Sosyal Medya

Güncel

Anti-semitizm tartışmasında İlhan Omar'dan Trump'a cevap

ABD Kongresinin başörtülü ilk Müslüman üyesi İlhan Omar, anti-semitizm tartışmaları sebebiyle kendisine istifa çağrısı yapan ABD Başkanı Donald Trump'a cevap verdi.



ABD Kongresi'nin Müslüman üyesi Ä°lhan Omar, anti-semitizm tartışmaları nedeniyle kendisine istifa çaÄŸrısı yapan ABD BaÅŸkanı Donald Trump'a cevap verdi.

Omar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Trump'a, "Tüm hayatın boyunca, Yahudilere, Müslümanlara, yerlilere, göçmenlere, siyahi insanlara ve dahasına nefret ticareti yaptınız. Ben, sözlerimin etkilediÄŸi insanlardan öÄŸrendim. Sen ne zaman öÄŸreneceksin?"yanıtını verdi.

Trump, dün Beyaz Saray'daki kabine toplantısında son günlerde anti-semitizm tartışmalarında hedef alınan Müslüman Kongre üyesi Ä°lhan Omar'ın Kongreden ya da görev yaptığı komiteden istifa etmesi gerektiÄŸini savunmuÅŸtu.

Omar'ın özrünün yeterli olmadığını söyleyen Trump, "Bence kendisi ya Kongreden ya da kesinlikle Temsilciler Meclisi Dış Ä°liÅŸkiler Komitesindeki görevinden istifa etmelidir. Anti-semitizmin ABD Kongresinde yeri yok." deÄŸerlendirmesini yapmıştı.

AIPAC ÜZERÄ°NE ÇIKAN ANTÄ°-SEMÄ°TÄ°ZM TARTIÅžMASI

Anti-semitizm tartışmaları, ABD'nin Minnesota Temsilcisi Somali asıllı Demokrat Ä°lhan Omar'ın, sosyal medya hesabından Ä°srail yanlısı Amerikan Ä°srail Halkla Ä°liÅŸkiler Komitesi'nin (AIPAC) Ä°srail'i desteklemeleri için ABD'li siyasilere para ödediÄŸini ifade etmesi ile baÅŸlamıştı.

Temsilciler Meclisi azınlık lideri Cumhuriyetçi Kevin McCharthy'nin Ä°lhan Omar ile Filistin asıllı Michigan Temsilcisi RaÅŸida Tlaib'ı Ä°srail'e yönelik eleÅŸtirilerinden dolayı cezalandırmakla tehdit etmesine yönelik haberi bir gazetecinin Twitter hesabından, "ABD siyasilerinin Amerikalıların ifade özgürlüÄŸüne mal olacak kadar baÅŸka bir ülkeyi savunması ilgi çekicidir" notuyla paylaÅŸmasına Ä°lhan Omar da siyasilerin Ä°srail lobisinden aldığı paraları kastederek, "Bunlar hep Benjamin'in bebeÄŸinden dolayı" diye karşılık vermiÅŸti. 

Bunun üzerine Ä°srail yanlısı bir gazeteci de "Ä°lhan Omar'ın Ä°srail taraftarı olması için Amerikalı siyasetçilere kimin para verdiÄŸini bilmek isterdim. Aslında tahmin edebiliyorum. Çok kötü Kongre üyesi. Bu ikinci antisemitik kinaye oldu." paylaşımında bulunmuÅŸ, Omar buna karşılık "AIPAC" ifadesini kullanınca Washington'da tartışma büyümüÅŸtü.

Ä°LHAN OMAR ÖZÜR DÄ°LEDÄ°

Kongreye giren ilk baÅŸörtülü Müslüman kadın ünvanını taşıyan Omar, hakkındaki anti-semitizm suçlamalarına yönelik Twitter'dan önceki gün bir açıklama yaparak, anti-semitizmin gerçek olduÄŸunu belirtmiÅŸ ve tartışmalarda bunu kendisine öÄŸreten Yahudi arkadaÅŸlarına teÅŸekkür etmiÅŸti.

Omar, "Amacım Yahudi seçmenlerimi ve Amerikalı Yahudileri kırmak deÄŸildi. KimliÄŸim üzerinden bana saldıranlardan da beklediÄŸim gibi her zaman geri adım atmaya ve eleÅŸtiri yoluyla düÅŸünmeye istekli olmalıyız. Bu sebeple net bir ÅŸekilde özür dilerim." ÅŸeklinde açıklama yapmıştı.

Açıklamasında ayrıca Amerikan siyasetinde lobilerin rolüne de dikkati çeken Omar, "Amerikan Ä°srail Halkla Ä°liÅŸkiler Komitesi (a), Ulusal Tüfek DerneÄŸi (NRA) veya fosil yakıt endüstri lobilerinin siyasetimizdeki problemli rolünü vurgulamaya devam edeceÄŸim. Çok uzun zamandır devam eden bu konuyu dikkate almalıyız." ifadelerini de eklemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.