Güncel
ABD, Türkiye'nin Uygur açıklamasını destekledi
ABD, Türkiye'nin Uygur Türklerine ilişkin yaptığı açıklamayı desteklediklerini duyurdu
ABD'nin Ankara BüyükelçiliÄŸi, Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığının Uygur Türklerine iliÅŸkin açıklamasına destek verdi.
BüyükelçiliÄŸin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "ABD, Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığının deÄŸerlendirmesine katılıyor." sözleri yer alırken, Türkiye'nin konuya iliÅŸkin açıklamasındaki "Keyfi tutuklamalara maruz kalan bir milyondan fazla Uygur Türkü'nün toplama kamplarında ve hapishanelerde iÅŸkence ve siyasi beyin yıkamaya maruz bırakıldıkları artık bir sır deÄŸildir." ifadelerine yer verildi.
- Türkiye'nin tepkisi
DışiÅŸleri Bakanlığı, Çin makamlarının Uygur Türklerine yönelik sistematik asimilasyon politikasının insanlık adına büyük bir utanç kaynağı olduÄŸunu belirtmiÅŸti. Çin makamlarını, toplama kamplarını kapatmaya davet eden Bakanlık, "Türk kamuoyunun ağır insan hakları ihlalleri konusundaki tepkisinin Çin makamlarınca dikkate alınmasını bekliyoruz." ifadesini kullanmıştı.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de "Uygur Türklerine dönük keyfi tutuklamalar, bir milyondan fazla Uygur Türkü'nün toplama kamplarında ve hapishanelerde alıkonulması gibi eylemlerin hiçbir ÅŸekilde meÅŸru bulunmayacağını söylüyoruz." deÄŸerlendirmesini yapmıştı.
- Uluslararası toplumdan Çin'e çaÄŸrılar
Dünya genelinde çok sayıda hükümet, uluslararası örgüt ve sivil toplum kuruluÅŸu, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarına tepki gösteriyor.
Avrupa BirliÄŸi (AB), Çin'le geçen yıl temmuz ayında baÅŸkent Pekin'de yaptığı Ä°nsan Hakları DiyaloÄŸu toplantısının ardından, insan hakları savunucuları, dini inançları nedeniyle zulüm gören kiÅŸiler ve ifade özgürlüÄŸü ile temel insan haklarına aykırı ÅŸekilde hapsedilen Tibetlilerin ve Uygurların serbest bırakılmasını istemiÅŸti.
ABD Kongresinde görüÅŸülmeye devam eden bir yasa tasarısı, 1 milyondan fazla Uygur Türkü'nün maruz kaldığı ağır insan hakları ihlallerinden dolayı Amerikan yönetiminin Çin'e yaptırım uygulamasını talep ediyor.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, 30 AÄŸustos 2018 tarihli raporunda, kamplarda 1 milyondan fazla Uygur'un alıkonulduÄŸuna iliÅŸkin tahminler yapıldığını kayıtlara geçirmiÅŸ ve uygulamanın ürkütücü boyutlara ulaÅŸtığını vurgulamıştı.
Avrupa Parlamentosu da geçen yıl ekim ayında kabul ettiÄŸi kararla, toplama kamplarının derhal kapatılıp alıkonan kiÅŸilerin serbest bırakılmasını istemiÅŸti.
Uluslararası Af Örgütü, Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW) ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluÅŸu, ağır hak ihlallerine maruz kalan en az 1 milyon civarında Uygur Türkü'nün durumunu görüÅŸmesi, bölgeye gözlemci heyet göndermesi ve gerçekleri ortaya çıkarması için BM Ä°nsan Hakları Konseyine çaÄŸrı yapmıştı.
- Çin'in yanıtı
Çin, uluslararası kamuoyunda "toplama kampları" ÅŸeklinde adlandırılan yerlerin "mesleki eÄŸitim merkezi" olduÄŸunu ve buralarda tuttuÄŸu kiÅŸileri "aşırıcı fikirlerden arındırarak topluma kazandırmayı" hedeflediÄŸini iddia ediyor.
BM ve diÄŸer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çaÄŸrılarını yinelerken, Çin ÅŸu ana kadar kendi belirlediÄŸi birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. BM yetkililerinin doÄŸrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise Çin makamları geri çeviriyor.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.