanbul'un fethinde deÄŸil Anadolu'nun Ä°slamlaÅŸtırılmasında da AkÅŸemseddin Hazretlerinin çok büyük rolü bulunmakta. Aynı zamanda tıp alimi. Mikrobu ilk bulan bilim adamı. Biz kendisiyle gurur duyuyoruz." ifadesini kullandı.
 
"ORDUNUN SIKINTILI DÖNEMLERÄ°NDE VAZÄ°FE YAPTI"
 
Bolu Abant Ä°zzet Baysal Üniversitesi (BAÄ°BÜ) AkÅŸemseddin Ä°slami Ä°limler AraÅŸtırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Åžaban Karasakal da AkÅŸemseddin'in 15. yüzyıl ilim ve irfan geleneÄŸinin temsilcilerinden, önemli alimlerinden birisi olduÄŸunu kaydetti.
 
Karasakal, 25'li yaÅŸlarından itibaren gönül terbiyesi yolunda arayış içerisine giren AkÅŸemsedin'in bu sebeple Ä°ran, Åžam,ve BaÄŸdat'a yaptığı yolculuklardan sonra bir rüya üzerine Ankara'ya dönüp Hacı Bayram Veli'ye intisap ettiÄŸini anlatarak, hala Hacı Bayram Veli Caminin bodrum katında onun eÄŸitimini aldığı hücrelerin bulunduÄŸunu dile getirdi.
 
AkÅŸemseddin'in, Fatih Sultan Mehmet ile çocukluÄŸu döneminde birkaç kez görüÅŸtüÄŸünü padiÅŸah olduktan sonra da ilk kez Edirne'de gördüÄŸüne deÄŸinen Karasakal, "1453 yılında Edirne'den Ä°stanbul'a doÄŸru yürüyen fetih ordusuna AkÅŸemseddin ve tanınmış birçok mürÅŸit talebeleriyle birlikte katılmışlardır. Sıkıntılı dönemlerde, ordunun sıkıntılı dönemlerinde hem Fatih'in hem de ordunun Kuvve-i maneviyesini destekleyici söylemleriyle, dualarıyla, tavırlarıyla, davranışlarıyla hep göz doldurmuÅŸtur. Fatih'in ve ordunun yanında olamadığı dönemlerde de mektuplarıyla bu vazifeyi yapmıştır." ifadesini kullandı.



"O FATİH'İN BİZE EMANET ETTİĞİ HOCASIDIR"
 
AkÅŸemseddin Hazretlerinin türbesinin yanında bulunan Gazi Süleyman PaÅŸa Camisinin imamı Rıfat AlibaÅŸ ise bu türbenin camiden 120 yıl sonra yapıldığını belirterek, ÅŸunları kaydetti:
 
"Bu türbe, Fatih Sultan Mehmet Han'ın imarethanesidir. Hocası için yaptırmış olduÄŸu bir türbedir. Burada AkÅŸemseddin Hazretlerinin kabri vardır. Naaşı sandukadan 3-5 metre alttadır. Hemen yanı başında oÄŸulları Emrullah ve Sadullah var. Örtünün altında bulunan sanduka oÄŸlu Sadullah'ın yaptırmış olduÄŸu sandukadır. 500 yıllık bir tarihe sahiptir. Türbe içinde AkÅŸemseddin Hazretlerinin kendi kullandığı asa da bulunuyor. O, Fatih Sultan Mehmet Han'ın bize emanet ettiÄŸi hocasıdır."

Fikriyat

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.