Sosyal Medya

Güncel

Altı ayda yurt dışından 12,7 milyar dolar para geldi

Eylül 2018'den bu yana vatandaşın döviz tevdiat hesapları (DTH) 13,4 milyar dolar artarken bu rakamın sadece 700 milyon lirası piyasadan alınıp mevduat yapıldı.



Geri kalan 12.7 milyar liranın ekonomide yeniden oluÅŸan güven ortamı ile kasalardan çıktığı veya yurtdışından geldiÄŸi tahmin ediliyor. UlaÅŸtığımız verilere göre gerçek kiÅŸiler yani vatandaÅŸ Eylül-Aralık 2018 arasında net olarak 1.8 milyar dolar döviz sattı. Son 1.5 ayda ise 2.5 milyar dolar satın aldı. Kurumlar ise döviz borçlarını ödemek için Eylül-Aralık 2018'de 10 milyar dolar aldı. Son 1.5 ayda ise 7,2 milyar dolar döviz alımı gerçekleÅŸtirdi.
 
Döviz Tevdiat Hesapları'nda (DTH) hızlanan yükseliÅŸin nereden kaynaklandığına iliÅŸkin ayrıntılara ulaÅŸtık. Eylül 2018'den bu yana vatandaşın DTH hesaplarındaki 13.4 milyar dolarlık artışın döviz kurunu yükseltmemesi merak konusu olmuÅŸtu.
 
Bankacılar ise artan mevduatın ekonomiye yeniden güven gelmesi nedeniyle AÄŸustos 2018'de kur ÅŸoku öncesi yaÅŸanan belirsizlikte bankalardan çıkıp yurtdışına veya kiralık kasalara giden paranın geri dönüÅŸü olarak yorumlamıştı.  UlaÅŸtığımız rakamlar bankacıların bu tahminlerini doÄŸruluyor. 
 
DÖVÄ°Z MEVDUATINDAKÄ° GÄ°ZEM ÇÖZÜLDÜ
 
Rakamlar vatandaşın veya ÅŸirketlerin Eylül 2018'den bu yana döviz alım satımlarını içeriyor. UlaÅŸtığımız veriler Eylül 2018'den bu yana vatanaşın döviz tevdiat hesapları (DTH) 13,4 milyar dolar artarken bu rakamın sadece 700 milyon lirası piyasadan alınıp mevduat yapıldığını ortaya koyuyor.  
 
Verilere göre gerçek kiÅŸiler yani vatandaÅŸ Eylül-Aralık 2018 arasında döviz kurunun yüksek olduÄŸu dönemde net olarak 1.8 milyar dolar döviz sattı. Son 1.5 ayda ise yine net olarak 2.5 milyar dolarlık (4.5 milyar dolar alım ve 2 milyar dolar satım) döviz satın aldı. Yani net döviz alımı Eylül 2018'den bu yana (2.5-1.8) 700 milyon dolar oldu. Eyüllden bu yana bankalara gelen geri kalan (13.372-700) 12.7 milyar liranın ekonomide yeniden oluÅŸan güven ortamı ile kasalardan çıktığı veya yurtdışından geldiÄŸi anlaşılıyor.
 
KURUMLAR 17.2 MÄ°LYAR DOLARI PÄ°YASADAN ALIP BORÇ ÖDEDÄ°
 
Veriler kurumların ise döviz borçlarını ödemek için Eylül-Aralık 2018'de 10 milyar dolarlık döviz satın aldığını, son 1.5 ayda ise 7,2 milyar dolar döviz alımı gerçekleÅŸtirdiÄŸini ortaya koyuyor.  Vatandaşın DTH hesaplarına bakıldığında Eylül 2017'de 95,4 milyar dolar olan DTH'ın AÄŸustos 2018'e kadar 16,2 milyar dolar azaldığı görülüyor.
 
O günden sonra yükseliÅŸe geçen DTH hesapları son dönemdeki hızlanma ile yeniden 13.4 milyar dolar arttı ve 92,5 milyar dolara zıpladı. Bankacılar 16,2 milyar dolarlık azalmada o dönemki güvensizlik nedeniyle (bir bölümü dövizini boz kampanyası nedeniyle gerçekleÅŸti) bankalardan çekilen dövizin kasalara ve yurtdışındaki bazı hesaplara götürüldüÄŸünü belirtmiÅŸti.
 
KUR DÜZEYÄ°NÄ° BU NEDENLE ETKÄ°LEMÄ°YOR
 
DTH hesaplarındaki son dönemdeki yükseliÅŸte ise bankacılara göre iÅŸte bu sürecin tersine dönmesinin etkisi büyük. Yani güvensizlik nedeniyle bankalardan çıkıp yurtdışına ve yastık altına giden dövizler uygulamaya alınan Yeni Ekonomi Programı (YEP) Merkez Bankası'nın sıkı para politikası ve ardından döviz kurundaki ateÅŸin sönmesi ve enflasyondaki görece geri geliÅŸ ile yeniden sisteme girmeye baÅŸladı.
 
Ancak para Türk Lirası'na dönmüyor. Döviz olarak çıktığı sisteme yine döviz olarak gelip kalıyor. Ä°ÅŸte bu nedenle DTH hesapları arttığı halde döviz kuru yükselmiyor veya tam tersi döviz kuru yükselmediÄŸi halde DTH artıyor. DiÄŸer yandan ülkeye para giriÅŸi de olduÄŸu halde bu para döviz olarak bankalara park ettiÄŸi için döviz kurunu düÅŸürmüyor. Kur, yabancıların giriÅŸi, vatandaşın talebi, yastık altından çıkan veya yurtdışından gelen ancak Türk Lirası'na dönmeyen döviz arasına sıkışıp 5,25 civarında seyrediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.