Güncel
Türkiye’nin en pahalı yolu: Mart sonu açılıyor
Follow @dusuncemektebi2
Doğu Karadeniz’i Kafkasya’ya bağlayan Karadeniz Sahil Yolu’nun en önemli etabı olan ve yapımına yaklaşık 8 yıl önce başlanan, kendine özgü coğrafi ve toprak yapısı sebebiyle yaklaşık 2 milyar lira ile Karadeniz Bölgesi’nin en pahalı yatırım olan Ordu Çevre Yolu’nun birinci etabı Mart ayı sonu ya da Nisan ayı başında hizmete girecek.
1989 yılında Sovyetler BirliÄŸi’nin dağılmasının ardından Sarp Sınır Kapısı’nın açılmasıyla birlikte Karadeniz ve Kafkaslar’ın jeostratejik, siyasi, ekonomik ve sosyal yönden büyük önem kazanması Karadeniz Sahil Yolu’nun da önemini arttırdı. 1990’lı yıllarda baÅŸlayan, 2007 yılında bitirilen bir çalışma ile Karadeniz kıyılarına dolgu yapılarak sahil yolu transit yol haline getirildi.
Ancak 1994 yılında Ordu’da binlerce kiÅŸinin buluÅŸmasıyla gerçekleÅŸtirilen protesto yürüyüÅŸleri sonrası Ordu sahil yoluna dolgu yapılamadı. Bunun üzerine Ordu sahil yoluna dokunulmayarak çevre yolu yapılması kararı alındı. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Ordu BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Adayı M.Hilmi Güler’in çabalarıyla hazırlanan proje sonrası Ordu Çevre Yolu’nun temeli 26 Temmuz 2012 tarihinde atıldı.
HEYELAN SEBEBÄ°YLE 75 KM UZUNLUÄžUNDA FORE KAZIK ÇAKILDI
Bölgenin coÄŸrafi ve toprak yapısı sebebiyle zaman zaman heyelan sebebiyle duran inÅŸaat çalışmaları Türk mühendislerinin olaÄŸanüstü gayretiyle yıllarca sürdü. PerÅŸembe ilçesi Akçaova’dan baÅŸlayıp Boztepe’nin altından biri 3 bin 300 metrelik, diÄŸeri 2 bin metrelik toplam 5 bin 300 metrelik iki ayrı tünel açıldı. Tünel çıkışları viyadük ve kavÅŸaklarla geçilerek 21 kilometre olarak projelendirilen yolun 11 kilometrelik bölümünde çalışmalar tamamlanma aÅŸamasına geldi. Ancak Öceli Tüneli çıkışında 400 metrelik bölümde iki yıldır süren heyelan sebebiyle yolun açılışı gecikti. Heyelanın önlenmesi için yolun kenar bölümlerine toplum uzunluÄŸu 75 km olan 30-40 metre uzunluklarında yaklaşık bin adet fore kazık çakıldı.
Ä°NÅžAATI 8 YILDIR SÜRÜYOR
Halen heyelanın önlendiÄŸi bölümde asfalt alt yapı çalışmalarının devam ettiÄŸi yolun Mart sonu, Nisan ayı başında açılması bekleniyor. Ordu BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Engin TekintaÅŸ, Ordu Çevre Yolu’nda yaklaşık 8 yıldır devam eden uzun ve zorlu bir süreç yaÅŸandığını belirtti. TekintaÅŸ, “Gerçekten coÄŸrafyanın sıkıntısı dolayısı ile zaman zaman büyük problemler yaÅŸandı. Çevre yolunun birinci bölümü diye ifade ettiÄŸimiz ilk bölüm bitmek üzere. Åžuan Boztepe kavÅŸağında baÄŸlantılar kuruluyor. Hem Kumbaşı istikametinden ÅŸehre gelen trafiÄŸi yönlendirmek hem de aynı ÅŸekilde transit trafiÄŸi yönlendirebilmek adına orada kavÅŸaklar hazırlanıyor, son aÅŸamaya geldiÄŸini görüyoruz. Zaten halkımız da takip ediyor.
Öncelikle ÅŸuna seviniyoruz: Bu senenin yaz trafiÄŸini inÅŸallah ÅŸehir merkezinde yaÅŸamayacağız. Dolayısıyla bu çevre yolu hem ÅŸehri rahatlatmış olacak hem de mevcut transit trafiÄŸi yönlendirerek ağır trafiÄŸin buradan geçmemesi dolayısı ile can güvenliÄŸini de saÄŸlamış olacak” dedi.
11 KM'SÄ° 1 MÄ°LYAR LÄ°RAYI GEÇTÄ°
TekintaÅŸ, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Milletimiz sabretti, onlara gerçekten teÅŸekkür etmek lazım. Çevre yolu denilince ilk akla gelen ÅŸey, ÅŸehir merkezindeki insanların trafik yükünün azalıp rahat ettiÄŸi bir ortamdır. Bunu saÄŸlayabilmek için de çok uÄŸraşıldı ve gayret gösterildi. Ä°lk baÅŸlangıçta 630 milyon diye ifade edilebilen bir yatırımın daha ilk bölümünde neredeyse bir milyar lirayı aÅŸan bir rakama ulaşıldı. Bunun ikinci bölümü de devam edecek. Bu çerçevede bakıldığı zaman devletimizin, CumhurbaÅŸkanımızın gösterdiÄŸi Karadeniz’e özgü ihtimamı bizi de çok rahatlattı. Bundan sonraki süreçte biz güçlü desteÄŸimizi esirgememeliyiz. CumhurbaÅŸkanımız da zaten Karadeniz’in en özel yeri olan Ordu’ya desteÄŸini hiçbir zaman esirgemedi.”
MART SONU AÇILIYOR
Yolun yakın zamanda hizmete açılacağını kaydeden TekintaÅŸ, “Niyetimiz büyük ihtimalle Mart sonu itibariyle, Nisan ayı içerisinde mutlaka açılacak. Bu bittikten sonra iÅŸimiz tamamlanmıyor. Biz de otogarı o tarafa taşıyacağız, ÅŸehir merkezindeki otobüslerle ilgili, ÅŸehirlerarası trafikle ilgili yükün tamamını oraya almış olacağız. Minibüslerin depolama sahasını oraya çekmiÅŸ olacağız ve biz de merkezden biraz daha rahatlayacağız” açıklamasında bulundu.
KARADENÄ°Z BU YOLU BEKLÄ°YOR
Karayolları Genel MüdürlüÄŸünün tespitlerine göre, Ordu ÅŸehir içi yolunda günde ortalama 100 bin araç geçiÅŸ yaparken, bu rakam yaz aylarında 130 bini aşıyor. Bu özelliÄŸinden dolayı Karadeniz Sahil Yolu’nun en dar ve kritik noktası özelliÄŸini taşıyan ve büyük bir zaman kaybına sebep olan Ordu’nun merkezi ilçesi Altınordu’da ÅŸehir içi geçiÅŸinde 12 trafik ışığı bulunuyor. GörünüÅŸ itibariyle 10 dakikada geçilebilecek olan Ordu ÅŸehir içi geçiÅŸi, trafik ışıkları, trafik yoÄŸunluÄŸu sebebiyle 40 dakikada zor geçiliyor.
Henüz yorum yapılmamış.