Abdülkadir Selvi: Merkez Bankası bir faiz indirimine gider mi?
Follow @dusuncemektebi2
Seçimlere odaklandık ama bu arada ekonomide çok önemli gelişmeler yaşanıyor.
Yerli ve yabancı yatırımcı gözlerini 31 Mart’a çevirmiÅŸ durumda. Seçim sonuçları, siyasi istikrar açısından önemli bir gösterge olacak. Ama 2023 yılına kadar seçim olmayacağı için, iktidarın yeni döneme iliÅŸkin yerli ve yabancı yatırımcıya yol haritası sunması gerekecek. O nedenle CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın balkon konuÅŸması sadece içeride deÄŸil, dışarıda da dikkatle takip edilecek.
Bugün izninizle siyasi geliÅŸmeler ara verip ekonomi kulislerini yazmak istiyorum. Çünkü seçimler yaklaÅŸtıkça yabancı sermayenin ziyaretleri arttı. Seçimlerden sonraki yatırım iklimini görmek istiyorlar. Ama bir yandan da beklentilerine dair mesajlar veriyorlar.
1) Uzun vadeli yapısal düzenlemelerin yapıldığı bir döneme geçilmesini istiyorlar. 2023 yılına kadar seçim olmaması, Türkiye’ye yapısal düzenlemeleri yapma imkânını sunuyor.
2) Türkiye cephesindeki risklerin azaltılması gerekiyor. Ä°nÅŸaat ve enerji odaklı büyümeden daha rekabetçi ve uzun vadeli bir modele geçilmesi, ihracatta bir üst lige sıçrama yapılması isteniyor.
3) Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mali disiplinden vazgeçilmeyeceÄŸini söylüyor. Yabancı sermaye, önümüzdeki dönemde harcamalarla maliyetlerin nasıl dengeleneceÄŸini görmek istiyor.
4) Yeni dönemde özel sektörün borçlanmasının nasıl düzenlendiÄŸi görülmek isteniyor.
5) Ä°stihdama dair alınacak önlemler yabancı yatırımcı açısından da önemli bir gösterge olacak.
Ä°ÅŸin özü, yerli ve yabancı sermaye açısından en önemli gösterge öngörülebilir olmak. Yatırımcı yerel seçimlerden sonra 4-4.5 yıl içerisinde bir daha seçim olacak mı olmayacak mı onu görmek istiyor.
Heybenin bizim açımızdan bir de dolu tarafı var. Yabancı yatırımcılar, Türkiye’nin yaÅŸanan sıra dışı ÅŸoklara direnç gösterdiÄŸinin altını çiziyorlar. Bir ekonomik ve siyasi kaos yaÅŸanmadığını belirtiyorlar. Hasar almamıza raÄŸmen ekonominin ÅŸoklara karşı güven testini geçtiÄŸimizi ifade ediyorlar. “Güçlü liderliÄŸiniz ve ekonomideki tek seslilik sayesinde geminin su alması önlendi” diyorlar.
DOLARIN DURUMU
Åžimdi gelelim herkesin merakla
beklediÄŸi sorunun yanıtına. Yok yok, “Ne olacak bu memleketin hali?” demeyeceÄŸim. Ama “Ne olacak bu doların durumu?” diye soracağım.
Biz CHP’deki tespit sürecini izlerken ABD’de FED geniÅŸleme kararı aldı. Peki bu bizi nasıl etkileyecek, dolar ne olacak? Merkez Bankası’nın FED’in kararını ve devamında beklenen deÄŸiÅŸimleri dikkatli bir ÅŸekilde izlediÄŸi söyleniyor. Bir süredir faiz artışı yapan FED, frene bastı. Bundan sonra geniÅŸleme yönünde yumuÅŸak bir geçiÅŸ döneminin yaÅŸanması bekleniyor. Peki bu bizi nasıl etkileyecek? Bir siyasi kulis yazarından iddialı bir ekonomi tahmini demezseniz, FED’in faiz indirimi dahi yapabileceÄŸi söyleniyor. Bu durumda dolardaki gevÅŸemenin süreceÄŸi söyleniyor. Uluslararası bir kriz patlak vermediÄŸi sürece doların düÅŸmesi bekleniyor.
Bu durumda bizde de Merkez Bankası bir faiz indirimine gider mi? Merkez Bankası’nın önceliÄŸinin öngörülebilirliÄŸi korumak olduÄŸunun altı çiziliyor. Güvenilir ve öngörülebilir olmak önemli. “Merkez Bankası fırsat penceresi açar” deniliyor. Bunu bir faiz indirim sinyali olarak görmek mümkün mü? Tabii bir de madalyonun öteki yüzü var. Hükümetin de açılan o pencereyi iyi deÄŸerlendirmesi gerekiyor.
Hürriyet
Henüz yorum yapılmamış.