Sosyal Medya

Güncel

Kerkük'te Türkiye vizesi başvuru merkezi faaliyete başladı

Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı Kerkük'te Türkiye vizesi için başvuru merkezi açıldı.



Açılışa Kerkük Valisi Rakan Said'in yanı sıra Irak Türkmen Cephesi (ITC) yetkilileri ve çok sayıda yerel görevli katıldı.  

Kerkük Valisi Said, açılış sonrası düzenlediÄŸi basın toplantısında, ''Kerkük'e hizmet edecek böyle bir merkezin açılması bizi mutlu etmiÅŸtir.'' dedi.

Irak ve özellikle Kerkük ile Türkiye arasındaki iliÅŸkilerin kapsamlı ve iyi ÅŸekilde devam etmesinin önemini vurgulayan Said, bu merkezin hizmete baÅŸlamasıyla birlikte Kerkük halkı ve iÅŸ adamlarının Türkiye'ye daha kolay seyahat edebileceÄŸini ifade etti. 

- ''TÜRKÄ°YE EN ZOR VE KÖTÜ GÜNLERÄ°NDE IRAK'IN YANINDA OLDU"

Irak'ın yaÅŸadığı kötü günlerde Türkiye'nin iyi komÅŸuluÄŸunu ispat ettiÄŸini söyleyen Said, "Tarih boyunca Irak halkının tüm kesimlerine aynı mesafede duran Türkiye, en zor ve kötü günlerinde Irak'ın yanında oldu." dedi.

Türkiye'nin 2003'ten bu yana çeÅŸitli saldırılarda yaralanan Irak vatandaÅŸlarının tedavisinde ve göç sorunlarında Iraklıların yanında olduÄŸunu unutmadıklarına dikkati çeken Said, Türkiye'nin Kerkük'te bir konsolosluk açmasını istediklerini ifade etti. 

-  KERKÜK'TEN TÜRKÄ°YE'YE SEYAHATLER ARTACAK

Öte yandan Vize BaÅŸvuru Merkezi Ä°dari Amiri Peyami Yılmaz ise ''En çok önem verdiÄŸimiz ülkelerden biri olan Irak'ta kendimizi evimizde hissediyoruz.'' diye konuÅŸtu. 

Artık Irak'ın birçok bölgesinde ve özellikle Kerkük'te herhangi bir güvenlik problemi yaÅŸamadıklarını dile getiren Yılmaz, Türk ve dünya ÅŸirketlerini bölgede yatırım yapmaya davet etti.

Kerkük Ä°l Meclis Üyesi Tahsin Kahya da merkezin Kerkklüler için büyük önem taşıdığına iÅŸaret ederek, bundan sonra Kerkük'ten Türkiye'ye seyahatlerin artacağına inandıklarını söyledi. 

ITC Kerkük Ä°l BaÅŸkanı Kasım Kazancı da "VatandaÅŸlarımızın artık ülkenin baÅŸka kentlerine gidip vize almak yerine bu merkezden vizeyi temin edebilecek olması büyük bir kolaylık." ifadesini kullandı. 

Iraklılar Türkiye vizesini halihazırda baÅŸkent BaÄŸdat'ın yanı sıra Erbil, Süleymaniye ve Duhok'taki baÅŸvuru merkezlerinden alabiliyor.

Irak merkezi hükümeti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 25 Eylül 2017'de yapılan gayriresmi referandum sonrası Kerkük ve diÄŸer tartışmalı bölgelere askeri güç kaydırarak, bu yerlerin kontrolünü PeÅŸmerge'nin elinden almıştı. Irak merkezi yönetimine baÄŸlı güçler, 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girerek, kentteki PeÅŸmerge varlığına son vermiÅŸti.

Ülkenin zengin ve en eski petrol yataklarına sahip Kerkük'te 5 petrol kuyusu bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.